Ciasto czekoladowe, w którym nie ma ani grama masła, jajek czy mleka. Bazę stanowią pyszne powidła
Wilgotne, intensywne w smaku i pięknie pachnące ciasto czekoladowe jest marzeniem niejednego fana słodyczy. Nie każdy jednak może cieszyć się z jedzenia jajek, mleka czy masła — szczególne problemy mogą mieć alergicy. Dlatego opracowaliśmy przepis na ten klasyczny wypiek bez powyższych składników. Od razu upiecz dwie blachy, ponieważ jedna może nie wystarczyć.
04.09.2022 | aktual.: 04.09.2022 07:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto czekoladowe kojarzy się głównie z wilgotnym wnętrzem, dużą puszystością i bardzo mocnym smakiem. Większość przepisów na ten przysmak zawiera jednak składniki, które mogą wywoływać poważne alergie. Zdecydowaliśmy się więc zaprezentować sposób na upieczenie ciasta bez mleka, masła, a nawet jajek. Jest tak dobre, że nie zauważysz żadnej różnicy.
Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem, polać je polewą z białej czekolady, czy przeciąć je na pół i przełożyć puszystym kremem. W przypadku ostatniej propozycji radzimy zaczekać, aż zawartość blachy całkowicie ostygnie. Ciepły deser będzie rozpadał się podczas krojenia i straci swoje walory estetyczne.
Ciasto czekoladowe bez masła, mleka i jajek
Składniki:
- 400 ml wody
- 115 ml oleju
- 70 g powideł
- 1,5 łyżki octu
- 350 g mąki pszennej
- 225 g cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Pamiętaj, aby wszystkie składniki użyte w przepisie miały temperaturę pokojową. Przed zabraniem się do pracy rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, aby zaoszczędzić swój czas.
Do jednej miski przesiej mąkę wraz z kakao, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia. Wsyp do niej cukier oraz sól i delikatnie przemieszaj. Do drugiej miski wlej wszystkie płynne składniki i również je wymieszaj. Następnie połącz zawartość obu naczyń, miksując całość mikserem na średnich obrotach.
Ciasto będzie miało stosunkowo rzadką konsystencję. Przelej je do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 40 minut. W celu sprawdzenia, czy wypiek jest gotowy, należy wbić w niego drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy, wyjmij ciasto do wystudzenia. Smacznego!
Jeśli masz ochotę na niezwykle puszyste naleśniki, przetestuj nasz przepis na Fluffy Pancakes!