Moja babcia przywiozła ten przepis z Lubelszczyzny. Kresowy przysmak przygotujesz za grosze

Kuchnie regionalne skrywają w sobie wiele przysmaków, których nie odkryto jeszcze na szerszą skalę. Moja babcia z Lubelszczyzny przywiozła przepis, którego do tej pory nie znałam. Proste danie świetnie sprawdzi się na ekspresowy obiad.

Kulasza - PysznościKulasza - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | GCKSiT RADECZNICA
Ewa Malinowska

Chociaż na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa debiut zaliczyła stosunkowo niedawno, bo w 2021 roku, to w Lubelszczyźnie znana jest o wiele dłużej. Kulasza to danie, w którym specjalizują się gospodynie z powiatu biłgorajskiego. Zdecydowanie daleko mu do dietetycznych, lekkich potraw, ale fanów tego połączenia zdecydowanie nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka

Kulasza - kresowy przysmak z Lubelszczyzny

Tradycyjna kulasza to proste danie z ziemniaków i mąki, które od pokoleń cieszy się popularnością wśród gospodyń. Do przygotowania tego dania potrzebne są zaledwie 2-3 składniki. To dowód na kreatywność i umiejętność tworzenia "czegoś z niczego".

Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga nieco wprawy, by nadać daniu odpowiednią konsystencję. Masa powinna być dość gęsta, lepka i aksamitna, bez grudek.

Kulasza z Księżpola - Pyszności
Kulasza z Księżpola - Pyszności © www.gov.pl

W gminie Księżpol znana była również odmiana kulaszy, która nie zawierała ziemniaków. W tym wariancie, zamiast nich, stosowano razową mąkę gryczaną "podkrupnią ryczaną". Gotowe danie podawano z tłuszczem i skwarkami i zsiadłym mlekiem. Czasami kulasze polewano sosem "mączką", przygotowanym z podsmażonej cebuli i śmietany.

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 ziemniaki średniej wielkości,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • skwarki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i gotuj do miękkości z masłem i solą. Wody wlej tyle, aby jedynie przykryła ziemniaki.
  2. Dokładnie rozetrzyj ugotowane ziemniaki tłuczkiem, aby nie było żadnych grudek i dopraw do smaku solą.
  3. Ziemniaki nakładaj na talerz łyżką zanurzoną wcześniej w tłuszczu.
  4. Na środku ziemniaków zrób dołek i wsyp do niego skwarki wraz z wytopionym tłuszczem. Tłuszcz możesz zastąpić również wiejską śmietaną.

Wegetarianie zamiast skwarek do dołka mogą wlać masło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej