Sałatka milionera. Tę nazwę ma z konkretnego powodu

Na święta i specjalne okazje, jak i bez okazji. Przepis na sałatkę milionera powinien znaleźć się w każdym notesie. Jest banalnie łatwa w przygotowaniu, zachwyca smakiem (to między innymi zasługa przepysznego sosu), a wyglądem daje znać, że nie bez powodu jej nazwa związana jest z bogactwem.

Domownicy i goście pokochają sałatkę milioneraDomownicy i goście pokochają sałatkę milionera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie dość, że sałatkę milionera przygotujesz z niedrogich produktów, to każdy, kto jej zasmakuje, będzie cię prosił o przepis. Na tym polega geniusz domowych sałatek - na prostocie, ale też kreatywności. W tej sałatce dominują składniki zapewniające sytość, nie jest to więc kolejny przepis na mieszankę samych warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz w lodówce ciasto francuskie? Ułóż farsz, zawiń i wstaw do piekarnika

Sałatka milionera. Popisowa i na każdą okazję

Wiele osób może spierać się o to, że trudno nazwać sałatką coś, co składa się z jajek, sera żółtego i kurczaka. To połączenie składników bardziej przywołuje na myśl pełnowartościowy posiłek niżeli rzeczywiście sałatkę. Ale z przywartym do niej określeniem związanym z bogactwem całość nabiera innego znaczenia.

Stąd właśnie wzięła się nazwa potrawy - sałatka milionera. Nawiązywać ma bowiem do bogactwa różnorodnych składników, wielu kolorowych warstw oraz ozdoby wieńczącej dzieło. Wierzch sałatki posypany jest żółtym serem (lub żółtkami jaj), co imitować ma koronę, a jeśli wyłożycie na to połówki pomidorków koktajlowych, będą przypominać drogocenne kamienie.

Wyłóż wierzch sałatki milionera połówkami pomidorków koktajlowych, a będą imitować drogocenne kamienie
Wyłóż wierzch sałatki milionera połówkami pomidorków koktajlowych, a będą imitować drogocenne kamienie © Pixabay

Warstwowa sałatka z kurczakiem, jajkiem i serem żółtym. Przepis na sałatkę milionera

Składniki:

  • ok. 500 gramów mięsa z kurczaka, np. dwa filety,
  • przyprawa gyros lub inna przyprawa do kurczaka,
  • 100 g sera żółtego,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 por,
  • 2 czerwone papryki,
  • 200 g kukurydzy konserwowej,
  • 20 pomidorków koktajlowych,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 świeży ogórek,
  • mały pęczek koperku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i dobrze wymieszaj w przyprawie. Tak przygotowane odstaw na co najmniej pół godziny.
  2. Z ogórka wytnij gniazda nasienne, a następnie zetrzyj warzywo na tarce i dopraw solą. Po kilku minutach ogórek powinien puścić wodę. Odcedź go i połącz z majonezem, jogurtem, posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez prasę ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem.
  3. Pora pokrój w paseczki i przelej wrzątkiem.
  4. Kurczaka usmaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni.
  5. Kukurydzę odsącz z zalewy, jajka obierz i drobno posiekaj, ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokrój w małą kostkę.
  6. Połowę pomidorków koktajlowych przekrój na pół, a resztę pokrój w plasterki.
  7. W dużej misce ułóż warstwowo: kurczaka, pora, kukurydzę, sos, paprykę, jajka, plasterki pomidorków i żółty ser.
  8. Wierzch sałatki udekoruj połówkami pomidorków koktajlowych.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej