Babeczki budyniowe z przepisu ukochanej babci Ani. Błyskawiczne znikają z talerza

Moja babcia zdradziła mi swój przepis na obłędnie pyszne babeczki budyniowe. Z łatwością odtworzysz go w swoim domu i zachwycisz bliskich wyjątkowym deserem.

Babeczki budyniowe- PysznościBabeczki budyniowe- Pyszności
Ewa

Proste babeczki z budyniem

Stare zeszyty z przepisami naszych mam i babć to prawdziwa kopalnia wiedzy i smaku. Moja babcia Ania była mistrzynią prostych babeczek z kremowym nadzieniem budyniowym. Bez różnicy, czy przygotowała ich 10, 20 czy 50- wszystkie znikały w mgnieniu oka z talerza. Dziś mamy dla Ciebie przepis na ten wyjątkowy deser, który zjednał sobie serca kilku pokoleń. Bazą jest delikatnie kruche, którego wnętrze skrywa pyszny budyń. Po prostu rozpływa się w ustach!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Babeczki budyniowe

Składniki:

Ciasto

         
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 100 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany

Masa budyniowa

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 500 ml mleka

Sposób przygotowania:

Na stolnicę przesiej mąkę tortową. Dodaj do niej mąkę krupczatkę, cukier puder oraz margarynę i masło. Posiekaj całość przy pomocy noża.

Babeczki budyniowe- Pyszności
Babeczki budyniowe- Pyszności

Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Do miski przesyp proszek budyniowy i rozpuść go w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku razem z cukrem, dodaj rozpuszczony proszek i podgrzewaj aż budyń zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.

Obrazek
Babeczki budyniowe- Pyszności

Schłodzone ciasto podziel na części i rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wytnij okrągłe placuszki i umieść je w foremce na babeczki. Wypełnij je budyniem i przykryj drugim płatkiem ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.

Babeczki budyniowe- Pyszności
Babeczki budyniowe- Pyszności

Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia, a następnie wyjmij z foremki. Kiedy dobrze przestygną- udekoruj je cukrem pudrem. Nasze babeczki są już gotowe do zjedzenia. Podaj je swoim bliskim i obserwuj, jak zajadają się ze smakiem.

Smacznego!

Babeczki budyniowe- Pyszności
Babeczki budyniowe- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej