Ananasowa miska pełna zdrowia. Ten deser można zajadać bez wyrzutów sumienia

Owocowe smoothie bowl to świetnym pomysł na lekki deser lub pyszne drugie śniadanie na słodko. Podane w ananasie robi ogromne wrażenie.

Ananasowy smoothie bowl- PysznościAnanasowy smoothie bowl- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Świąt oszalał na punkcie smoothie bowl. To nic innego, jak owocowy koktajl, który serwuje się w miseczce zamiast w szklance, dorzucając dodatki w postaci owoców, orzechów, pestek czy granoli. Ja postanowiłam podać je w wydrążonym ananasie, tworząc przy tym rajski i zdrowy deser.

Bazą smoothie jest moje ulubione egzotyczne połączenie mango i ananasa. Całość uzupełniłam granolą, świeżym ananasem, bananem i chrupiącą granolą. Na sam widok aż chce się jeść i można to robić bez wyrzutów sumienia - deser jest lekki i naprawdę zdrowy.

Ananas to prawdziwe bogactwo witamin, szczególnie z grupy B, A i C oraz minerałów, które pomagają krążenie krwi. Obfituje również w błonnik, który wspomaga nasz metabolizm, regulując pracę jelit.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ananasowa miska pełna zdrowia. Ten deser można zajadać bez wyrzutów sumienia

Ananasowe smoothie

Składniki:

  • 200 g mrożonego ananasa,
  • 200 g mrożonego mango,
  • 1 banan,
  • 1/3 szklanki mleka.

Dodatki:

  • garść granoli,
  • 1 banan,
  • kilka kawałków świeżego ananasa,
  • wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ananas przekrawam i wydrążam środek, tworząc miseczkę.

Wydrążony ananas- Pyszności
Wydrążony ananas- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Do kielicha blendera wkładam obrane banany, dorzucam mrożonego ananasa oraz mango, wlewam mleko i blenduję całość. Powstałe smoothie wlewam do ananasa.

Wydrążony ananas- Pyszności
Wydrążony ananas- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Na wierzchu układam plasterki banana oraz ananasa. Dorzucam granolę i posypuję wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Smoothie z ananasem- Pyszności
Smoothie z ananasem- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa