WideoTa babka zrobi wrażenie na całej rodzinie. Skrywa w sobie nietypowy farsz

Ta babka zrobi wrażenie na całej rodzinie. Skrywa w sobie nietypowy farsz

Babka z mięsa z serowym farszem- Pyszności
Babka z mięsa z serowym farszem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
01.10.2023 09:51, aktualizacja: 14.03.2024 13:55

Mięsna babka z makaronowo-serowym farszem to przepis na obiad, który zaskakuje nietypową formą. To pyszna alternatywa dla klasycznych zapiekanek.

Podczas porządków w kuchennych szafkach znalazłam foremkę do babki, która od Wielkanocy leżała zapomniana. Stwierdziłam, że sięgam po nią zbyt rzadko i postanowiłam to zmienić. Zamiast słodkiego ciasta wypełniłam ją mięsem mielonym i nadziałam farszem serowo-jajecznym. Po tej zapiekance nie został ani kawałek, błyskawicznie zniknęła z talerzy. Moja teściowa była zachwycona i od razu poprosiła o przepis. Babka z mielonego mięsa świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej odświętne i uroczyste okazje.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka z mięsa mielonego z farszem serowym

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z wołowiny,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • jajo,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • oliwa z oliwek - do posmarowania foremki.

Farsz:

  • 6 jaj,
  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • 135 g serka śmietankowego,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 60 g tartego parmezanu,
  • łyżeczka soli,
  • 300 g makaronu - ugotowanego.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski przekładam mielone mięso. Dodaję jajko, starty parmezan, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dokładnie mieszam.

Krok 2: Mięsną masą wykładam nasmarowaną wcześniej formę do babki. Mieloną wołowiną wyklejam boki, zostawiając miejsce w środku na farsz.

Mięsna babka- Pyszności
Mięsna babka- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Jajka miksuję z serkiem śmietankowym oraz śmietanką. Do masy dodaję startą mozzarellę, parmezan, ugotowany makaron, sól, pieprz i całość mieszam. Przekładam do formy z mięsem.

Mięsna babka- Pyszności
Mięsna babka- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Wstawiam całość do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i zapiekam przez około godzinę.

Krok 5: Po tym czasie wyjmuję blaszkę z piekarnika. Odwracam, aby wyciągnąć babkę i dekoruję całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Babka z mięsa mielonego z farszem serowym
Babka z mięsa mielonego z farszem serowym© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także