Czy kawa rozpuszczalna naprawdę jest niezdrowa? Znany dietetyk tłumaczy

Wybierając kawę, mamy do wyboru wiele rodzajów i smaków, a jednym z głównych dylematów jest wybór między kawą rozpuszczalną a ziarnistą. Każda z nich ma swoje zalety i wady, ale która jest bardziej korzystna z perspektywy zdrowia? Na to pytanie odpowiada Michał Wrzosek, doświadczony dietetyk kliniczny.

Kawa rozpuszczalna w białej filiżanceKawa rozpuszczalna w białej filiżance
Źródło zdjęć: © Freepik
Marcin Michałowski

Dietetyk Michał Wrzosek wyjaśnia, że kawa rozpuszczalna, mimo że jest wygodniejsza w przygotowaniu, nie zawiera tak wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych, jak kawa ziarnista. Proces produkcji kawy rozpuszczalnej niestety powoduje utratę niektórych substancji. Niemniej jednak kawa rozpuszczalna jest często tańsza i szybsza w przygotowaniu, co przyciąga wielu miłośników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto bije na głowę zwykły kopiec kreta. Słodka kopuła idealnie sprawdzi się na niedzielny deser

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Z jednej strony kawa rozpuszczalna zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, takich jak kofeina, kwas chlorogenowy, polifenole czy magnez. Z drugiej strony, w procesie produkcji kawy rozpuszczalnej dochodzi do utraty niektórych z nich.

Czy kawa rozpuszczalna jest niezdrowa?

Kawa rozpuszczalna zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, w tym:

  • Kofeinę, która pobudza układ nerwowy, poprawia koncentrację i pamięć oraz wspomaga metabolizm.
  • Kwas chlorogenowy, który ma właściwości antyoksydacyjne, pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL i może chronić przed nowotworami.
  • Polifenole, które również mają właściwości antyoksydacyjne i mogą chronić przed chorobami serca i cukrzycą typu 2.
  • Magnez, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego.

Która kawa jest zdrowsza?

Odpowiedź na to pytanie zależy od indywidualnych preferencji. Jeśli zależy Ci na pełnym wykorzystaniu wszystkich dobroczynnych składników kawy, warto wybierać tę ziarnistą. Jeśli natomiast cenisz sobie wygodę i szybkość przygotowania kawy, kawa rozpuszczalna jest dobrym wyborem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku