PoradyPolacy dodają do kawy na potęgę. Nie wiedzą, jak bardzo sobie szkodzą

Polacy dodają do kawy na potęgę. Nie wiedzą, jak bardzo sobie szkodzą

Ten dodatek sprawia, że kawa nie jest już taka zdrowa
Ten dodatek sprawia, że kawa nie jest już taka zdrowa
Źródło zdjęć: © Canva | pepmiba

19.12.2023 09:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To najbardziej popularny dodatek do kawy, po który sięgają przede wszystkim młodsi kawosze. I niestety zaprzepaszcza on prozdrowotne właściwości tego pobudzającego napoju. Diabetolog mówi wprost: nasze trzustki są przeciążone.

Kawa. Dla jednych napój, bez którego nie da się normalnie funkcjonować w ciągu dnia, dla innych coś zupełnie zbędnego i niezrozumiałego. Nie wydaje się zbytnią przesadą stwierdzenie, że ta druga grupa stanowi znaczną mniejszość. Według sondażu przeprowadzonego przez Centrum Badawczo-Rozwojowe BioStat we współpracy z redakcją WP abcZdrowie ponad 65 proc. z nas pije kawę raz lub dwa razy dziennie. Taka ilość mieści się w zdrowotnej skali; pytanie brzmi jednak: jaką dokładnie kawę pijemy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdrowy napój

Przede wszystkim warto zauważyć, że picie kawy to bardzo zdrowy nawyk. Wynikających z tego zalet jest znacznie więcej, niż wad. Co więcej, to co w niej "szkodliwe", to tak naprawdę zwykłe mity i pomówienia. Badania wskazały, że kawa wcale nie wypłukuje magnezu, nie odwadnia, a nawet nie prowadzi do nadciśnienia tętniczego.

Niestety, jak to zwykle bywa, życie nie jest czarno-białe. Tak samo jest w przypadku kawy. Okazuje się, że popularny dodatek do niej sprawia, że prozdrowotne korzyści zaczynają kuleć, czy może nawet — zanikać. I nie, wcale nie chodzi nam tutaj o cukier czy inne słodziki.

Kawa z dodatkami to już nie to samo, co zwykła czarna
Kawa z dodatkami to już nie to samo, co zwykła czarna© Canva | StockSnap

Diabetolog ostrzega

Syropy smakowe, śmietanka w proszku, cukier — to trzy najgorsze dodatki do kawy, którymi często jesteśmy "częstowani" będąc na mieście. A jednak okazuje się, że nawet w domu potrafimy zmienić zdrowy napój w ciężkostrawny, kaloryczny i tłusty napój, który obciąża nasz organizm, zamiast mu pomagać. Chodzi tu o dodawanie do kawy mleka. Dr Luiza Napiórkowska, diabetolog, endokrynolog i internista, w rozmowie z portalem WP abcZdrowie opowiedziała o tym w ten sposób:

Kawa z mlekiem i z ciastkiem to obciążający trzustkę posiłek, a nasze trzustki są i tak przeciążone. Coraz więcej młodych osób ma zaburzenia gospodarki węglowodanowej pod postacią insulinooporności, stanu przedcukrzycowego czy cukrzycy typu 2. i to jest wynik wielu czynników, które nakładają się na siebie

A czy ty pijesz kawę z mlekiem? Warto pomyśleć o zmianie tego przyzwyczajenia!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl