PoradyKawa z solą zamiast cukru - dlaczego warto ją pić? Jak smakuje?

Kawa z solą zamiast cukru - dlaczego warto ją pić? Jak smakuje?

Kawa z solą zamiast cukru - dlaczego warto ją pić? Jak smakuje?
Paulina
30.06.2022 14:47, aktualizacja: 30.06.2022 15:02

Picie kawy to dla wielu z nas pierwsza czynność tuż po przebudzeniu. Niektórzy piją „małą czarną”, inni natomiast nie wyobrażają sobie kawy bez dodatku mleka. Jedni z nas słodzą, inni solą. Tak dokładnie kawa z solą też ma wiele zalet- jakich dokładnie? Dzisiaj zdradzimy wam ten sekret!

Otóż sól to składnik, który wzmocni nasz napar i wydobędzie z niego cały aromat, ale dodatkowo pozbawi go goryczy. Dla niektórych z nas ten posmak goryczki jest nierozłączną częścią kawy, innym natomiast przeszkadza, dlatego na przykład używają cukru, który zmienia smak napoju. Jeśli lubimy smak, kawy, ale przeszkadza nam goryczka- basiści radzą, by dodać właśnie sól.

Obraz

Kawa z solą? Ile soli dodać?

Na każde 10 g zmielonej kawy należy użyć ćwierć łyżeczki soli. Ten składnik należy dodać jeszcze przed zaparzeniem kawy, by pozbyć się goryczy i nawet wydobyć słodki smak.

Obraz

Właściwości kawy

O kawie można znaleźć wiele pozytywnych, jak i negatywnych opinii. Jak to w dietetyce jest, nie można jednoznacznie na to pytanie odpowiedzieć. Wszystko zależy od tego z kim mamy do czynienia, ponieważ każdy z nas inaczej metabolizuje kawę oraz zmaga się z różnymi dolegliwościami.

Natomiast samo spożywanie kawy niesie za sobą ogrom pozytywnych właściwości. Głownie mogą na niej skorzystać osoby narażone na choroby serca, ponieważ kawa:

  • obniża ryzyko chorób układu krwionośnego
  • zmniejsza ryzyko zaburzeń rytmu serca
  • pozwala żyć dłużej
Kawa - Pyszności; Foto: pixabay.com
Kawa - Pyszności; Foto: pixabay.com

Ile kawy można wypić w ciagu dnia?

Zalecana ilość kawy w ciągu dnia to od 2 do 3 filiżanek dziennie. W przypadku redukcji ryzyka zawału serca i śmierci związanej z chorobą serca najwięcej korzyści przynosi 1 filiżanka kawy dziennie. Pamiętajmy o tym, że kawa, kawie nie równa. Jeśli mamy w niej bardzo dużo różnych dodatków takich jak bita śmietana czy cukier to raczej pozytywnych efektów zdrowotnych nie ma co się spodziewać. Tutaj najlepiej wybierać kawę czarną.

Natomiast jeśli lubisz smak kawy, to zachęcamy do przygotowania tego shaka.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także