Mama co roku piecze na imieniny fale Dunaju. Przepis ma już ponad 30 lat

W dzisiejszym odcinku domowego cukiernika zabiorę cię w małą podróż do wczesnych lat 90., kiedy to proste ciasto warstwowe o zabawnej nazwie "fale Dunaju" cieszyło się ogromną popularnością. U mnie taki wypiek pojawiał się wtedy dość często i podawanie go na różne okazje urosło do rangi tradycji.

Ciasto fale Dunaju - smak lat 90.Ciasto fale Dunaju - smak lat 90.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dusiowa

Z sentymentem wspominam kuchnie lat 90. I chociaż blok czekoladowy, karpatka i kultowa wuzetka pojawiały się u mnie dość często, to w mojej pamięci najwyraźniej zapisały się fale Dunaju. To pewnie przez zabawną nazwę tego pysznego ciasta, które chciałem wtedy wcinać bez żadnych ograniczeń. Nie muszę chyba tłumaczyć, że to się nigdy nie udało. I na pewno wiesz też, co wtedy mówiłem. Kiedy będę dorosły, będę robił swoje fale Dunaju, a wtedy nikt nie powstrzyma mnie przed zjedzeniem ich co do ostatniego kęsa!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe szaszłyki układam na ziemniaczanych łódeczkach i wkładam do piekarnika. Palce lizać!

Oczywiście z biegiem lat niepohamowane łakomstwo gdzieś się zatraciło, ale chociaż po słodkości nie sięgam specjalnie często, to na fale Dunaju zawsze znajdę trochę miejsca w żołądku. Ciasto zdarza mi się przyrządzić samemu, ale mimo tego, że stosuję ten sam przepis, co moja mama, mam wrażenie, że u niej zawsze smakuje lepiej. Czy to jeszcze kwestia ciasta, czy nastawienia?

Spróbuj wcielić poniższy przepis w życie i daj mi znać, czy masz takie same odczucia!

Ciasto fale Dunaju

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typu 650,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 150 gramów masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki mleka,
  • brzoskwinie z puszki.

Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 150 gramów masła.

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju przygotowuje się szybko i przyjemnie
Fale Dunaju przygotowuje się szybko i przyjemnie © Pexels | Taryn Elliott
  1. Masło i cukier puder ubijam mikserem. Stopniowo dodaję też jajka.
  2. Następnie łączę te składniki z mąkę i proszkiem do pieczenia. Wyrabiam do momentu, w którym masa będzie jednolita.
  3. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części. Pierwszą przekładam na blachę wyłożoną pergaminem. Drugą miksuję z mlekiem i kakao. Rozprowadzam po cieście wyłożonym na blachę.
  4. Brzoskwinie z puszki wtykam w górną warstwę ciasta. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez 40 minut.
  5. Czas na krem. W połowie szklanki mleka mieszam budynie. Pozostałe mleko podgrzewam w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, dodaję do niego budyń. Mieszam dokładnie, a następnie odkładam do wystudzenia.
  6. Ciepłe masło miksuję z cukrem. Stopniowo dodaję budyń.
  7. Przygotowanym w ten sposób kremem smaruję upieczone ciasto. Całość posypuję kakao albo smaruję dżemem — w zależności od nastroju. Gdy krem z wierzchu stężeje, ciasto fale Dunaju jest gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯