Dodaj do kawy zamiast cukru. Ten składnik zamieni ją w eliksir zdrowia
05.04.2023 11:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tuż po przebudzeniu kawa to słowo, które jest odmieniane przez niemal wszystkie przypadki. Najpopularniejszą wersją kawy jest ta z dodatkiem mleka i cukru. A czy zastanawiałeś się kiedyś, czym zastąpić cukier w kawie? Jest przynajmniej kilka możliwości, ale jeden powinien szczególnie przypaść ci do gustu.
Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie poranek bez filiżanki ulubionej kawy. Niezależnie od sposobu parzenia i zastosowanych dodatków, pobudza niemal od razu, dodaje sił i energii, a jej smak sprawia, że każdy dzień rozpoczyna się o wiele przyjemniej. Jak dobrze wiesz, każda kawa ma w sobie nutkę goryczki, którą można wyeliminować, dodając cukier. Nie należy on do tych polecanych i najzdrowszych składników. Na szczęście, można go zastąpić w bardzo prosty sposób.
Kawa z cukrem czy bez - czym słodzić kawę?
Dietetycy i inni eksperci alarmują, że Polacy spożywają zbyt dużą ilość cukru. Ten popularny dodatek można znaleźć niemal w większości produktów, nie tylko w kawie. Jeśli chcesz żyć zdrowo i zastanawiasz się, czym słodzić kawę, to wiedz, że istnieje kilka produktów, które z powodzeniem mogą zastąpić cukier. Co prawda są one droższe, ale czego się nie robi dla swojego zdrowia. Całkowite wyeliminowanie cukru z diety jest niemal niemożliwe, ale możesz ograniczyć jego spożycie.
Najpopularniejsze zamienniki cukru, które możesz wykorzystać do kawy to m.in.:
- ksylitol - jest to cukier wytwarzany z kory brzozy, który zawiera 40 proc. mniej kalorii od tradycyjnego cukru;
- melasa - produkt, który występuje w postaci ciemnobrązowego syropu - zawiera w sobie wiele ważnych składników odżywczych;
- syrop z agawy - jego głównym składnikiem jest fruktoza, która zaburza mechanizm sytości, ma niski indeks glikemiczny i można go znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością;
- stewia - to produkt zalecany dla cukrzyków
- miód - naturalny słodzik
- cukier kokosowy - jest zdrowszy od tradycyjnego cukru.
A może kawa z czekoladą?
Jeśli kawa to twój ulubiony napój, to świetną alternatywą dla tradycyjnej kawy z cukrem może być zastąpienie tego produktu odrobiną gorzkiej czekolady. Podniesie ona walory smakowe kawy, a goryczka zostanie w dużym stopniu złagodzona. Warto podkreślić, że przy okazji dostarczysz swojemu organizmowi niezwykle ważne składniki odżywcze. Pamiętaj, że regularne, ale niezbyt częste spożywanie gorzkiej czekolady - reguluje ciśnienie krwi, obniża cholesterol i zapobiega miażdżycy. Jest to najzdrowsza czekolada, o czym wspomniał Michał Wrzosek.
A wszystko to, dzięki zawartemu w czekoladzie kakao. Zawarte w jego ziarnach polifenole mają działanie przeciwzakrzepowe, zwiększają przepływ krwi do mózgu i pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Czy kawa z czekoladą, nie będzie więc tym najlepszym rozwiązaniem? To nie tylko wyjątkowy smak, ale i pozytywny wpływ na twój organizm.
Jak zrobić kawę z czekoladą?
Kawa z czekoladą smakuje wyśmienicie. Jak ja zrobić? To bardzo proste. Przygotowanie takiego napoju zajmuje zaledwie kilka chwil. Wystarczy, że do zaparzonej i gorącej kawy wrzucisz kostkę gorzkiej czekolady o jak największej zawartości kakao. Odczekaj chwilę i następnie dokładnie wymieszaj, by kostka się rozpuściła. Okazuje się, że to nie jedyny dodatek, który możesz wykorzystać do kawy. Pamiętaj, jednak że nie wszystkie dodatki do kawy są tak zdrowe jak czekolada. Sprawdź, jakich składników nie dodawać tych składników do kawy. Świetnie za to sprawdzą się za to popularne przyprawy, takie jak cynamon, czy kardamon.
Szukasz inspiracji na wielkanocne słodkości? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na ciasteczka wielkanocne z dżemem morelowym: