Babeczki budyniowe z przepisu ukochanej babci Ani. Błyskawiczne znikają z talerza
Moja babcia zdradziła mi swój przepis na obłędnie pyszne babeczki budyniowe. Z łatwością odtworzysz go w swoim domu i zachwycisz bliskich wyjątkowym deserem.
16.11.2022 | aktual.: 09.10.2023 14:26
Proste babeczki z budyniem
Stare zeszyty z przepisami naszych mam i babć to prawdziwa kopalnia wiedzy i smaku. Moja babcia Ania była mistrzynią prostych babeczek z kremowym nadzieniem budyniowym. Bez różnicy, czy przygotowała ich 10, 20 czy 50- wszystkie znikały w mgnieniu oka z talerza. Dziś mamy dla Ciebie przepis na ten wyjątkowy deser, który zjednał sobie serca kilku pokoleń. Bazą jest delikatnie kruche, którego wnętrze skrywa pyszny budyń. Po prostu rozpływa się w ustach!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Babeczki budyniowe
Składniki:
Ciasto
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 100 g masła
- 100 g margaryny
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany
Masa budyniowa
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 500 ml mleka
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiej mąkę tortową. Dodaj do niej mąkę krupczatkę, cukier puder oraz margarynę i masło. Posiekaj całość przy pomocy noża.
Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Do miski przesyp proszek budyniowy i rozpuść go w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku razem z cukrem, dodaj rozpuszczony proszek i podgrzewaj aż budyń zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
Schłodzone ciasto podziel na części i rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wytnij okrągłe placuszki i umieść je w foremce na babeczki. Wypełnij je budyniem i przykryj drugim płatkiem ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia, a następnie wyjmij z foremki. Kiedy dobrze przestygną- udekoruj je cukrem pudrem. Nasze babeczki są już gotowe do zjedzenia. Podaj je swoim bliskim i obserwuj, jak zajadają się ze smakiem.
Smacznego!