Te dodatki do kawy powinny być zakazane. Dosłownie rujnują zdrowie
Jeżeli nie jesteś miłośnikiem czarnej kawy, możliwe, że zastanawiasz się nad dodaniem do niej pewnych składników, które mogą zmienić jej smak. Pytanie brzmi, jak to zrobić, aby jednocześnie nie zniweczyć jej korzystnego wpływu na organizm?
18.12.2023 | aktual.: 18.12.2023 17:37
Czarna kawa ma wiele zalet. Poprawia koncentrację, pomaga zwalczyć zmęczenie, a także zmniejsza dolegliwości związane z astmą i alergiami. Ma również pozytywny wpływ na metabolizm i pracę serca, redukuje ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, nowotworów, choroby Parkinsona i choroby Alzheimera. Wszystkie te korzyści zdrowotne są widoczne, gdy kawa jest spożywana w zalecanych dawkach. Jej nadmiar, czyli ilość powyżej 400 mg dziennie, może przynieść więcej szkód niż korzyści. Może to prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi lub odwodnienia organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aby korzystne właściwości kawy mogły się w pełni ujawnić, należy nie tylko odpowiednio ją dawkować, ale również pić w określony sposób. Rodzaj ziaren lub metoda parzenia to kwestia indywidualnych preferencji, ale ważne jest, aby kawa, którą pijemy, była kawą czarną.
Taka kawa jest najgorsza. Zapomnij o tych dodatkach
Należy unikać picia kawy z dodatkami takimi jak cukier (który przyczynia się do otyłości, insulinooporności i cukrzycy typu 2), słodziki (które pobudzają apetyt), bita śmietana (zwłaszcza gotowa, zawierająca m.in. utwardzony olej palmowy, cukier, dekstrozę i syrop glukozowy) oraz smakowe syropy (które zawierają ogromne ilości cukru). Osoby, które piją kawę tylko od czasu do czasu, mogą sobie pozwolić na napój z wymienionymi dodatkami i potraktować go jako deser. Jednak u smakoszy, dla których dzień bez kawy jest dniem straconym, takie kompozycje mogą prowadzić do problemów zdrowotnych.
Jeśli chcesz poprawić smak kawy, możesz to zrobić za pomocą zdrowych dodatków. Do kawy można dosypywać cynamon i kardamon, które są znane ze swoich właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych, obniżających ciśnienie i poziom cukru we krwi. W ostateczności można użyć również ksylitolu, erytrolu lub stewii, ale należy pamiętać, że nadmiar dwóch pierwszych może wywołać problemy trawienne, a nadmiar ostatniego - zaburzyć mikroflorę jelitową.