Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów
Pyszne kotlety mielone z piekarnika z zaskakującym farszem serowo-jajecznym to patent na tradycyjne danie w zupełnie nowej odsłonie
07.09.2023 11:51
Kotlety mielone z piekarnika to lżejsza wersja tradycyjnego polskiego dania. W moim domu podaję je w odświeżonej wersji z prostym farszem na bazie sera, ugotowanych na twardo jajek oraz musztardy i majonezu. Delikatnie przyrumienione mięso rozpływa się w ustach, jest soczyste i niesamowicie smaczne. Postawiłam również na lżejsze i mniej tłuste mięso mielone z indyka, ale sprawdzi się tutaj również mięso wieprzowo-wołowe, z łopatki lub zmielona pierś kurczaka. Uwielbiam ten przepis na polskie danie w zupełnie nowej odsłonie. Moi bliscy pokochali je tak samo, jak klasyczne kotlety.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z piekarnika z farszem serowo-jajecznym
Składniki:
Gniazdka
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 buła pszenna - namoczona w mleku,
- 1 cebula - podsmażona na maśle,
- 100 g sera żółtego,
- 1 jajo,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki,
- sól/pieprz - do smaku.
Farsz:
- 3 jaja - ugotowane,
- 100 g tartego sera żółtego,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sól/pieprz - do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Mięso mielone z indyka przekładam do miski. Dodaję jajko, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki. Namoczoną w mleku bułkę rwę w rękach i dorzucam do masy. Doprawiam solą oraz pieprzem i mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 2: Z powstałej masy formuję kotlety, spłaszczam je nieco w dłoniach i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki robię wgłębienie
Krok 3: Przygotowuję farsz. Łączę ugotowane na twardo i starte jajka z żółtym serem, majonezem oraz musztardą. Dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Krok 4: Jajeczno-serowym farszem wypełniam wgłębienia w kotletach. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 20-25 minut.
Krok 5: Gotowe kotlety podaję na ciepło wraz z ulubioną sałatką lub surówką. Możesz dorzucić do nich również pieczone lub gotowane ziemniaki, frytki, kaszę czy ryż- z każdym dodatkiem będą smakowały naprawdę dobrze. Smacznego!