Ta babka zrobi wrażenie na całej rodzinie. Skrywa w sobie nietypowy farsz

Mięsna babka z makaronowo-serowym farszem to przepis na obiad, który zaskakuje nietypową formą. To pyszna alternatywa dla klasycznych zapiekanek.

Babka z mięsa z serowym farszem- PysznościBabka z mięsa z serowym farszem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Podczas porządków w kuchennych szafkach znalazłam foremkę do babki, która od Wielkanocy leżała zapomniana. Stwierdziłam, że sięgam po nią zbyt rzadko i postanowiłam to zmienić. Zamiast słodkiego ciasta wypełniłam ją mięsem mielonym i nadziałam farszem serowo-jajecznym. Po tej zapiekance nie został ani kawałek, błyskawicznie zniknęła z talerzy. Moja teściowa była zachwycona i od razu poprosiła o przepis. Babka z mielonego mięsa świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej odświętne i uroczyste okazje.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna babka z serowym farszem. Kiedy serwuje ją na obiad, wszyscy są pod wrażeniem

Babka z mięsa mielonego z farszem serowym

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z wołowiny,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • jajo,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • oliwa z oliwek - do posmarowania foremki.

Farsz:

  • 6 jaj,
  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • 135 g serka śmietankowego,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 60 g tartego parmezanu,
  • łyżeczka soli,
  • 300 g makaronu - ugotowanego.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski przekładam mielone mięso. Dodaję jajko, starty parmezan, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dokładnie mieszam.

Krok 2: Mięsną masą wykładam nasmarowaną wcześniej formę do babki. Mieloną wołowiną wyklejam boki, zostawiając miejsce w środku na farsz.

Mięsna babka- Pyszności
Mięsna babka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Jajka miksuję z serkiem śmietankowym oraz śmietanką. Do masy dodaję startą mozzarellę, parmezan, ugotowany makaron, sól, pieprz i całość mieszam. Przekładam do formy z mięsem.

Mięsna babka- Pyszności
Mięsna babka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Wstawiam całość do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i zapiekam przez około godzinę.

Krok 5: Po tym czasie wyjmuję blaszkę z piekarnika. Odwracam, aby wyciągnąć babkę i dekoruję całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Babka z mięsa mielonego z farszem serowym
Babka z mięsa mielonego z farszem serowym © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita