Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Pyszne kotlety mielone z piekarnika z zaskakującym farszem serowo-jajecznym to patent na tradycyjne danie w zupełnie nowej odsłonie

Kotlety mielone z piekarnika- PysznościKotlety mielone z piekarnika- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kotlety mielone z piekarnika to lżejsza wersja tradycyjnego polskiego dania. W moim domu podaję je w odświeżonej wersji z prostym farszem na bazie sera, ugotowanych na twardo jajek oraz musztardy i majonezu. Delikatnie przyrumienione mięso rozpływa się w ustach, jest soczyste i niesamowicie smaczne. Postawiłam również na lżejsze i mniej tłuste mięso mielone z indyka, ale sprawdzi się tutaj również mięso wieprzowo-wołowe, z łopatki lub zmielona pierś kurczaka. Uwielbiam ten przepis na polskie danie w zupełnie nowej odsłonie. Moi bliscy pokochali je tak samo, jak klasyczne kotlety.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Kotlety mielone z piekarnika z farszem serowo-jajecznym

Składniki:

Gniazdka

  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 buła pszenna - namoczona w mleku,
  • 1 cebula - podsmażona na maśle,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 jajo,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki,
  • sól/pieprz - do smaku.

Farsz:

  • 3 jaja - ugotowane,
  • 100 g tartego sera żółtego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól/pieprz - do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mięso mielone z indyka przekładam do miski. Dodaję jajko, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki. Namoczoną w mleku bułkę rwę w rękach i dorzucam do masy. Doprawiam solą oraz pieprzem i mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.

Kotlety mielone z piekarnika- Pyszności
Kotlety mielone z piekarnika- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Z powstałej masy formuję kotlety, spłaszczam je nieco w dłoniach i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki robię wgłębienie

Krok 3: Przygotowuję farsz. Łączę ugotowane na twardo i starte jajka z żółtym serem, majonezem oraz musztardą. Dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Mięsne gniazdka- Pyszności
Mięsne gniazdka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Jajeczno-serowym farszem wypełniam wgłębienia w kotletach. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 20-25 minut.

Kotlety mielone z farszem- Pyszności
Kotlety mielone z farszem- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Gotowe kotlety podaję na ciepło wraz z ulubioną sałatką lub surówką. Możesz dorzucić do nich również pieczone lub gotowane ziemniaki, frytki, kaszę czy ryż- z każdym dodatkiem będą smakowały naprawdę dobrze. Smacznego!

Kotlety mielone z piekarnika- Pyszności
Kotlety mielone z piekarnika- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟