Zamiast klasycznego mazurka, robię wersję z masłem orzechowym. Nie zostają po nim nawet okruszki

Wielkanocny mazurek kojarzy się przede wszystkim z kruchym ciastem, kajmakiem i orzechami. Są jednak inne, równie pyszne propozycje i kompozycje, które podbiją serca i podniebienia zaproszonych gości i twoich bliskich.

Mazurek na Wielkanoc - PysznościMazurek na Wielkanoc - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż mazurek kojarzyć się może z polską tradycją, to tak naprawdę przywędrował do nas z Turcji. Według historyków mazurek przywędrował do Polski wraz z kupcami i podróżnikami, którzy w XVII wieku przywozili ze sobą orientalne smaki i zwyczaje. Początkowo ciasto to było prawdopodobnie przygotowywane z migdałów, cukru i różanej wody, co nawiązywało do kuchni wschodniej. Nazwa "mazurek" utknęła natomiast na stałe, gdy wypiekiem ciasta zajęły się kobiety z Mazowsza. To właśnie tam mazurek zyskał popularność i stał się nieodłącznym elementem wielkanocnych stołów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz swoich bliskich w te święta i podaj niezwykłą zupę. Wszyscy będą się nią zajadać ze smakiem

Mazurek w nowym wydaniu

Jeśli szukasz niebanalnego przepisu na mazurek wielkanocny, ten krem z pewnością Cię zaskoczy. Połączenie mascarpone, masła orzechowego i białej czekolady to prawdziwa uczta dla podniebienia, a suszone figi dodają całości charakteru.

Ciasta na Wielkanoc: mazurek z solonym karmelem
Ciasta na Wielkanoc: mazurek z solonym karmelem © Adobe Stock

Ten mazurek to hit na moim świątecznym stole. Niestandardowe połączenie smaków przypadło do gustu również fanom tradycyjnego mazurka.

Składniki:

Ciasta

  • 300 g mąki pszennej,
  • 160 g zimnego masła,
  • 40 g cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka śmietany 30 proc.

Masa

  • 100 g masła orzechowego,
  • 120 g mascarpone,
  • 60 g białej czekolady,
  • 1 łyżka kremu czekoladowego.

Dodatkowo:

  • 6 suszonych fig,
  • pół szklanki solonych orzeszków ziemnych.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicy wysyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtko. Zagnieć ciasto.
  2. Dodaj śmietanę i cukier, ponownie zagnieć.
  3. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Rozwałkuj ciasto i ułóż w nasmarowanej masłem formie.
  5. Ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 20 minut.
  6. Podgrzej masło orzechowe z czekoladą w kąpieli wodnej.
  7. Dodaj Nutellę i mascarpone, wymieszaj na gładki krem. Nie gotuj.
  8. Ostudzone ciasto wysmaruj kremem.
  9. Udekoruj figami i orzechami.

Mazurek jest już gotowy. Pyszny, słodki i zdecydowanie wart grzechu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie