14 wskazówek od szefów kuchni, które możesz wykorzystać w codziennym gotowaniu

Nie każdy z nas miał okazję pracować w gastronomii, uczyć się w szkole kucharskiej, czy chodzić na warsztaty i kursy. Nic straconego! Dzisiaj podzielimy się z Wami kilkoma wskazówkami, które z pewnością przydadzą się podczas domowego gotowania.

Obrazek
Ewa

#1 Zanim dodasz dressing do sałatki: posól ją. Kryształki soli lepiej wtedy rozpuszczą się w sałatce. Sos polej po brzegach miski: będzie to wyglądało o wiele ładniej, kiedy warzywa będą lśniące od oleju, zamiast topić się w nim.

#2 Nie masz w lodówce mascarpone, albo jego cena jest zwyczajnie za wysoka? Zrób zamiennik w domu! Do tłustej śmietanki dodaj sok z cytryny (żeby ją zakwasić) i podgrzej w garnku, bez doprowadzenia do wrzenia. Następnie schłodź i przecedź. I gotowe!

#3 Cynamon jest świetnym dodatkiem nie tylko do deserów! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do marynata do duszonego mięsa, wieprzowiny, kurczaka. Nadaje lekko słodki posmak i idealnie sprawdzi się w daniach kuchni indyjskiej czy chińskiej

#4 Zawsze odwracaj rączki garnków w przeciwnym kierunku do palników. To prosta rada, ale nie każdy o tym pamięta. Dzięki temu unikniemy bolesnego poparzenia i niszczenia garnków.

#5 Jeśli masz problem z przygotowaniem perfekcyjnego jajka w koszulce- wbij je do małego sitka o drobnych oczkach i pozwól najrzadszej części białka spłynąć. Następnie sitko włóż ostrożnie do wrzącej wody z dodatkiem octu lub soku z cytryny.

#6 Czy wiesz, jak w prosty sposób naostrzyć swój blender? Raz w miesiącu wrzuć do niego trochę gruboziarnistej soli. Możesz ją później wykorzystać do gotowania. Przyjemne z pożytecznym!

#7 Pyszna kawa z gęstą pianką? Ubij trochę tłustego mleka i wsadź do mikrofalówki na 10-15 sekund! Dzięki temu pianka będzie jeszcze gęstsza i nie opadnie tak szybko

#8 Jeśli chcesz, żeby Twoje pieczarki miały piękny, złoty kolor: podsmaż je na suchej patelni. Gdy wyparuje z nich nadmiar wody dodaj olej. Soli użyj dopiero pod koniec smażenia.

#9 Musisz odmierzyć łyżeczkę miodu lub masła orzechowego? Posmaruj łyżeczkę odrobiną oleju roślinnego! Dzięki temu produkty nie przyczepią się do jej powierzchni i łatwiej odmierzysz idealną ilość produktu!

#10 Jeśli chcesz dodać przyprawy do gotowego dania: zrób to z wysokości! I wcale nie chodzi o to, że jest to efektowne: dzięki temu sól, pieprz i inne przyprawy równomiernie rozłożą się po całym daniu

#11 Idealnie kształtne i puszyste pulpeciki? Zanim położysz je na patelni lub w piekarniku zrób w nich małe wgłębienie palcem.

#12 Jeśli kiedykolwiek wyrzuciłeś zieloną część pora: nie rób tego więcej! W kuchni nie tylko sprawdzi się jego biała strona. Zielona świetnie sprawdzi się jako dodatek do jajecznicy czy sałatki: będzie dobrym zamiennikiem zielonej cebulki. Nie wyrzucaj też korzenia: możesz z niego wyhodować kolejnego pora!

#13 Chcesz zetrzeć skórkę z cytryny na tarce? Połóż na drobnych oczkach kawałek folii stretchowej: dzięki temu unikniesz uporczywego czyszczenia swojej tarki i bez problemu wyciągniesz kawałki startej cytryny!

#14 Pyszne klopsiki o obniżonej zawartości tłuszczu? Część mielonego mięsa zastąp twarogiem: będą jeszcze pyszniejsze i jeszcze zdrowsze!

Coś starego, coś pożyczonego...

Na pewno kojarzysz ten ślubny przesąd. Ale czy wiesz, że może być on wskazówką, dzięki której zorganizujesz świetne przyjęcie? Zasada jest prosta:
coś starego- jako danie główne serwuj potrawę, którą wykonywałeś już wielokrotnie, żeby uniknąć wpadki
coś nowego- jeśli chcesz wypróbować nowego przepisu to zrób to przy przystawce lub deserze
coś pożyczonego- nie bój się zamówić dobrego ciasta z cukierni, podać deskę serów lub owoców

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy