PoradyDodaj do kawy. Kilogramy polecą w dół, a boczki znikną w oczach

Dodaj do kawy. Kilogramy polecą w dół, a boczki znikną w oczach

Adobe Stock
Adobe Stock
28.06.2023 06:33, aktualizacja: 02.08.2023 08:19

Twoja kawa jeszcze nigdy nie była zdrowsza. Wystarczą dwa tanie dodatki, by ten napój nabrał niewiarygodnych cech, które poznasz po zrzuconych kilogramach. Wprowadź zwyczaj picia takiej kawy na listę swoich codziennych rytuałów i obserwuj w lustrze, co będzie się działo.

Eksperymentowanie z podejrzanymi spalaczami tłuszczu z niepewnych źródeł już nieraz kończyło się źle, a ich opłakane skutki opisywane były na pierwszych stronach gazet. Takiemu ryzyku i brakowi rozsądku mówimy stanowcze nie; zwłaszcza że prawdziwe wsparcie dla odchudzania prawdopodobnie znajduje się już w twojej szafce kuchennej. Nie wierzysz? Przekonaj się na własnej skórze (a raczej: na własnych boczkach), że dwa proste dodatki do kawy pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy.

Kawa z dodatkami, czy bez?

Mamy wielką nadzieję, że mit o szkodliwości kawy został już na zawsze wykreślony ze społecznego dyskursu. Ten czarny napój, pity w ramach zdrowego rozsądku, przynosi bowiem wiele korzyści: poprawia trawienie, perystaltykę jelit, a nawet pamięć i koncentrację. Kwestia destruktywnych skutków picia kawy, która swojego czasu oplotła ten produkt niczym macki, nie była nigdy związana z samym napojem, lecz szkodliwymi dodatkami, którymi Polacy notorycznie "doprawiają" swoją poranną kawę.

Kawa staje się niezdrowa przez źle dobrane dodatki - Pyszności; foto: Canva
Kawa staje się niezdrowa przez źle dobrane dodatki - Pyszności; foto: Canva

Duże ilości cukru, słodzików, śmietanki w proszku lub — co najgorsze — smakowych syropów sprawiają, że kawa rzeczywiście traci na swoim ogólnym wizerunku. Jeśli więc przeszkadza ci gorycz czarnego trunku, o wiele lepiej zastosować inny zestaw dodatków. Taki, który nie tylko nie zuboży właściwości prozdrowotnych kawy, a nawet je wzmocni.

Kawa na odchudzanie

Niezwykle ciekawym sposobem na zneutralizowanie goryczy kawy, jest użycie imbiru i cynamonu. Kwestia smaku nie jest tu jednak najważniejsza. O wiele istotniejsze jest to, jak te dodatki działają na płaszczyźnie zdrowotnej. Okazuje się bowiem, że ich niewielka ilość w kubku z kawą sprawi, że napój ten stanie się produktem spalającym tłuszcz. 

Cały trik polega na właściwościach imbiru i cynamonu. Ten pierwszy sprawia, że uczucie sytości pozostaje na dłużej. Brzmi jak coś, co chcemy zaserwować sobie po śniadaniu, prawda? Odrobina sproszkowanego imbiru w kawie pomoże zawalczyć z trudną do powstrzymania chęcią podjadania między pierwszym a drugim posiłkiem.

Kawa z imbirem i cynamonem zdziała cuda - Pyszności; foto: Canva
Kawa z imbirem i cynamonem zdziała cuda - Pyszności; foto: Canva

Również cynamon wykazuje działanie zmniejszające apetyt. Ponadto ta smaczna przyprawa przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie i pomaga pozbywać się nadmiaru tłuszczu. Dodatkowo cynamon obniża poziom cukru we krwi i jest wsparciem dla organizmu w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Mówi się również, że ta przyprawa zapobiega powstawaniu wrzodów żołądkowych. Sam chyba przyznasz, że lepszy dodatek do kawy po prostu nie istnieje!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także