Gdy robię to danie, rodzina za każdym razem prosi mnie o dokładkę. Prosty i smaczny obiad
Twoja rodzina ma już dość tradycyjnych dań, a ty szukasz pomysłów, by urozmaicić domowe menu? Pewnego rodzaju alternatywą może tu być kurczak hasselback. Robi się go szybko, a jego smak powoduje, że każdy poprosi cię o dokładkę. Zobacz, jak przygotować ten niezwykle aromatyczny obiad dla całej rodziny.
14.03.2023 16:29
Kurczak hasselback - alternatywa dla tradycyjnego obiadu
Zdarza ci się w kółko gotować te same dania? Oczywiście, sprawdzone receptury uznaje się za najlepsze, ale czasem dobrze jest pozwolić sobie na drobne eksperymenty. Jeśli zależy ci na tym, by zachwycić twoich domowników i gości i sprawić, że wszystko zniknie z talerza w parę chwil, to warto się zdecydować na danie, które jest określane jak kurczak hasselback.
Ta kombinacja smakowa pozwoli ci przygotować obiad w niezwykle ciekawej formie, a wszystko będzie naprawdę wyjątkowo smakować. Podstawą tak przygotowanego obiadu jest oczywiście filet z piersi kurczaka. Należy go naciąć w odpowiedni sposób, tworząc pewnego rodzaju kieszonki, które następnie wypełnisz ulubionymi dodatkami. Gdy mięso będzie nafaszerowane, trafia do piekarnika, a ty odliczasz minuty do podania niezwykle smacznego obiadu dla swoich bliskich.
Jak przygotować danie kurczak hasselback a'la gyros?
Sam proces przygotowania tego dania nie jest zbyt skomplikowany. Tak podane mięso, z wyjątkowymi dodatkami, skradnie serce nawet największego niejadka. Całkowity czas przygotowania takiego obiadu to około 45 minut. Efekt jest warty zachodu!
Składniki na cztery porcje:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 ogórki kiszone
- 4 łyżki przyprawy gyros
- 2 papryki czerwone
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- cebula czerwona
- 4 plastry boczku
- sól i pieprz do smaku
- 4 plastry żółtego sera.
Sposób przygotowania:
Kurczak hasselback to kulinarny hit, który zachwyci każdego. Przygotowanie tego dania rozpocznij od oczyszczenia filetów z kurczaka. Obtocz je w oliwie i przyprawie gyros i następnie wykonaj poziome nacięcia, tworząc pewnego rodzaju kieszonki. Wszystkie dodatki, które będą farszem twojego dania, pokrój na nieco mniejsze kawałki.
Umieść wszystkie dodatki we wcześniej przygotowanych kieszonkach. Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 25 minut. Danie jest gotowe. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso: