Wystarczą dwa kroki, aby odmierzyć idealnie masło. Waga nie będzie potrzebna
10.10.2023 17:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dziś podzielę się z tobą patentem, który przyda się w każdej kuchni. Dzięki prostej sztuczce ułatwisz sobie codzienną pracę.
Choć uwielbiam spędzać czas w kuchni, to jednocześnie staram się korzystać z rozwiązań, które ułatwiają wiele spraw. Nie lubię, kiedy jestem w trakcie jednej czynności i nagle okazuje się, że muszę zrobić coś zupełnie innego na już. Oczywiście jest to coś takiego, co całkowicie mnie wybija lub wymaga ode mnie kroków, których mogłabym uniknąć.
Dlatego dziś podzielę, się skutecznym patentem, dzięki któremu już nigdy więcej nie będziesz odrywał się od pracy nad domowym wypiekiem, czy obiadem, do którego potrzebujesz masła. A, że jest to podstawowy produkt w każdej kuchni, ta wiedza na pewno się przyda i to bardzo szybko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Waga nie będzie potrzebna
Wiem, że jest sporo osób, które potrafią funkcjonować w kuchni zgodnie z zasadą "na oko". Oznacza to, że nie potrzebują dokładnego odmierzania składników przy pracy nad konkretnym przepisem. Są i tacy, którzy muszą dodać wszystkie produkty zgodnie z podanymi wytycznymi.
Z racji, że jestem urodzoną perfekcjonistką, nie potrafiłabym dodać czegoś na oko. Z tego też powodu za każdym razem odmierzam potrzebne produkty. Nie inaczej było z masłem, które o ile o nim nie zapominałam, zawsze ważyłam przed rozpoczęciem pracy. Często jednak łapałam się na tym, że nie zrobiłam tego wcześniej i będąc w trakcie kilku czynności jednocześnie, musiałam dodatkowo wyjąć wagę. Chyba nie muszę dodawać, że takie odrywanie się od pracy, potrafi być mocno irytujące.
Na szczęście mój problem został skutecznie rozwiązany. A wszystko to zasługa mojej babci Zosi, która pokazała mi przydatną sztuczkę kuchenną. Zazwyczaj do przepisu potrzebujemy połowę lub ćwiartkę masła. I jak się okazuje, waga wcale nie jest nam potrzebna do tego zadania.
Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to wziąć nóż i przy jego pomocy narysować dwie przekątne na kostce masła. W ten szybki i sprytny sposób, przy pomocy dosłownie dwóch ruchów, wydzielisz połówkę masła. Jeśli potrzebujesz z kolei ćwiartkę masła, to robisz to samo tylko, że na połówce masła. I voila!
Nie wyrzucaj papierka po maśle
Zanim się pożegnamy, chciałabym zaznaczyć jeszcze jedną rzecz. Otóż nie lubię, kiedy coś marnuje się w kuchni. I jak się okazuje, nawet opakowanie po maśle, może okazać się bardzo pomocne. Jeśli potrzebujesz natłuścić formę do pieczenia, weź opakowanie po maśle, na którym znajduje się przecież spora ilość produktu. Rozprowadź je w formie i po kłopocie. Nie dość, że w szybki i prosty sposób będziesz miał gotową formę do wypieków, to jeszcze nie zmarnujesz ani grama masła.
Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe patenty, które można wykorzystać przy pracy z masłem, koniecznie mi o tym napisz. Na naukę nigdy nie jest za późno!