PrzepisCiastaZamiast klasycznego mazurka, robię wersję z masłem orzechowym. Nie zostają po nim nawet okruszki

Zamiast klasycznego mazurka, robię wersję z masłem orzechowym. Nie zostają po nim nawet okruszki

Wielkanocny mazurek kojarzy się przede wszystkim z kruchym ciastem, kajmakiem i orzechami. Są jednak inne, równie pyszne propozycje i kompozycje, które podbiją serca i podniebienia zaproszonych gości i twoich bliskich.

Mazurek na Wielkanoc - Pyszności
Mazurek na Wielkanoc - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.03.2024 12:04

Chociaż mazurek kojarzyć się może z polską tradycją, to tak naprawdę przywędrował do nas z Turcji. Według historyków mazurek przywędrował do Polski wraz z kupcami i podróżnikami, którzy w XVII wieku przywozili ze sobą orientalne smaki i zwyczaje. Początkowo ciasto to było prawdopodobnie przygotowywane z migdałów, cukru i różanej wody, co nawiązywało do kuchni wschodniej. Nazwa "mazurek" utknęła natomiast na stałe, gdy wypiekiem ciasta zajęły się kobiety z Mazowsza. To właśnie tam mazurek zyskał popularność i stał się nieodłącznym elementem wielkanocnych stołów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mazurek w nowym wydaniu

Jeśli szukasz niebanalnego przepisu na mazurek wielkanocny, ten krem z pewnością Cię zaskoczy. Połączenie mascarpone, masła orzechowego i białej czekolady to prawdziwa uczta dla podniebienia, a suszone figi dodają całości charakteru.

Ciasta na Wielkanoc: mazurek z solonym karmelem
Ciasta na Wielkanoc: mazurek z solonym karmelem© Adobe Stock

Ten mazurek to hit na moim świątecznym stole. Niestandardowe połączenie smaków przypadło do gustu również fanom tradycyjnego mazurka.

Składniki:

Ciasta

  • 300 g mąki pszennej,
  • 160 g zimnego masła,
  • 40 g cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka śmietany 30 proc.

Masa

  • 100 g masła orzechowego,
  • 120 g mascarpone,
  • 60 g białej czekolady,
  • 1 łyżka kremu czekoladowego.

Dodatkowo:

  • 6 suszonych fig,
  • pół szklanki solonych orzeszków ziemnych.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicy wysyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtko. Zagnieć ciasto.
  2. Dodaj śmietanę i cukier, ponownie zagnieć.
  3. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Rozwałkuj ciasto i ułóż w nasmarowanej masłem formie.
  5. Ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 20 minut.
  6. Podgrzej masło orzechowe z czekoladą w kąpieli wodnej.
  7. Dodaj Nutellę i mascarpone, wymieszaj na gładki krem. Nie gotuj.
  8. Ostudzone ciasto wysmaruj kremem.
  9. Udekoruj figami i orzechami.

Mazurek jest już gotowy. Pyszny, słodki i zdecydowanie wart grzechu. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswielkanocmazurek
Wybrane dla Ciebie