Zamiast klasycznego mazurka, robię wersję z masłem orzechowym. Nie zostają po nim nawet okruszki

Wielkanocny mazurek kojarzy się przede wszystkim z kruchym ciastem, kajmakiem i orzechami. Są jednak inne, równie pyszne propozycje i kompozycje, które podbiją serca i podniebienia zaproszonych gości i twoich bliskich.

Mazurek na Wielkanoc - PysznościMazurek na Wielkanoc - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż mazurek kojarzyć się może z polską tradycją, to tak naprawdę przywędrował do nas z Turcji. Według historyków mazurek przywędrował do Polski wraz z kupcami i podróżnikami, którzy w XVII wieku przywozili ze sobą orientalne smaki i zwyczaje. Początkowo ciasto to było prawdopodobnie przygotowywane z migdałów, cukru i różanej wody, co nawiązywało do kuchni wschodniej. Nazwa "mazurek" utknęła natomiast na stałe, gdy wypiekiem ciasta zajęły się kobiety z Mazowsza. To właśnie tam mazurek zyskał popularność i stał się nieodłącznym elementem wielkanocnych stołów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz swoich bliskich w te święta i podaj niezwykłą zupę. Wszyscy będą się nią zajadać ze smakiem

Mazurek w nowym wydaniu

Jeśli szukasz niebanalnego przepisu na mazurek wielkanocny, ten krem z pewnością Cię zaskoczy. Połączenie mascarpone, masła orzechowego i białej czekolady to prawdziwa uczta dla podniebienia, a suszone figi dodają całości charakteru.

Ciasta na Wielkanoc: mazurek z solonym karmelem
Ciasta na Wielkanoc: mazurek z solonym karmelem © Adobe Stock

Ten mazurek to hit na moim świątecznym stole. Niestandardowe połączenie smaków przypadło do gustu również fanom tradycyjnego mazurka.

Składniki:

Ciasta

  • 300 g mąki pszennej,
  • 160 g zimnego masła,
  • 40 g cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka śmietany 30 proc.

Masa

  • 100 g masła orzechowego,
  • 120 g mascarpone,
  • 60 g białej czekolady,
  • 1 łyżka kremu czekoladowego.

Dodatkowo:

  • 6 suszonych fig,
  • pół szklanki solonych orzeszków ziemnych.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicy wysyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtko. Zagnieć ciasto.
  2. Dodaj śmietanę i cukier, ponownie zagnieć.
  3. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Rozwałkuj ciasto i ułóż w nasmarowanej masłem formie.
  5. Ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 20 minut.
  6. Podgrzej masło orzechowe z czekoladą w kąpieli wodnej.
  7. Dodaj Nutellę i mascarpone, wymieszaj na gładki krem. Nie gotuj.
  8. Ostudzone ciasto wysmaruj kremem.
  9. Udekoruj figami i orzechami.

Mazurek jest już gotowy. Pyszny, słodki i zdecydowanie wart grzechu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥