WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Dodaj do kawy zamiast cukru. Ten składnik zamieni ją w eliksir zdrowia

Tuż po przebudzeniu kawa to słowo, które jest odmieniane przez niemal wszystkie przypadki. Najpopularniejszą wersją kawy jest ta z dodatkiem mleka i cukru. A czy zastanawiałeś się kiedyś, czym zastąpić cukier w kawie? Jest przynajmniej kilka możliwości, ale jeden powinien szczególnie przypaść ci do gustu.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie poranek bez filiżanki ulubionej kawy. Niezależnie od sposobu parzenia i zastosowanych dodatków, pobudza niemal od razu, dodaje sił i energii, a jej smak sprawia, że każdy dzień rozpoczyna się o wiele przyjemniej. Jak dobrze wiesz, każda kawa ma w sobie nutkę goryczki, którą można wyeliminować, dodając cukier. Nie należy on do tych polecanych i najzdrowszych składników. Na szczęście, można go zastąpić w bardzo prosty sposób.

Kawa z cukrem czy bez - czym słodzić kawę?

Dietetycy i inni eksperci alarmują, że Polacy spożywają zbyt dużą ilość cukru. Ten popularny dodatek można znaleźć niemal w większości produktów, nie tylko w kawie. Jeśli chcesz żyć zdrowo i zastanawiasz się, czym słodzić kawę, to wiedz, że istnieje kilka produktów, które z powodzeniem mogą zastąpić cukier. Co prawda są one droższe, ale czego się nie robi dla swojego zdrowia. Całkowite wyeliminowanie cukru z diety jest niemal niemożliwe, ale możesz ograniczyć jego spożycie.

Obrazek
Kawa - Pyszności; foto: Canva

Najpopularniejsze zamienniki cukru, które możesz wykorzystać do kawy to m.in.:

  • ksylitol - jest to cukier wytwarzany z kory brzozy, który zawiera 40 proc. mniej kalorii od tradycyjnego cukru;
  • melasa - produkt, który występuje w postaci ciemnobrązowego syropu - zawiera w sobie wiele ważnych składników odżywczych;
  • syrop z agawy - jego głównym składnikiem jest fruktoza, która zaburza mechanizm sytości, ma niski indeks glikemiczny i można go znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością;
  • stewia - to produkt zalecany dla cukrzyków
  • miód - naturalny słodzik
  • cukier kokosowy - jest zdrowszy od tradycyjnego cukru.

A może kawa z czekoladą?

Jeśli kawa to twój ulubiony napój, to świetną alternatywą dla tradycyjnej kawy z cukrem może być zastąpienie tego produktu odrobiną gorzkiej czekolady. Podniesie ona walory smakowe kawy, a goryczka zostanie w dużym stopniu złagodzona. Warto podkreślić, że przy okazji dostarczysz swojemu organizmowi niezwykle ważne składniki odżywcze. Pamiętaj, że regularne, ale niezbyt częste spożywanie gorzkiej czekolady - reguluje ciśnienie krwi, obniża cholesterol i zapobiega miażdżycy. Jest to najzdrowsza czekolada, o czym wspomniał Michał Wrzosek.

Obrazek
Czekolada - Pyszności; foto: Canva

A wszystko to, dzięki zawartemu w czekoladzie kakao. Zawarte w jego ziarnach polifenole mają działanie przeciwzakrzepowe, zwiększają przepływ krwi do mózgu i pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Czy kawa z czekoladą, nie będzie więc tym najlepszym rozwiązaniem? To nie tylko wyjątkowy smak, ale i pozytywny wpływ na twój organizm.

Jak zrobić kawę z czekoladą?

Kawa z czekoladą smakuje wyśmienicie. Jak ja zrobić? To bardzo proste. Przygotowanie takiego napoju zajmuje zaledwie kilka chwil. Wystarczy, że do zaparzonej i gorącej kawy wrzucisz kostkę gorzkiej czekolady o jak największej zawartości kakao. Odczekaj chwilę i następnie dokładnie wymieszaj, by kostka się rozpuściła. Okazuje się, że to nie jedyny dodatek, który możesz wykorzystać do kawy. Pamiętaj, jednak że nie wszystkie dodatki do kawy są tak zdrowe jak czekolada. Sprawdź, jakich składników nie dodawać tych składników do kawy. Świetnie za to sprawdzą się za to popularne przyprawy, takie jak cynamon, czy kardamon.

Szukasz inspiracji na wielkanocne słodkości? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na ciasteczka wielkanocne z dżemem morelowym:

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler