PoradyTe dodatki do kawy powinny być zakazane. Polacy używają ich nagminnie

Te dodatki do kawy powinny być zakazane. Polacy używają ich nagminnie

Kawa - Pyszności; Foto gettyimages.com
Kawa - Pyszności; Foto gettyimages.com
24.03.2023 10:51

Ciężki poranek, niesprzyjająca pogoda, zły nastrój, senność, brak energii - wszystko to można pokonać w bardzo prosty sposób. Kawa to napój, który w wielu przypadkach jest lekiem na całe złot. Pamiętaj jednak, że najlepszą opcją będzie czarna lub z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. Jeśli pijesz ją z innymi wyszukanymi dodatkami, to musisz się dobrze zastanowić, nim podejmiesz taką decyzję. Dlaczego?

Kawa to produkt, który o poranku jest odmieniany niemal przez wszystkie przypadki. Niezależnie, czy pijasz kawę parzoną, rozpuszczalną, z kawiarki, czy parzoną inną metodą, to w parę chwil jest ona w stanie postawić cię na nogi. Picie kawy, mimo krążących różnych opinii, pozytywnie wpływa na zdrowie — w tym na pracę wątroby, działa też przeciwnowotworowo. Są jednak przypadki, kiedy jej picie nie jest dobrym rozwiązaniem. Dlaczego warto zrezygnować z niektórych dodatków do kawy?

Kawa z nietypowymi dodatkami — kiedy filiżanka stanie się twoim wrogiem?

Pomimo wielu cennych właściwości, które zostały wspomniane wyżej, kawa może okazać się szkodliwa. Kiedy? Są to przypadki, kiedy zdecydujesz się użyć pewnych dodatków, które wymieszane z kawą mogą okazać się nie do końca dobrym rozwiązaniem. Co ciekawe, w ten sposób, ten popularny napój urozmaica wielu Polaków. Są one często stosowane również w popularnych kawiarniach, które serwują te napoje w dość nietypowej formie.

Poranna kawa, fot. Adobe Stock
Poranna kawa, fot. Adobe Stock

Niektóre połączenia bardziej obciążają trzustkę lub przyczyniają się do rozwoju groźnych schorzeń, czy chorób. W takiej sytuacji dobrze jest zastanowić się nad tym co dosypiesz lub dodasz do swojej ulubionej kawy.

Najgorsze dodatki do kawy — czego należy unikać?

Za tę najzdrowszą kawę uznawana jest zwykła kawa czarna. Jej gorzki smak możesz przezwyciężyć, dodając minimalną ilość cukru. Jego zbyt duża ilość nie jest wskazana i to nie tylko w przypadku kawy. Cukier nie jest jedynym dodatkiem, którego należy unikać.

Słodzik - Pyszności; Foto Canva.com
Słodzik - Pyszności; Foto Canva.com

Najgorsze składniki, które często dodaje się do kawy to:

  • syropy smakowe lub sztuczne dodatki - to przykład, gdy w kawiarni decydujesz się na smakową opcję kawy; większość syropów, które dodaje się do kawy, pełna jest cukru i sztucznych barwników, które niekorzystnie wpływają na zdrowie; jeśli zależy ci na nietypowym smaku, to warto postawić na naturalne dodatki, takie jak laska wanilii, mięta, czy suszone owoce;
  • cukier - co prawda, jego odrobina nie zaszkodzi; warto wystrzegać się jego zbyt dużej ilości;
  • sacharyna i słodziki - mimo że nie zawierają kalorii, to wpływają na metabolizm, przez co zaczniesz jeść zdecydowanie więcej; świetną alternatywą dla nich będzie wykorzystanie stewii;
  • odtłuszczone mleko - zdecydowanie lepiej jest postawić na pełnotłusty nabiał; produkty odtłuszczone zawierają więcej węglowodanów, powodujących przyrost masy ciała;
  • alkohol - to najgorsze połączenie, jakie możesz stworzyć;
  • śmietanka w proszku - to produkt, który używa się często, gdy nie masz pod ręką mleka; to nic innego, jak cukier i puste kalorie.

Szukasz inspiracji na wielkanocne słodkości? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na czekoladowe jajka z mascarpone i malinami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także