Dyniowe pizze to idealny przepis na jesienną przekąskę. Prezentują się bajecznie
Mini pizze w kształcie dyni to patent na prostą i pyszną przekąskę w jesiennym stylu. Ich wnętrze skrywa prosty farsz z passaty pomidorowej, salami i mozzarelli. Idealnie sprawdzą się na halloweenową imprezę.
30.09.2023 07:47
Dyniowe pizze znikają praktycznie od razu, kiedy postawię je na stole. Wyglądają niesamowicie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Używam najczęściej domowego ciasta na pizzę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić dyniowe mini pizze z gotowego ciasta, aby zaoszczędzić czas. . Do ich środka włożyłam passatę pomidorową, salami oraz ser, dzięki czemu smakują jak prawdziwa pizza. Ten przepis to świetny pomysł na jesienną kolację na ciepło lub halloweenową przekąskę na imprezę, również dla tych najmłodszych. Salami możesz zastąpić inną, dowolną szynką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dyniowe mini pizze
Składniki:
- 800 g ciasta na pizze,
- 80 g passaty pomidorowej,
- 8 plasterków mini salami,
- 160 g sera mozzarella,
- 8 oliwek,
- 8 łyżek oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ciasto dzielę na 8 mniejszych kawałków. Formuję okrągłe placek. Rozprowadzam na nich passatę pomidorową, dodaję kawałek salami, sera mozzarella oraz oliwkę.
Krok 2: Zawijam ciasto, łapiąc na górze brzegi. Przy pomocy sznurka wędliniarskiego obwiązuję kulki, aby stworzyć kształt dyni.
Krok 3: Tak przygotowane mini pizze układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam olejem roślinnym i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza. Piekę przez 10-15 minut.
Krok 4 Po upieczeniu przekładam dyniowe mini pizze na talerz. Wykałaczką robię otwór i wtykam w niego gałązkę świeżej bazylii, tworząc zielonym ogonek. Świetnie smakują na ciepło, gdy ser apetycznie się roztopi, ale możesz je również serwować na zimno, jako urocze bułeczki z farszem. Smacznego!