Moja babcia przywiozła ten przepis z Lubelszczyzny. Kresowy przysmak przygotujesz za grosze
Kuchnie regionalne skrywają w sobie wiele przysmaków, których nie odkryto jeszcze na szerszą skalę. Moja babcia z Lubelszczyzny przywiozła przepis, którego do tej pory nie znałam. Proste danie świetnie sprawdzi się na ekspresowy obiad.
25.04.2024 | aktual.: 13.06.2024 11:15
Chociaż na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa debiut zaliczyła stosunkowo niedawno, bo w 2021 roku, to w Lubelszczyźnie znana jest o wiele dłużej. Kulasza to danie, w którym specjalizują się gospodynie z powiatu biłgorajskiego. Zdecydowanie daleko mu do dietetycznych, lekkich potraw, ale fanów tego połączenia zdecydowanie nie brakuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kulasza - kresowy przysmak z Lubelszczyzny
Tradycyjna kulasza to proste danie z ziemniaków i mąki, które od pokoleń cieszy się popularnością wśród gospodyń. Do przygotowania tego dania potrzebne są zaledwie 2-3 składniki. To dowód na kreatywność i umiejętność tworzenia "czegoś z niczego".
Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga nieco wprawy, by nadać daniu odpowiednią konsystencję. Masa powinna być dość gęsta, lepka i aksamitna, bez grudek.
W gminie Księżpol znana była również odmiana kulaszy, która nie zawierała ziemniaków. W tym wariancie, zamiast nich, stosowano razową mąkę gryczaną "podkrupnią ryczaną". Gotowe danie podawano z tłuszczem i skwarkami i zsiadłym mlekiem. Czasami kulasze polewano sosem "mączką", przygotowanym z podsmażonej cebuli i śmietany.
Składniki:
- 2 szklanki wody,
- 2 szklanki mąki,
- 4 ziemniaki średniej wielkości,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- skwarki.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i gotuj do miękkości z masłem i solą. Wody wlej tyle, aby jedynie przykryła ziemniaki.
- Dokładnie rozetrzyj ugotowane ziemniaki tłuczkiem, aby nie było żadnych grudek i dopraw do smaku solą.
- Ziemniaki nakładaj na talerz łyżką zanurzoną wcześniej w tłuszczu.
- Na środku ziemniaków zrób dołek i wsyp do niego skwarki wraz z wytopionym tłuszczem. Tłuszcz możesz zastąpić również wiejską śmietaną.
Wegetarianie zamiast skwarek do dołka mogą wlać masło. Smacznego!