Dyniowe pizze to idealny przepis na jesienną przekąskę. Prezentują się bajecznie

Mini pizze w kształcie dyni to patent na prostą i pyszną przekąskę w jesiennym stylu. Ich wnętrze skrywa prosty farsz z passaty pomidorowej, salami i mozzarelli. Idealnie sprawdzą się na halloweenową imprezę.

Pizzowe dynie- PysznościPizzowe dynie- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Dyniowe pizze znikają praktycznie od razu, kiedy postawię je na stole. Wyglądają niesamowicie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Używam najczęściej domowego ciasta na pizzę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić dyniowe mini pizze z gotowego ciasta, aby zaoszczędzić czas. . Do ich środka włożyłam passatę pomidorową, salami oraz ser, dzięki czemu smakują jak prawdziwa pizza. Ten przepis to świetny pomysł na jesienną kolację na ciepło lub halloweenową przekąskę na imprezę, również dla tych najmłodszych. Salami możesz zastąpić inną, dowolną szynką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Dyniowe mini pizze

Składniki:

  • 800 g ciasta na pizze,
  • 80 g passaty pomidorowej,
  • 8 plasterków mini salami,
  • 160 g sera mozzarella,
  • 8 oliwek,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ciasto dzielę na 8 mniejszych kawałków. Formuję okrągłe placek. Rozprowadzam na nich passatę pomidorową, dodaję kawałek salami, sera mozzarella oraz oliwkę.

Mini pizza- Pyszności
Mini pizza- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Zawijam ciasto, łapiąc na górze brzegi. Przy pomocy sznurka wędliniarskiego obwiązuję kulki, aby stworzyć kształt dyni.

Pizza dynia- Pyszności
Pizza dynia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Tak przygotowane mini pizze układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam olejem roślinnym i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza. Piekę przez 10-15 minut.

Krok 4 Po upieczeniu przekładam dyniowe mini pizze na talerz. Wykałaczką robię otwór i wtykam w niego gałązkę świeżej bazylii, tworząc zielonym ogonek. Świetnie smakują na ciepło, gdy ser apetycznie się roztopi, ale możesz je również serwować na zimno, jako urocze bułeczki z farszem. Smacznego!

Dyniowe mini pizze
Dyniowe mini pizze © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy