WideoDyniowe pizze to idealny przepis na jesienną przekąskę. Prezentują się bajecznie

Dyniowe pizze to idealny przepis na jesienną przekąskę. Prezentują się bajecznie

Pizzowe dynie- Pyszności
Pizzowe dynie- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

30.09.2023 07:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mini pizze w kształcie dyni to patent na prostą i pyszną przekąskę w jesiennym stylu. Ich wnętrze skrywa prosty farsz z passaty pomidorowej, salami i mozzarelli. Idealnie sprawdzą się na halloweenową imprezę.

Dyniowe pizze znikają praktycznie od razu, kiedy postawię je na stole. Wyglądają niesamowicie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Używam najczęściej domowego ciasta na pizzę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić dyniowe mini pizze z gotowego ciasta, aby zaoszczędzić czas. . Do ich środka włożyłam passatę pomidorową, salami oraz ser, dzięki czemu smakują jak prawdziwa pizza. Ten przepis to świetny pomysł na jesienną kolację na ciepło lub halloweenową przekąskę na imprezę, również dla tych najmłodszych. Salami możesz zastąpić inną, dowolną szynką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe mini pizze

Składniki:

  • 800 g ciasta na pizze,
  • 80 g passaty pomidorowej,
  • 8 plasterków mini salami,
  • 160 g sera mozzarella,
  • 8 oliwek,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ciasto dzielę na 8 mniejszych kawałków. Formuję okrągłe placek. Rozprowadzam na nich passatę pomidorową, dodaję kawałek salami, sera mozzarella oraz oliwkę.

Mini pizza- Pyszności
Mini pizza- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Zawijam ciasto, łapiąc na górze brzegi. Przy pomocy sznurka wędliniarskiego obwiązuję kulki, aby stworzyć kształt dyni.

Pizza dynia- Pyszności
Pizza dynia- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Tak przygotowane mini pizze układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam olejem roślinnym i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza. Piekę przez 10-15 minut.

Krok 4 Po upieczeniu przekładam dyniowe mini pizze na talerz. Wykałaczką robię otwór i wtykam w niego gałązkę świeżej bazylii, tworząc zielonym ogonek. Świetnie smakują na ciepło, gdy ser apetycznie się roztopi, ale możesz je również serwować na zimno, jako urocze bułeczki z farszem. Smacznego!

Dyniowe mini pizze
Dyniowe mini pizze© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także