NewsyNajgorsze połączenie. Pod żadnym pozorem nie wlewaj do kawy

Najgorsze połączenie. Pod żadnym pozorem nie wlewaj do kawy

Najgorsza kawa, jaką możesz wypić. Fot. Pexels
Najgorsza kawa, jaką możesz wypić. Fot. Pexels

28.05.2023 15:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kawa cieszy podniebienia i wielu nie wyobraża sobie udanego poranka bez filiżanki świeżo parzonego, aromatycznego naparu. Uwielbiamy łączyć ją z wieloma dodatkami, jednak niektóre osłabiają działanie kawy lub negatywnie wpływają na nasz organizm.

Nie każdy potrafi rozsmakować się w czarnej, gorzkiej kawie. Na ratunek przychodzą słodkie syropy, mleko i śmietanka czy choćby nawet cukier. Te dodatki jednak nie powinny zbyt często lądować w kubku z aromatycznym naparem. Mimo że doskonale smakują, osłabiają działanie kawy, a podbijając jej kaloryczność sprawiają, że ze zdrowego napoju przeobraża się w nafaszerowany cukrem deser.

Kawa z tymi dodatkami jest niezdrowa. Unikaj takich połączeń

Kawa sama w sobie, jako czarny, aromatyczny napar, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest źródłem niektórych cennych składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, pomaga zwiększyć poziom energii i poprawić zdolność koncentracji. Kofeina może również wpływać na wydolność fizyczną, pomagając zmniejszyć uczucie zmęczenia i poprawiając wydolność w trakcie ćwiczeń.

Inaczej jest, kiedy łączymy ją z alkoholem. Kofeina bowiem opóźnia reakcję organizmu na procentowe napoje. To z kolei może prowadzić do przedawkowania alkoholu. Do kawy nie powinno się również dodawać mleka. Czarny napar traci przez to polifenole, które działają korzystnie jako przeciwutleniacze. Winowajcą tego są białka i węglowodany zawarte w mleku. Badania przeprowadzone na Wydziale Chemii Uniwersytetu Quebec w Kanadzie i Uniwersytetu w Zagrzebiu w Chorwacji pokazują, że kazeina w mleku blokuje działanie przeciwutleniające kawy i herbaty.

Kawa (ADOBE)
Kawa (ADOBE)

Warto ograniczyć też łączenie kawy ze słodzidłami, takimi jak cukier czy smakowe syropy. Niepotrzebnie podbijają kalorykę napoju, syropy zaś zawierają sztuczne barwniki i dodatki bogate w glukozę. Równie złym pomysłem jest spożywanie gotowych mieszanin kaw rozpuszczalnych typu "3 w 1". W składzie takich produktów znajdziemy dużo cukru, a także syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz palmowy i wiele ulepszaczy.

Co dodać do kawy, by podbić jej smak?

Wśród kawoszy panuje trend na wzbogacanie jej smaku... szczyptą soli. Co prawda, sól jest lekko wyczuwalna w takim napoju, ale sprawia też, że kawa jest mniej gorzka oraz wybijają się w niej orzechowe nuty. Świetnymi dodatkami do kawy są także przyprawy korzenne, takie jak imbir czy cynamon. Posiadają m.in. właściwości rozgrzewające, przyspieszające metabolizm.

Jeśli nie możesz obyć się bez słodkiej kawy, wypróbuj tę z dodatkiem miodu (dodaj go, kiedy kawa lekko ostygnie). Doskonale sprawdzi się również kakao. Połączenie ziaren kakaowca z kawą niesie za sobą wiele zalet. Po pierwsze, pobudza, gwarantując przypływ energii i poprawiając koncentrację. Ponadto, kakao łagodzi uczucie rozdrażnienia, nierzadko pojawiające się po spożyciu nadmiernej ilości kofeiny. Co więcej, niweluje stres i wycisza.