Kiedy spodziewam się gości, zawsze robię sałatkę z szynką. Znika ze stołu, zanim zdążę spróbować
Za chwilę pojawią się niezapowiedzeni goście i nie wiesz, co mógłbyś im podać? W takich sytuacjach sięgam po swój "awaryjny" przepis na sałatkę. Mieszam ze sobą kilka składników i gotowe. Znika, zanim zdążę usiąść do stołu.
04.10.2023 09:31
Smaczne, sycące, łatwe w przygotowaniu, nawet jeśli zasiada do nich wiele osób. Oczywiście, chodzi o sałatki, które są nieodłącznym elementem każdej imprezy, urodzin czy spotkania rodzinnego.
Kiedy nie mam ochoty na kolejną porcję jarzynowej, przygotowuję sałatkę z poniższego przepisu. Dzięki dodatkowi dwóch, chrupiących składników, znika ze stołu w mgnieniu oka. Przygotowuje ją w dosłownie 5 minut, wykorzystując do tego produkty, które zwykle mam w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Awaryjna" sałatka — przepis
Składniki:
- duże opakowanie kukurydzy konserwowej,
- 1 duży por (tylko biała część),
- 6 ogórków konserwowych,
- 200 g startego sera żółtego,
- 200 g szynki (np. polędwicy sopockiej),
- łyżeczka musztardy,
- łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: posiekany szczypiorek, natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Umyj pora i odetnij z niego białą część. Pokrój go w drobną kostkę, a na końcu, sparz wrzątkiem. Sparzenie sprawi, że warzywo straci całą gorycz.
- Sparzonego i osuszonego pora wrzuć do dużej miski.
- Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj ją do pora.
- Ogórki i szynkę posiekaj w drobną kostkę. Dodaj je do miski z kukurydzą i porem.
- Dodaj starty ser. Wszystkie składniki dosól i dopieprz do smaku.
- Wymieszaj ze sobą musztardę, jogurt i majonez. Sos przelej do sałatki i wymieszaj go z pozostałymi składnikami.
- Sałatka gotowa. Opcjonalnie, możesz posypać ją szczypiorkiem albo natką pietruszki.
Porady:
- Nie masz jednego ze składników wymienionych w przepisie? To nie problem. Możesz go pominąć lub zastąpić innym składnikiem, który masz w domu. Ogórki konserwowe możesz podmienić na kiszone lub świeże, majonez na jogurt (i odwrotnie), a zamiast musztardy możesz dodać łyżeczki keczupu.
- Por jest tutaj kluczowy. To właśnie od nadaje pożądaną chrupkość. Pamiętaj jednak o tym, aby sparzyć go przed podaniem — dzięki temu, nie będzie gorzki.