Mama co roku piecze na imieniny fale Dunaju. Przepis ma już ponad 30 lat

W dzisiejszym odcinku domowego cukiernika zabiorę cię w małą podróż do wczesnych lat 90., kiedy to proste ciasto warstwowe o zabawnej nazwie "fale Dunaju" cieszyło się ogromną popularnością. U mnie taki wypiek pojawiał się wtedy dość często i podawanie go na różne okazje urosło do rangi tradycji.

Ciasto fale Dunaju - smak lat 90.Ciasto fale Dunaju - smak lat 90.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dusiowa

Z sentymentem wspominam kuchnie lat 90. I chociaż blok czekoladowy, karpatka i kultowa wuzetka pojawiały się u mnie dość często, to w mojej pamięci najwyraźniej zapisały się fale Dunaju. To pewnie przez zabawną nazwę tego pysznego ciasta, które chciałem wtedy wcinać bez żadnych ograniczeń. Nie muszę chyba tłumaczyć, że to się nigdy nie udało. I na pewno wiesz też, co wtedy mówiłem. Kiedy będę dorosły, będę robił swoje fale Dunaju, a wtedy nikt nie powstrzyma mnie przed zjedzeniem ich co do ostatniego kęsa!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe szaszłyki układam na ziemniaczanych łódeczkach i wkładam do piekarnika. Palce lizać!

Oczywiście z biegiem lat niepohamowane łakomstwo gdzieś się zatraciło, ale chociaż po słodkości nie sięgam specjalnie często, to na fale Dunaju zawsze znajdę trochę miejsca w żołądku. Ciasto zdarza mi się przyrządzić samemu, ale mimo tego, że stosuję ten sam przepis, co moja mama, mam wrażenie, że u niej zawsze smakuje lepiej. Czy to jeszcze kwestia ciasta, czy nastawienia?

Spróbuj wcielić poniższy przepis w życie i daj mi znać, czy masz takie same odczucia!

Ciasto fale Dunaju

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typu 650,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 150 gramów masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki mleka,
  • brzoskwinie z puszki.

Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 150 gramów masła.

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju przygotowuje się szybko i przyjemnie
Fale Dunaju przygotowuje się szybko i przyjemnie © Pexels | Taryn Elliott
  1. Masło i cukier puder ubijam mikserem. Stopniowo dodaję też jajka.
  2. Następnie łączę te składniki z mąkę i proszkiem do pieczenia. Wyrabiam do momentu, w którym masa będzie jednolita.
  3. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części. Pierwszą przekładam na blachę wyłożoną pergaminem. Drugą miksuję z mlekiem i kakao. Rozprowadzam po cieście wyłożonym na blachę.
  4. Brzoskwinie z puszki wtykam w górną warstwę ciasta. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez 40 minut.
  5. Czas na krem. W połowie szklanki mleka mieszam budynie. Pozostałe mleko podgrzewam w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, dodaję do niego budyń. Mieszam dokładnie, a następnie odkładam do wystudzenia.
  6. Ciepłe masło miksuję z cukrem. Stopniowo dodaję budyń.
  7. Przygotowanym w ten sposób kremem smaruję upieczone ciasto. Całość posypuję kakao albo smaruję dżemem — w zależności od nastroju. Gdy krem z wierzchu stężeje, ciasto fale Dunaju jest gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat