Oto najczęściej popełniany błąd podczas robienia kawy. A tak łatwo o ideał!

Kawa to moje paliwo. I naprawdę nie przesadzam. Po prostu nie jestem w stanie bez niej funkcjonować. Towarzyszy mi od samego rana, dodając energii do działania.

Obrazek
Frania

A skoro już o kawie mowa, to czy wiesz, że wielu z nas przygotowując ten cenny dar, popełnia ten sam błąd? Przez co nie może cieszyć się idealnym smakiem swojego ulubionego napoju? Dziś jednak z tym skończymy!

Obrazek

Barista prawdę Ci powie

Cennymi wskazówkami odnośnie przygotowania kawy, podzielił się ostatnio znany i ceniony barista Giorgio Milos z Lly Caffé. Zdaniem mężczyzny wiele osób popełnia jeden, podstawowy błąd, który decyduje o smaku kawy.

O co chodzi? O wodę, której używamy podczas całego procesu tworzenia. Nie powinniśmy wybierać wody prosto z kranu, tylko z butelki.

Giorgio Milos uważa, że woda z kranu pozostawia po sobie nieprzyjemny smak. I w tym przypadku nie pomoże nawet zmiana ziaren kawy na inne.

Jakość wody zawsze powinna być priorytetem wśród innych zmiennych (pamiętaj, że kawa to 97-99 procent wody!). Zamiast tego użyj butelkowanej wody źródlanej lub przefiltrowanej wody dla uzyskania "czystego smaku i konsystencji" - wyjaśnia.

To jednak nie koniec...

Wybór odpowiedniej wody to podstawa, ale warto przy okazji wspomnieć o innych wpadkach, których lepiej unikać.

Ceniony barista wspomniał m.in. o kupowaniu ziaren kawy, które są od razu zmielone. Z jednej strony to bardzo wygodne, ale powinniśmy pamiętać, że ziarna po przeróbce tracą swoje aromaty nawet 40 razy szybciej niż ziarna niezmielone. Warto więc kupować pełne ziarna i mielić je tuż przed użyciem.

Obrazek

Pisząc o ziarnach kawy, należy wspomnieć również o warunkach w jakich je przechowujemy. Tego typu produktów nie powinniśmy trzymać w torbach. Wybierajmy hermetyczne opakowania, dzięki czemu chronimy je w 100% przed czynnikami z zewnątrz.

I na koniec jeszcze jedna mała rada od baristy. Zdaniem mężczyzny nie powinniśmy kupować kawy w dużych ilościach. Lepiej kupować kawę w małych opakowaniach, dzięki czemu zawsze będzie świeża.

A Ty jesteś prawdziwym kawoszem? Jeśli tak, koniecznie podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi ?☕️
Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie