Kiedy spodziewam się gości, zawsze robię sałatkę z szynką. Znika ze stołu, zanim zdążę spróbować

Za chwilę pojawią się niezapowiedzeni goście i nie wiesz, co mógłbyś im podać? W takich sytuacjach sięgam po swój "awaryjny" przepis na sałatkę. Mieszam ze sobą kilka składników i gotowe. Znika, zanim zdążę usiąść do stołu.

SałatkaSałatka
Źródło zdjęć: © Getty Images | OLHA SOLODENKO

Smaczne, sycące, łatwe w przygotowaniu, nawet jeśli zasiada do nich wiele osób. Oczywiście, chodzi o sałatki, które są nieodłącznym elementem każdej imprezy, urodzin czy spotkania rodzinnego.

Kiedy nie mam ochoty na kolejną porcję jarzynowej, przygotowuję sałatkę z poniższego przepisu. Dzięki dodatkowi dwóch, chrupiących składników, znika ze stołu w mgnieniu oka. Przygotowuje ją w dosłownie 5 minut, wykorzystując do tego produkty, które zwykle mam w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

"Awaryjna" sałatka — przepis

Składniki:

  • duże opakowanie kukurydzy konserwowej,
  • 1 duży por (tylko biała część),
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 200 g startego sera żółtego,
  • 200 g szynki (np. polędwicy sopockiej),
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek, natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Umyj pora i odetnij z niego białą część. Pokrój go w drobną kostkę, a na końcu, sparz wrzątkiem. Sparzenie sprawi, że warzywo straci całą gorycz.
  2. Sparzonego i osuszonego pora wrzuć do dużej miski.
  3. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj ją do pora.
  4. Ogórki i szynkę posiekaj w drobną kostkę. Dodaj je do miski z kukurydzą i porem.
  5. Dodaj starty ser. Wszystkie składniki dosól i dopieprz do smaku.
  6. Wymieszaj ze sobą musztardę, jogurt i majonez. Sos przelej do sałatki i wymieszaj go z pozostałymi składnikami.
  7. Sałatka gotowa. Opcjonalnie, możesz posypać ją szczypiorkiem albo natką pietruszki.

Porady:

  1. Nie masz jednego ze składników wymienionych w przepisie? To nie problem. Możesz go pominąć lub zastąpić innym składnikiem, który masz w domu. Ogórki konserwowe możesz podmienić na kiszone lub świeże, majonez na jogurt (i odwrotnie), a zamiast musztardy możesz dodać łyżeczki keczupu.
  2. Por jest tutaj kluczowy. To właśnie od nadaje pożądaną chrupkość. Pamiętaj jednak o tym, aby sparzyć go przed podaniem — dzięki temu, nie będzie gorzki.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy