Taką kawę z przyjemnością wypijesz jesienią. Sekretem jest jeden składnik

20 lat temu tę niezwykłą kawę wprowadził do swojej oferty Starbucks. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie jesieni bez tego pysznego napoju. Po co jednak przepłacać w kawiarni, skoro można go przygotować osobiście w domu? Zrób to sam i ciesz się wspaniałym smakiem i właściwościami prozdrowotnymi pumpkin spice latte!

Najlepsza kawa na jesieńNajlepsza kawa na jesień
Źródło zdjęć: © canva.com

Jak to dla każdego nagminnego i bezwstydnego kawosza, świat bez kawy byłby dla nas koszmarem. Tym bardziej jednak nie możemy sobie wyobrazić sytuacji, w której to jesienią mielibyśmy zrezygnować z tego napoju. To nie tylko kwestia pobudzenia, niezbędnego podczas jesiennych, ponurych poranków, ale i rozgrzania, do którego zmuszają nas spadające temperatury.

Drugim produktem, który kojarzy nam się bezpośrednio z jesienią, jest dynia. O tej porze roku sięgamy po to warzywo (a właściwie to owoc — z botanicznego punktu widzenia) bardzo często. Krem z dyni to już klasyka gatunku, ale my lubimy przyrządzać z niej również placki i... kawę. No dobrze, tego ostatniego pomysłu nie możemy przypisać sobie, ponieważ należy on do Starbucksa. Ta największa na świecie sieć kawiarni wprowadziła do oferty Pumpkin Spice Latte w 2003 roku. Od tego czasu wprost nie wyobrażamy sobie jesieni bez niej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Nie oznacza to jednak, że żeby wypić kawę z dynią musimy pędzić do Starbucksa i wydawać tam krocie. Można przygotować ją również w domu — szybko, łatwo i tanio. Przy okazji warto tu podkreślić właściwości prozdrowotne dyni, które zwłaszcza okresem jesienno-zimowym bardzo się przydają. Więcej na ich temat możesz przeczytać tutaj, a my tymczasem przechodzimy do przepisu na pyszną dyniową latte.

Dyniowa latte

Składniki:

  • 1/2 szklanki kawy,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki purée z dyni,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego,
  • bita śmietana,
  • opcjonalnie: cukier.
Kawa z dynią - pyszna i bardzo zdrowa!
Kawa z dynią - pyszna i bardzo zdrowa! © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw purée. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, pobądź się pestek. Ułóż na blaszce skórą do dołu i piecz przez 35 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Następnie wystudź dynie, oddziel miąższ od skórki i zblenduj.
  2. Zaparz kawę i wlej ją do garnuszka. Dodaj mleko, purée, przyprawę do ciasta dyniowego (jeśli będziesz miał problem z jej kupieniem, zrób ją samodzielnie z 8 łyżeczek cynamonu, 2 łyżeczek mielonego ziela angielskiego, odrobiny imbiru, goździków i gałki muszkatołowej).
  3. Doprowadź napój do wrzenia. Podawaj z bitą śmietaną. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy