Polacy dodają do kawy na potęgę. Nie wiedzą, jak bardzo sobie szkodzą
19.12.2023 09:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To najbardziej popularny dodatek do kawy, po który sięgają przede wszystkim młodsi kawosze. I niestety zaprzepaszcza on prozdrowotne właściwości tego pobudzającego napoju. Diabetolog mówi wprost: nasze trzustki są przeciążone.
Kawa. Dla jednych napój, bez którego nie da się normalnie funkcjonować w ciągu dnia, dla innych coś zupełnie zbędnego i niezrozumiałego. Nie wydaje się zbytnią przesadą stwierdzenie, że ta druga grupa stanowi znaczną mniejszość. Według sondażu przeprowadzonego przez Centrum Badawczo-Rozwojowe BioStat we współpracy z redakcją WP abcZdrowie ponad 65 proc. z nas pije kawę raz lub dwa razy dziennie. Taka ilość mieści się w zdrowotnej skali; pytanie brzmi jednak: jaką dokładnie kawę pijemy?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowy napój
Przede wszystkim warto zauważyć, że picie kawy to bardzo zdrowy nawyk. Wynikających z tego zalet jest znacznie więcej, niż wad. Co więcej, to co w niej "szkodliwe", to tak naprawdę zwykłe mity i pomówienia. Badania wskazały, że kawa wcale nie wypłukuje magnezu, nie odwadnia, a nawet nie prowadzi do nadciśnienia tętniczego.
Niestety, jak to zwykle bywa, życie nie jest czarno-białe. Tak samo jest w przypadku kawy. Okazuje się, że popularny dodatek do niej sprawia, że prozdrowotne korzyści zaczynają kuleć, czy może nawet — zanikać. I nie, wcale nie chodzi nam tutaj o cukier czy inne słodziki.
Diabetolog ostrzega
Syropy smakowe, śmietanka w proszku, cukier — to trzy najgorsze dodatki do kawy, którymi często jesteśmy "częstowani" będąc na mieście. A jednak okazuje się, że nawet w domu potrafimy zmienić zdrowy napój w ciężkostrawny, kaloryczny i tłusty napój, który obciąża nasz organizm, zamiast mu pomagać. Chodzi tu o dodawanie do kawy mleka. Dr Luiza Napiórkowska, diabetolog, endokrynolog i internista, w rozmowie z portalem WP abcZdrowie opowiedziała o tym w ten sposób:
Kawa z mlekiem i z ciastkiem to obciążający trzustkę posiłek, a nasze trzustki są i tak przeciążone. Coraz więcej młodych osób ma zaburzenia gospodarki węglowodanowej pod postacią insulinooporności, stanu przedcukrzycowego czy cukrzycy typu 2. i to jest wynik wielu czynników, które nakładają się na siebie
A czy ty pijesz kawę z mlekiem? Warto pomyśleć o zmianie tego przyzwyczajenia!