Ciasto czekoladowe, w którym nie ma ani grama masła, jajek czy mleka. Bazę stanowią pyszne powidła

Wilgotne, intensywne w smaku i pięknie pachnące ciasto czekoladowe jest marzeniem niejednego fana słodyczy. Nie każdy jednak może cieszyć się z jedzenia jajek, mleka czy masła — szczególne problemy mogą mieć alergicy. Dlatego opracowaliśmy przepis na ten klasyczny wypiek bez powyższych składników. Od razu upiecz dwie blachy, ponieważ jedna może nie wystarczyć. 

Obrazek
Agnieszka

Ciasto czekoladowe kojarzy się głównie z wilgotnym wnętrzem, dużą puszystością i bardzo mocnym smakiem. Większość przepisów na ten przysmak zawiera jednak składniki, które mogą wywoływać poważne alergie. Zdecydowaliśmy się więc zaprezentować sposób na upieczenie ciasta bez mleka, masła, a nawet jajek. Jest tak dobre, że nie zauważysz żadnej różnicy.

Obrazek

Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem, polać je polewą z białej czekolady, czy przeciąć je na pół i przełożyć puszystym kremem. W przypadku ostatniej propozycji radzimy zaczekać, aż zawartość blachy całkowicie ostygnie. Ciepły deser będzie rozpadał się podczas krojenia i straci swoje walory estetyczne. 

Ciasto czekoladowe bez masła, mleka i jajek

Składniki: 

  • 400 ml wody
  • 115 ml oleju
  • 70 g powideł
  • 1,5 łyżki octu
  • 350 g mąki pszennej
  • 225 g cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Pamiętaj, aby wszystkie składniki użyte w przepisie miały temperaturę pokojową. Przed zabraniem się do pracy rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, aby zaoszczędzić swój czas. 

Do jednej miski przesiej mąkę wraz z kakao, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia. Wsyp do niej cukier oraz sól i delikatnie przemieszaj. Do drugiej miski wlej wszystkie płynne składniki i również je wymieszaj. Następnie połącz zawartość obu naczyń, miksując całość mikserem na średnich obrotach.

Obrazek

Ciasto będzie miało stosunkowo rzadką konsystencję. Przelej je do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 40 minut. W celu sprawdzenia, czy wypiek jest gotowy, należy wbić w niego drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy, wyjmij ciasto do wystudzenia. Smacznego!

Jeśli masz ochotę na niezwykle puszyste naleśniki, przetestuj nasz przepis na Fluffy Pancakes!

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu