PrzepisZupyKiedyś w każdym polskim domu raz w tygodniu. Teraz się krzywimy, a pomaga schudnąć

Kiedyś w każdym polskim domu raz w tygodniu. Teraz się krzywimy, a pomaga schudnąć

Ta zupa to klasyk polskiej kuchni, którego popularność w znacznym stopniu uległa pogorszeniu. Warto powrócić do korzeni, bo ta potrawa to nie tylko smak, ale i nieocenione właściwości prozdrowotne.

Pyszny i aromatyczny kapuśniak
Pyszny i aromatyczny kapuśniak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Renoma dużej ilości dań, które jedli już nasi przodkowie, zachowała się do dzisiaj. Kotlety schabowe i mielone, gołąbki, świąteczny żur czy niedzielny rosół mają się w Polsce wręcz znakomicie. Tego samego nie można powiedzieć jednak o tradycyjnym kapuśniaku.

Być może jest to moment, w którym wyrażasz wobec tej tezy swój najgłębszy sprzeciw lub przynajmniej umiarkowane powątpiewanie. Bądźmy jednak uczciwi. To, że wielu z nas dalej przepada za kapuśniakiem, nie oznacza, że ta zupa jest tak samo popularna, co jeszcze 20 lat temu. A "upadek" i kulinarne zapomnienie to przecież nie kwestia chwili, lecz konsekwentny proces.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych kotletach schabowych. Te soczyste roladki smakują sto razy lepiej

Zaobserwowaliśmy, że coraz częściej wśród młodszego pokolenia pojawienie się na stole kapuśniaku nie powoduje reakcji w stylu "o nie, znowu kapuśniak", tylko raczej kompletnego zdziwienia: co to za zupa? Szkoda, bo ta potrawa to nie tylko sprawa smaku, ale i zdrowia. Kapuśniak wzmacnia odporność, poprawia trawienie i perystaltykę jelit. Odpowiednio przygotowany będzie wspierał odchudzanie i bosko smakował. Oto jak tego dokonać!

Przepis na kapuśniak

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 350 g kapusty kiszonej,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 marchew,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta kminku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Z tym przepisem kapuśniak będzie dobrze smakował i wspierał odchudzanie!
Z tym przepisem kapuśniak będzie dobrze smakował i wspierał odchudzanie!© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i umyte ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę. Pora zetnij w półplastry, czosnek i cebulę posiekaj.
  2. Cebulę wrzuć do garnka z niewielką ilością podgrzanego oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek, a następnie także marchewkę i pietruszkę. Duś na małym ogniu.
  3. Po chwili możesz już dorzucić do warzyw liście laurowe, kminek i majeranek. Dodaj również odciśniętą (nie myj jej!) kapustę. Dolej około 100 ml bulionu. Gotuj przez kilkanaście minut.
  4. Po tym czasie możesz już dodać ziemniaki i dolać resztę bulionu. Całość gotuj do momentu, w którym warzywa zrobią się miękkie. Posól, popieprz i gotowe. Smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kapuśniakprzepisgotowanie zupy

Wybrane dla Ciebie