Do kawy dodaj dwie przyprawy, a na efekty długo nie będzie trzeba czekać. Kilogramy zaczną lecieć w dół

Lubisz kawę i pijesz ją codziennie? Koniecznie dowiedz się, co warto do niej dodać, aby pozbyć się zbędnych kilogramów. To takie proste!

Sprawdź, co warto dodać do kawy Sprawdź, co warto dodać do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LIGHTFIELD STUDIOS

Jestem ogromną miłośniczką kawy i po prostu nie wyobrażam sobie bez niej codziennego funkcjonowania. Moi bliscy żartują nawet, że póki nie wypiję porannej kawy, lepiej do mnie nie podchodzić. Nie dość, że nie tryskam wtedy optymizmem, to nie przetwarzam zbyt szybko tego, co dzieje się dookoła mnie. 

Tak, kawa to zdecydowanie moje paliwo, które od razu stawia mnie na nogi. Okazuje się jednak, że z konkretnymi dodatkami ten aromatyczny napój może mieć jeszcze więcej plusów. Jakich? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wrzuć pomidory na patelnię i dodaj śmietankę. Lepszego sosu do gnocchi nie jadłeś

Kawa z dodatkiem dwóch przypraw

W przypadku dodatków, jakie możemy dodać do kawy, to na myśl przychodzi od razu cukier, mleko lub śmietanka. Jak się jednak okazuje, lista ta jest dużo dłuższa. Co więcej, stawiając na odpowiednie dodatki, wpłyniesz korzystnie nie tylko na smak kawy. Możesz też pozbyć się przy okazji nadprogramowych kilogramów

Klucz do sukcesu w tym przypadku tkwi w dwóch przyprawach: imbirze oraz cynamonie. Nie wiem, czy wiesz, ale oba te składniki wspomagają procesy trawienne. Przyśpieszają też metabolizm, a co za tym idzie, sprzyjają szybszemu spalaniu kalorii. Sam imbir pomoże także przy stanach zapalnych, jest więc idealnym rozwiązaniem w okresie jesienno-zimowym. Z kolei cynamon pomaga w uregulowaniu poziomu cukru we krwi. Tym samym niekontrolowane napady głodu, czy też spadek energii nie będą miały więcej miejsca. 

Imbir i cynamon w proszkowanej wersji warto dodać do kawy
Imbir i cynamon w proszkowanej wersji warto dodać do kawy © Adobe Stock | stacy_far

Na koniec warto dodać, że oczywiście zarówno imbir, jak i cynamon, wpłyną korzystnie na sam smak oraz aromat kawy. Mała czarna z takimi dodatkami będzie bogatszaintensywniejsza, przez co pokochasz ją jeszcze bardziej.

Jak przygotować kawę z dodatkiem cynamonu i imbiru

Skoro już wiesz, jakie plusy ma picie kawy z dodatkiem cynamonu i imbiru, czas przejść do dokładnej instrukcji, jak ją zrobić. Nie martw się na zapas, to będzie prawdziwa bułka z masłem.

Składniki:

  • 1 filiżanka kawy,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu. 

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz kawę w tradycyjny sposób. Możesz użyć tu ekspresu, kawiarki lub zalać po prostu mieloną kawę wrzątkiem. 
  2. Kiedy przygotujesz już czarny napój, dodaj do niego przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  3. I to tak naprawdę wszystko. Kawa z przyprawami jest tak dobra, że moim zdaniem nie wymaga dodatkowych składników. Ja piję ją bez grama cukru i tobie też polecam przetestować tę metodę. 

Zanim się pożegnamy, muszę podkreślić, że z piciem kawy nie należy przesadzać. Jak w każdej dziadzienie życia i tutaj należy zachować zdrowy rozsądek. Pamiętaj o tym!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie