Zamiast klasycznego mazurka, robię wersję z masłem orzechowym. Nie zostają po nim nawet okruszki
Wielkanocny mazurek kojarzy się przede wszystkim z kruchym ciastem, kajmakiem i orzechami. Są jednak inne, równie pyszne propozycje i kompozycje, które podbiją serca i podniebienia zaproszonych gości i twoich bliskich.
26.03.2024 12:04
Chociaż mazurek kojarzyć się może z polską tradycją, to tak naprawdę przywędrował do nas z Turcji. Według historyków mazurek przywędrował do Polski wraz z kupcami i podróżnikami, którzy w XVII wieku przywozili ze sobą orientalne smaki i zwyczaje. Początkowo ciasto to było prawdopodobnie przygotowywane z migdałów, cukru i różanej wody, co nawiązywało do kuchni wschodniej. Nazwa "mazurek" utknęła natomiast na stałe, gdy wypiekiem ciasta zajęły się kobiety z Mazowsza. To właśnie tam mazurek zyskał popularność i stał się nieodłącznym elementem wielkanocnych stołów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mazurek w nowym wydaniu
Jeśli szukasz niebanalnego przepisu na mazurek wielkanocny, ten krem z pewnością Cię zaskoczy. Połączenie mascarpone, masła orzechowego i białej czekolady to prawdziwa uczta dla podniebienia, a suszone figi dodają całości charakteru.
Ten mazurek to hit na moim świątecznym stole. Niestandardowe połączenie smaków przypadło do gustu również fanom tradycyjnego mazurka.
Składniki:
Ciasta
- 300 g mąki pszennej,
- 160 g zimnego masła,
- 40 g cukru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka śmietany 30 proc.
Masa
- 100 g masła orzechowego,
- 120 g mascarpone,
- 60 g białej czekolady,
- 1 łyżka kremu czekoladowego.
Dodatkowo:
- 6 suszonych fig,
- pół szklanki solonych orzeszków ziemnych.
Sposób przygotowania:
- Na stolnicy wysyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtko. Zagnieć ciasto.
- Dodaj śmietanę i cukier, ponownie zagnieć.
- Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto i ułóż w nasmarowanej masłem formie.
- Ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 20 minut.
- Podgrzej masło orzechowe z czekoladą w kąpieli wodnej.
- Dodaj Nutellę i mascarpone, wymieszaj na gładki krem. Nie gotuj.
- Ostudzone ciasto wysmaruj kremem.
- Udekoruj figami i orzechami.
Mazurek jest już gotowy. Pyszny, słodki i zdecydowanie wart grzechu. Smacznego!