PrzepisKultowa wuzetka na biszkopcie z dżemem porzeczkowym jak za dawnych lat. Przepis, który zawsze wychodzi

Kultowa wuzetka na biszkopcie z dżemem porzeczkowym jak za dawnych lat. Przepis, który zawsze wychodzi

Kultowa wuzetka to jedno z ulubionych ciast z naszego dzieciństwa. Pyszny krem przełamany jest smakiem orzeźwiających porzeczek.

Kultowa wuzetka na biszkopcie z dżemem porzeczkowym jak za dawnych lat. Przepis, który zawsze wychodzi
Ewa

15.10.2022 | aktual.: 15.10.2022 16:20

Ciasto na biszkopcie

W-Zka to ciasto, które swoimi korzeniami sięga lat 40. ubiegłego wieku. Istnieją dwie teorie na temat jej nietypowej nazwy. Jedna z nich głosi, że pochodzi od skrótowc „WZC”, którego rozwinięcie to "wypiek z czekoladą" albo „WZK” czyli "wypiek z kremem". Inna z kolei mówi, że pochodzi od nazwy warszawskiej trasy w-z, przy której znajdowała się cukiernia, w której powstał przepis.

Bazą ciasta jest prosty, kakaowy biszkopt. Między dwoma blatami skrywa się krem na bazie bitej śmietany, który przełamany jest warstwą dżemu lub marmolady. Ciasto było niezwykle popularne w czasach PRL- każda szanująca się kawiarnia miała w witrynce ten wypiek.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wuzetka

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g dżemu porzeczkowego
  • 1 szklanka polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując.

Wuzetka- Pyszności
Wuzetka- Pyszności

Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz (porcjami) mąkę i kakao, cały czas miksując masę. Prostokątną formę wyłóż papierem i wlej przygotowaną mieszankę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut.

Wuzetka- Pyszności
Wuzetka- Pyszności

Śmietankę 30% ubij przy pomocy miksera. Następnie dodaj cukier puder i zmiksuj. Upieczony i wystudzony biszkopt podziel na dwie części. Rozsmaruj na jednej z nich warstwę dżemu porzeczkowego, a następnie rozprowadź bitą śmietanę.

Wuzetka- Pyszności
Wuzetka- Pyszności

Przykryj całość drugim biszkoptem i polej czekoladową polewą. Wstaw do lodówki na 3 godziny, aby ciasto dobrze się schłodziło i smaki połączyły.

Nasze ciasto jest już gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Wuzetka- Pyszności
Wuzetka- Pyszności
Wybrane dla Ciebie