Wystarczą dwa kroki, aby odmierzyć idealnie masło. Waga nie będzie potrzebna

Dziś podzielę się z tobą patentem, który przyda się w każdej kuchni. Dzięki prostej sztuczce ułatwisz sobie codzienną pracę.

Trik z masłem przyda się w każdej kuchniTrik z masłem przyda się w każdej kuchni
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności

Choć uwielbiam spędzać czas w kuchni, to jednocześnie staram się korzystać z rozwiązań, które ułatwiają wiele spraw. Nie lubię, kiedy jestem w trakcie jednej czynności i nagle okazuje się, że muszę zrobić coś zupełnie innego na już. Oczywiście jest to coś takiego, co całkowicie mnie wybija lub wymaga ode mnie kroków, których mogłabym uniknąć. 

Dlatego dziś podzielę, się skutecznym patentem, dzięki któremu już nigdy więcej nie będziesz odrywał się od pracy nad domowym wypiekiem, czy obiadem, do którego potrzebujesz masła. A, że jest to podstawowy produkt w każdej kuchni, ta wiedza na pewno się przyda i to bardzo szybko. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Waga nie będzie potrzebna

Wiem, że jest sporo osób, które potrafią funkcjonować w kuchni zgodnie z zasadą "na oko". Oznacza to, że nie potrzebują dokładnego odmierzania składników przy pracy nad konkretnym przepisem. Są i tacy, którzy muszą dodać wszystkie produkty zgodnie z podanymi wytycznymi.

Z racji, że jestem urodzoną perfekcjonistką, nie potrafiłabym dodać czegoś na oko. Z tego też powodu za każdym razem odmierzam potrzebne produkty. Nie inaczej było z masłem, które o ile o nim nie zapominałam, zawsze ważyłam przed rozpoczęciem pracy. Często jednak łapałam się na tym, że nie zrobiłam tego wcześniej i będąc w trakcie kilku czynności jednocześnie, musiałam dodatkowo wyjąć wagę. Chyba nie muszę dodawać, że takie odrywanie się od pracy, potrafi być mocno irytujące. 

Masło to jeden z najważniejszych produktów w kuchni
Masło to jeden z najważniejszych produktów w kuchni © Adobe Stock | exclusive-design

Na szczęście mój problem został skutecznie rozwiązany. A wszystko to zasługa mojej babci Zosi, która pokazała mi przydatną sztuczkę kuchenną. Zazwyczaj do przepisu potrzebujemy połowę lub ćwiartkę masła. I jak się okazuje, waga wcale nie jest nam potrzebna do tego zadania.

Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to wziąć nóż i przy jego pomocy narysować dwie przekątne na kostce masła. W ten szybki i sprytny sposób, przy pomocy dosłownie dwóch ruchów, wydzielisz połówkę masła. Jeśli potrzebujesz z kolei ćwiartkę masła, to robisz to samo tylko, że na połówce masła. I voila!

Nie wyrzucaj papierka po maśle

Zanim się pożegnamy, chciałabym zaznaczyć jeszcze jedną rzecz. Otóż nie lubię, kiedy coś marnuje się w kuchni. I jak się okazuje, nawet opakowanie po maśle, może okazać się bardzo pomocne. Jeśli potrzebujesz natłuścić formę do pieczenia, weź opakowanie po maśle, na którym znajduje się przecież spora ilość produktu. Rozprowadź je w formie i po kłopocie. Nie dość, że w szybki i prosty sposób będziesz miał gotową formę do wypieków, to jeszcze nie zmarnujesz ani grama masła

Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe patenty, które można wykorzystać przy pracy z masłem, koniecznie mi o tym napisz. Na naukę nigdy nie jest za późno!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie