Dyniowe pizze to idealny przepis na jesienną przekąskę. Prezentują się bajecznie

Mini pizze w kształcie dyni to patent na prostą i pyszną przekąskę w jesiennym stylu. Ich wnętrze skrywa prosty farsz z passaty pomidorowej, salami i mozzarelli. Idealnie sprawdzą się na halloweenową imprezę.

Pizzowe dynie- PysznościPizzowe dynie- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Dyniowe pizze znikają praktycznie od razu, kiedy postawię je na stole. Wyglądają niesamowicie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Używam najczęściej domowego ciasta na pizzę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić dyniowe mini pizze z gotowego ciasta, aby zaoszczędzić czas. . Do ich środka włożyłam passatę pomidorową, salami oraz ser, dzięki czemu smakują jak prawdziwa pizza. Ten przepis to świetny pomysł na jesienną kolację na ciepło lub halloweenową przekąskę na imprezę, również dla tych najmłodszych. Salami możesz zastąpić inną, dowolną szynką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Dyniowe mini pizze

Składniki:

  • 800 g ciasta na pizze,
  • 80 g passaty pomidorowej,
  • 8 plasterków mini salami,
  • 160 g sera mozzarella,
  • 8 oliwek,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ciasto dzielę na 8 mniejszych kawałków. Formuję okrągłe placek. Rozprowadzam na nich passatę pomidorową, dodaję kawałek salami, sera mozzarella oraz oliwkę.

Mini pizza- Pyszności
Mini pizza- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Zawijam ciasto, łapiąc na górze brzegi. Przy pomocy sznurka wędliniarskiego obwiązuję kulki, aby stworzyć kształt dyni.

Pizza dynia- Pyszności
Pizza dynia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Tak przygotowane mini pizze układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam olejem roślinnym i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza. Piekę przez 10-15 minut.

Krok 4 Po upieczeniu przekładam dyniowe mini pizze na talerz. Wykałaczką robię otwór i wtykam w niego gałązkę świeżej bazylii, tworząc zielonym ogonek. Świetnie smakują na ciepło, gdy ser apetycznie się roztopi, ale możesz je również serwować na zimno, jako urocze bułeczki z farszem. Smacznego!

Dyniowe mini pizze
Dyniowe mini pizze © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają