Ta babka zrobi wrażenie na całej rodzinie. Skrywa w sobie nietypowy farsz
Mięsna babka z makaronowo-serowym farszem to przepis na obiad, który zaskakuje nietypową formą. To pyszna alternatywa dla klasycznych zapiekanek.
01.10.2023 | aktual.: 14.03.2024 13:55
Podczas porządków w kuchennych szafkach znalazłam foremkę do babki, która od Wielkanocy leżała zapomniana. Stwierdziłam, że sięgam po nią zbyt rzadko i postanowiłam to zmienić. Zamiast słodkiego ciasta wypełniłam ją mięsem mielonym i nadziałam farszem serowo-jajecznym. Po tej zapiekance nie został ani kawałek, błyskawicznie zniknęła z talerzy. Moja teściowa była zachwycona i od razu poprosiła o przepis. Babka z mielonego mięsa świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej odświętne i uroczyste okazje.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z mięsa mielonego z farszem serowym
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa z wołowiny,
- łyżka ziół prowansalskich,
- jajo,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- oliwa z oliwek - do posmarowania foremki.
Farsz:
- 6 jaj,
- 200 ml śmietanki 18 proc.,
- 135 g serka śmietankowego,
- 100 g tartej mozzarelli,
- 60 g tartego parmezanu,
- łyżeczka soli,
- 300 g makaronu - ugotowanego.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do miski przekładam mielone mięso. Dodaję jajko, starty parmezan, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dokładnie mieszam.
Krok 2: Mięsną masą wykładam nasmarowaną wcześniej formę do babki. Mieloną wołowiną wyklejam boki, zostawiając miejsce w środku na farsz.
Krok 3: Jajka miksuję z serkiem śmietankowym oraz śmietanką. Do masy dodaję startą mozzarellę, parmezan, ugotowany makaron, sól, pieprz i całość mieszam. Przekładam do formy z mięsem.
Krok 4: Wstawiam całość do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i zapiekam przez około godzinę.
Krok 5: Po tym czasie wyjmuję blaszkę z piekarnika. Odwracam, aby wyciągnąć babkę i dekoruję całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!