Kiedyś w każdym polskim domu raz w tygodniu. Teraz się krzywimy, a pomaga schudnąć
Ta zupa to klasyk polskiej kuchni, którego popularność w znacznym stopniu uległa pogorszeniu. Warto powrócić do korzeni, bo ta potrawa to nie tylko smak, ale i nieocenione właściwości prozdrowotne.
21.08.2023 | aktual.: 26.09.2023 13:37
Renoma dużej ilości dań, które jedli już nasi przodkowie, zachowała się do dzisiaj. Kotlety schabowe i mielone, gołąbki, świąteczny żur czy niedzielny rosół mają się w Polsce wręcz znakomicie. Tego samego nie można powiedzieć jednak o tradycyjnym kapuśniaku.
Być może jest to moment, w którym wyrażasz wobec tej tezy swój najgłębszy sprzeciw lub przynajmniej umiarkowane powątpiewanie. Bądźmy jednak uczciwi. To, że wielu z nas dalej przepada za kapuśniakiem, nie oznacza, że ta zupa jest tak samo popularna, co jeszcze 20 lat temu. A "upadek" i kulinarne zapomnienie to przecież nie kwestia chwili, lecz konsekwentny proces.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaobserwowaliśmy, że coraz częściej wśród młodszego pokolenia pojawienie się na stole kapuśniaku nie powoduje reakcji w stylu "o nie, znowu kapuśniak", tylko raczej kompletnego zdziwienia: co to za zupa? Szkoda, bo ta potrawa to nie tylko sprawa smaku, ale i zdrowia. Kapuśniak wzmacnia odporność, poprawia trawienie i perystaltykę jelit. Odpowiednio przygotowany będzie wspierał odchudzanie i bosko smakował. Oto jak tego dokonać!
Przepis na kapuśniak
Składniki:
- 1,5 l bulionu,
- 350 g kapusty kiszonej,
- 400 g ziemniaków,
- 1 marchew,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- szczypta kminku,
- 2 łyżeczki majeranku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obrane i umyte ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę. Pora zetnij w półplastry, czosnek i cebulę posiekaj.
- Cebulę wrzuć do garnka z niewielką ilością podgrzanego oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek, a następnie także marchewkę i pietruszkę. Duś na małym ogniu.
- Po chwili możesz już dorzucić do warzyw liście laurowe, kminek i majeranek. Dodaj również odciśniętą (nie myj jej!) kapustę. Dolej około 100 ml bulionu. Gotuj przez kilkanaście minut.
- Po tym czasie możesz już dodać ziemniaki i dolać resztę bulionu. Całość gotuj do momentu, w którym warzywa zrobią się miękkie. Posól, popieprz i gotowe. Smacznego!