Robert Makłowicz ma szalony pomysł na placki. Żadne ziemniaki czy cukinia

Tym razem Robert Makłowicz naprawdę zaszalał. Słynny krytyk kulinarny pokazał, jak przyrządzić placki z... kukurydzy. Poza wykorzystaniem nietypowego składnika głównego Makłowicz użył też produktów rodem z odległej Tajlandii. Jedno słowo: genialne!

Robert Makłowicz stworzył placki z nietypowego składnikaRobert Makłowicz stworzył placki z nietypowego składnika
Źródło zdjęć: © YouTube

Placki warzywne cieszą się aktualnie olbrzymią popularnością. Cukinia, cebula, marchewka i dynia święcą tu triumfy, ale nie oznacza to, że od czasu do czasu któryś kucharz nie postanawia odejść od tej rutyny. I nie chodzi tu wcale o powrót do korzeni i przyrządzenie tradycyjnych placków ziemniaczanych. O nie, drogi czytelniku. Mamy tu na myśli jeszcze większą kulinarną fantazję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Taką właśnie kreatywnością popisał się jakiś czas temu sam Robert Makłowicz. Krytyk kulinarny stworzył placki inspirowane kuchnią tajską. Za główny składnik posłużyła mu kukurydza, a w recepturze znajdziemy jeszcze takie niuanse jak papryczka chilli, ocet ryżowy (ten sam, który jest dodawany do ryżu w restauracjach sushi) i czerwona pasta curry. Już na pierwszy rzut oka widać, że będziemy mieli do czynienia z daniem iście oryginalnym. Ale nie tylko. Tajskie placuszki kukurydziane są też po prostu pyszne.

Tajskie placki z kukurydzy według Roberta Makłowicz

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • około 60 ml octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
  • 50 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 10 g mąki kukurydzianej,
  • ok. 60 g mąki ryżowej lub pszennej,
  • olej rzepakowy.
Placki Roberta Makłowicza są inspirowane kuchnią tajską
Placki Roberta Makłowicza są inspirowane kuchnią tajską © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę odcedź i przełóż do miski, ale zostaw sobie trochę zalewy z puszki. Dodaj jej około 2 łyżek do kukurydzy. Dorzuć również pastę curry, szczyptę soli i mąkę ryżową. Całość wymieszaj. Konsystencja powinna być na tyle gęsta, by można było utworzyć z masy placki.
  2. Ze stworzonego ciasta usmaż placki. Możesz to zrobić na zwykłej patelni — z niewielką ilością rozgrzanego wcześniej tłuszczu — lub na woku, jak zrobił to Makłowicz. W końcu to tajskie placuszki, prawda? Na koniec odsącz je z tłuszczu.
  3. Teraz czas na przygotowanie sosu. Zrób to z pozostałych składników: cukru, octu ryżowego, posiekanej papryczki chilli i przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku. Wszystkie te produkty przełóż do rondelka i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a ilość płynu zredukuje. Sos zagęść mąką ziemniaczaną. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej