Gdy robię to danie, rodzina za każdym razem prosi mnie o dokładkę. Prosty i smaczny obiad

Twoja rodzina ma już dość tradycyjnych dań, a ty szukasz pomysłów, by urozmaicić domowe menu? Pewnego rodzaju alternatywą może tu być kurczak hasselback. Robi się go szybko, a jego smak powoduje, że każdy poprosi cię o dokładkę. Zobacz, jak przygotować ten niezwykle aromatyczny obiad dla całej rodziny.

ObrazekKurczak hasselback - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube leckere Kuche
Karol Wiak

Kurczak hasselback - alternatywa dla tradycyjnego obiadu

Zdarza ci się w kółko gotować te same dania? Oczywiście, sprawdzone receptury uznaje się za najlepsze, ale czasem dobrze jest pozwolić sobie na drobne eksperymenty. Jeśli zależy ci na tym, by zachwycić twoich domowników i gości i sprawić, że wszystko zniknie z talerza w parę chwil, to warto się zdecydować na danie, które jest określane jak kurczak hasselback.

Obrazek
Nacinanie fileta - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube leckere Kuche

Ta kombinacja smakowa pozwoli ci przygotować obiad w niezwykle ciekawej formie, a wszystko będzie naprawdę wyjątkowo smakować. Podstawą tak przygotowanego obiadu jest oczywiście filet z piersi kurczaka. Należy go naciąć w odpowiedni sposób, tworząc pewnego rodzaju kieszonki, które następnie wypełnisz ulubionymi dodatkami. Gdy mięso będzie nafaszerowane, trafia do piekarnika, a ty odliczasz minuty do podania niezwykle smacznego obiadu dla swoich bliskich.

Jak przygotować danie kurczak hasselback a'la gyros?

Sam proces przygotowania tego dania nie jest zbyt skomplikowany. Tak podane mięso, z wyjątkowymi dodatkami, skradnie serce nawet największego niejadka. Całkowity czas przygotowania takiego obiadu to około 45 minut. Efekt jest warty zachodu!

Składniki na cztery porcje:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżki przyprawy gyros
  • 2 papryki czerwone
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula czerwona
  • 4 plastry boczku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 plastry żółtego sera.

Sposób przygotowania:

Kurczak hasselback to kulinarny hit, który zachwyci każdego. Przygotowanie tego dania rozpocznij od oczyszczenia filetów z kurczaka. Obtocz  je w oliwie i przyprawie gyros i następnie wykonaj poziome nacięcia, tworząc pewnego rodzaju kieszonki. Wszystkie dodatki, które będą farszem twojego dania, pokrój na nieco mniejsze kawałki.

Obrazek
Kurczak hasselback - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube leckere Kuche

Umieść wszystkie dodatki we wcześniej przygotowanych kieszonkach. Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego  i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 25 minut. Danie jest gotowe. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy