Ludzie mielą skorupki jajek i dodają do kawy. Powody sprawią, że zastanowisz się 2 razy przed ich wyrzuceniem

Skorupki jajek można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Okazuje się, że wyrzucenie ich do kosza to błąd. Zamiast tego możesz dodać je do porannej kawy- nabierze dzięki temu niesamowitych właściwości.

Skorupki jajek- PysznościSkorupki jajek- Pyszności
Ewa

Jajka przygotować można na wiele różnych sposobów: na miękko, twardo, omlety, jajecznice, babeczki... przepisów jest naprawdę sporo. Okazuje się jednak, że nie tylko białka i żółtka możesz wykorzystać w swojej kuchni. Następnym razem odłóż skorupki i wykorzystaj je jako dodatek do kawy. Brzmi dziwnie? Efekt naprawdę Cię zaskoczy.

Do czego wykorzystać skorupki jajek?

Pozostałości po jajecznicy lub pieczeniu pysznej bezy można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Sekretem jest ich drobne zmielenie lub pokruszenie. Wiele osób traktuje je jako dodatek do nawozu, który ma użyźnić glebę. Dzięki wrzuceniu ich do kielicha blendera możemy dobrze naostrzyć noże. Okazuje się też, że wiele osób wsypuje je do kawy. Ten prosty dodatek poprawia walory smakowe i potrafi uratować nawet niesmaczny napój. Jak to możliwe?

Skorupki jajek- Pyszności/ Canva
Skorupki jajek- Pyszności/ Canva

Sposób na kwaśną kawę

Ziarna kawy pełne są smaków i aromatów, które najczęściej zależą od sposobu ich palenia. Niekiedy trafić można na kwaśną kawę, której picie jest prawdziwym wyzwaniem i w pewien sposób odbiera przyjemność. Wszystkiemu winne są kwasy garbnikowe. Przez wysoką temperaturę parzenia uwalniają się one do kawowego naparu i nadają mu kwaśno-gorzki posmak. Zbyt wysoka temperatura parzenia i twarda woda sprzyjają tej reakcji.

Jest jednak sposób na to, by uzyskać delikatną kawę, przypominającą w smaku pyszny napój z dobrej, włoskiej kawiarni. Sekret tkwi w skorupach jajka. Zmiel umyte skorupki na drobny proszek i dodaj do filtra z kawą.

Skorupki jajek- Pyszności
Skorupki jajek- Pyszności

Skorupki jajek uratują słabą kawę

Żeby zrozumieć, jak to możliwe- trzeba cofnąć się trochę do szkoły i do lekcji chemii. Skorupki składają się z węglanu wapnia- soli kwasu węglowego i wapnia. Ma on odczyn zasadowy, dzięki czemu neutralizuje kwasy garbnikowe. Tym samym kwaśny smak znika i ustępuje miejsca delikatniejszemu aromatowi świeżo parzonej kawy. Dzieje się to bez utraty pobudzających właściwości kawy i bez dodatkowego wpływu na smak. Pamiętaj jednak, żeby skorupki dokładnie wyczyścić, nie tylko z zewnątrz, ale również w środku. Najlepiej jest dodatkowo je sparzyć przed dokładnym zmieleniem.

Jeśli masz ochotę na kawowe smaki- spróbuj pysznego ciasta z biszkoptami

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu