Oto najczęściej popełniany błąd podczas robienia kawy. A tak łatwo o ideał!
Kawa to moje paliwo. I naprawdę nie przesadzam. Po prostu nie jestem w stanie bez niej funkcjonować. Towarzyszy mi od samego rana, dodając energii do działania.
21.12.2018 | aktual.: 18.09.2023 12:22
A skoro już o kawie mowa, to czy wiesz, że wielu z nas przygotowując ten cenny dar, popełnia ten sam błąd? Przez co nie może cieszyć się idealnym smakiem swojego ulubionego napoju? Dziś jednak z tym skończymy!
Barista prawdę Ci powie
Cennymi wskazówkami odnośnie przygotowania kawy, podzielił się ostatnio znany i ceniony barista Giorgio Milos z Lly Caffé. Zdaniem mężczyzny wiele osób popełnia jeden, podstawowy błąd, który decyduje o smaku kawy.
O co chodzi? O wodę, której używamy podczas całego procesu tworzenia. Nie powinniśmy wybierać wody prosto z kranu, tylko z butelki.
Giorgio Milos uważa, że woda z kranu pozostawia po sobie nieprzyjemny smak. I w tym przypadku nie pomoże nawet zmiana ziaren kawy na inne.
To jednak nie koniec...
Wybór odpowiedniej wody to podstawa, ale warto przy okazji wspomnieć o innych wpadkach, których lepiej unikać.
Ceniony barista wspomniał m.in. o kupowaniu ziaren kawy, które są od razu zmielone. Z jednej strony to bardzo wygodne, ale powinniśmy pamiętać, że ziarna po przeróbce tracą swoje aromaty nawet 40 razy szybciej niż ziarna niezmielone. Warto więc kupować pełne ziarna i mielić je tuż przed użyciem.
Pisząc o ziarnach kawy, należy wspomnieć również o warunkach w jakich je przechowujemy. Tego typu produktów nie powinniśmy trzymać w torbach. Wybierajmy hermetyczne opakowania, dzięki czemu chronimy je w 100% przed czynnikami z zewnątrz.
I na koniec jeszcze jedna mała rada od baristy. Zdaniem mężczyzny nie powinniśmy kupować kawy w dużych ilościach. Lepiej kupować kawę w małych opakowaniach, dzięki czemu zawsze będzie świeża.