PoradyObowiązkowe dla sercowców i diabetyków. Rozejrzyj się w sklepie, zanim wszystkie wykupią

Obowiązkowe dla sercowców i diabetyków. Rozejrzyj się w sklepie, zanim wszystkie wykupią

Obowiązkowe dla sercowców i diabetyków. Rozejrzyj się w sklepie, zanim wszystkie wykupią
Obowiązkowe dla sercowców i diabetyków. Rozejrzyj się w sklepie, zanim wszystkie wykupią
Źródło zdjęć: © Getty Images | Richard Villalonundefined undefi
23.04.2024 15:09, aktualizacja: 23.04.2024 15:40

Figi - niepozorne owoce o potężnej mocy. Choć niewielkie, skrywają w sobie mnóstwo dobroci dla naszego zdrowia. Smakują wyśmienicie zarówno na świeżo, jak i w formie suszonej. Warto sięgać po nie regularnie, aby czerpać korzyści z ich bogatego składu odżywczego.

Figi, choć są niewielkie, to skarbnica zdrowotnych korzyści, którą warto eksplorować. Niezależnie od tego, czy wybierzesz świeże, czy suszone, te egzotyczne owoce mogą zaskoczyć swoim pozytywnym wpływem na zdrowie. Bogate w błonnik i ważne minerały, figi są idealnym dodatkiem do diety, a ich właściwości przeciwutleniające mogą być kluczowe w walce z wolnymi rodnikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bogate źródło błonnika i ważnych minerałów

Figi to prawdziwa kopalnia błonnika, co czyni je idealnym produktem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Zawierają również potas, magnez i wapń, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo, w figach znajdziemy witaminę A, C, żelazo i wapń - niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pomoc w walce z cukrzycą

Badania naukowe wykazały, że figi mogą wspomagać kontrolę poziomu glukozy we krwi u diabetyków. Dzieje się tak dzięki zawartości kwasu abscysynowego, który reguluje poziom cukru.

Właściwości przeciwutleniające

Figi obfitują w naturalne związki roślinne, takie jak polifenole, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Pomagają one neutralizować wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się organizmu i choroby nowotworowe.

Wsparcie dla układu pokarmowego

Syrop figowy może stanowić naturalny sposób na walkę z zaparciami. Badania dowodzą, że figi łagodzą objawy zaparć, skracając czas wypróżniania i zmniejszając ból brzucha.

Inne korzyści:

  • wzmacniają kości i zęby,
  • poprawiają pamięć i koncentrację,
  • wspomagają układ odpornościowy,
  • regulują ciśnienie krwi.

Choć figi są niezwykle zdrowe, należy zachować umiar w ich spożyciu. Ze względu na zawartość witaminy K, osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew powinny skonsultować się z lekarzem przed włączeniem ich do diety. Ponadto figi mogą powodować biegunkę u osób z wrażliwym układem pokarmowym.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także