Kawa z solą zamiast cukru - dlaczego warto ją pić? Jak smakuje?

Picie kawy to dla wielu z nas pierwsza czynność tuż po przebudzeniu. Niektórzy piją „małą czarną”, inni natomiast nie wyobrażają sobie kawy bez dodatku mleka. Jedni z nas słodzą, inni solą. Tak dokładnie kawa z solą też ma wiele zalet- jakich dokładnie? Dzisiaj zdradzimy wam ten sekret!

Obrazek
Paulina

Otóż sól to składnik, który wzmocni nasz napar i wydobędzie z niego cały aromat, ale dodatkowo pozbawi go goryczy. Dla niektórych z nas ten posmak goryczki jest nierozłączną częścią kawy, innym natomiast przeszkadza, dlatego na przykład używają cukru, który zmienia smak napoju. Jeśli lubimy smak, kawy, ale przeszkadza nam goryczka- basiści radzą, by dodać właśnie sól.

Obrazek

Kawa z solą? Ile soli dodać?

Na każde 10 g zmielonej kawy należy użyć ćwierć łyżeczki soli. Ten składnik należy dodać jeszcze przed zaparzeniem kawy, by pozbyć się goryczy i nawet wydobyć słodki smak.

Obrazek

Właściwości kawy

O kawie można znaleźć wiele pozytywnych, jak i negatywnych opinii. Jak to w dietetyce jest, nie można jednoznacznie na to pytanie odpowiedzieć. Wszystko zależy od tego z kim mamy do czynienia, ponieważ każdy z nas inaczej metabolizuje kawę oraz zmaga się z różnymi dolegliwościami.

Natomiast samo spożywanie kawy niesie za sobą ogrom pozytywnych właściwości. Głownie mogą na niej skorzystać osoby narażone na choroby serca, ponieważ kawa:

  • obniża ryzyko chorób układu krwionośnego
  • zmniejsza ryzyko zaburzeń rytmu serca
  • pozwala żyć dłużej
Obrazek
Kawa - Pyszności; Foto: pixabay.com

Ile kawy można wypić w ciagu dnia?

Zalecana ilość kawy w ciągu dnia to od 2 do 3 filiżanek dziennie. W przypadku redukcji ryzyka zawału serca i śmierci związanej z chorobą serca najwięcej korzyści przynosi 1 filiżanka kawy dziennie. Pamiętajmy o tym, że kawa, kawie nie równa. Jeśli mamy w niej bardzo dużo różnych dodatków takich jak bita śmietana czy cukier to raczej pozytywnych efektów zdrowotnych nie ma co się spodziewać. Tutaj najlepiej wybierać kawę czarną.

Natomiast jeśli lubisz smak kawy, to zachęcamy do przygotowania tego shaka.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej