Kultowa wuzetka na biszkopcie z dżemem porzeczkowym jak za dawnych lat. Przepis, który zawsze wychodzi

Kultowa wuzetka to jedno z ulubionych ciast z naszego dzieciństwa. Pyszny krem przełamany jest smakiem orzeźwiających porzeczek.

Obrazek
Ewa

Ciasto na biszkopcie

W-Zka to ciasto, które swoimi korzeniami sięga lat 40. ubiegłego wieku. Istnieją dwie teorie na temat jej nietypowej nazwy. Jedna z nich głosi, że pochodzi od skrótowc „WZC”, którego rozwinięcie to "wypiek z czekoladą" albo „WZK” czyli "wypiek z kremem". Inna z kolei mówi, że pochodzi od nazwy warszawskiej trasy w-z, przy której znajdowała się cukiernia, w której powstał przepis.

Bazą ciasta jest prosty, kakaowy biszkopt. Między dwoma blatami skrywa się krem na bazie bitej śmietany, który przełamany jest warstwą dżemu lub marmolady. Ciasto było niezwykle popularne w czasach PRL- każda szanująca się kawiarnia miała w witrynce ten wypiek.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wuzetka

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g dżemu porzeczkowego
  • 1 szklanka polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując.

Wuzetka- Pyszności
Wuzetka- Pyszności

Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz (porcjami) mąkę i kakao, cały czas miksując masę. Prostokątną formę wyłóż papierem i wlej przygotowaną mieszankę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut.

Wuzetka- Pyszności
Wuzetka- Pyszności

Śmietankę 30% ubij przy pomocy miksera. Następnie dodaj cukier puder i zmiksuj. Upieczony i wystudzony biszkopt podziel na dwie części. Rozsmaruj na jednej z nich warstwę dżemu porzeczkowego, a następnie rozprowadź bitą śmietanę.

Wuzetka- Pyszności
Wuzetka- Pyszności

Przykryj całość drugim biszkoptem i polej czekoladową polewą. Wstaw do lodówki na 3 godziny, aby ciasto dobrze się schłodziło i smaki połączyły.

Nasze ciasto jest już gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Wuzetka- Pyszności
Wuzetka- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć