PrzepisKiedy spodziewam się gości, zawsze robię sałatkę z szynką. Znika ze stołu, zanim zdążę spróbować

Kiedy spodziewam się gości, zawsze robię sałatkę z szynką. Znika ze stołu, zanim zdążę spróbować

Sałatka
Sałatka
Źródło zdjęć: © Getty Images | OLHA SOLODENKO
04.10.2023 09:31

Za chwilę pojawią się niezapowiedzeni goście i nie wiesz, co mógłbyś im podać? W takich sytuacjach sięgam po swój "awaryjny" przepis na sałatkę. Mieszam ze sobą kilka składników i gotowe. Znika, zanim zdążę usiąść do stołu.

Smaczne, sycące, łatwe w przygotowaniu, nawet jeśli zasiada do nich wiele osób. Oczywiście, chodzi o sałatki, które są nieodłącznym elementem każdej imprezy, urodzin czy spotkania rodzinnego.

Kiedy nie mam ochoty na kolejną porcję jarzynowej, przygotowuję sałatkę z poniższego przepisu. Dzięki dodatkowi dwóch, chrupiących składników, znika ze stołu w mgnieniu oka. Przygotowuje ją w dosłownie 5 minut, wykorzystując do tego produkty, które zwykle mam w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Awaryjna" sałatka — przepis

Składniki:

  • duże opakowanie kukurydzy konserwowej,
  • 1 duży por (tylko biała część),
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 200 g startego sera żółtego,
  • 200 g szynki (np. polędwicy sopockiej),
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek, natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Umyj pora i odetnij z niego białą część. Pokrój go w drobną kostkę, a na końcu, sparz wrzątkiem. Sparzenie sprawi, że warzywo straci całą gorycz.
  2. Sparzonego i osuszonego pora wrzuć do dużej miski.
  3. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj ją do pora.
  4. Ogórki i szynkę posiekaj w drobną kostkę. Dodaj je do miski z kukurydzą i porem.
  5. Dodaj starty ser. Wszystkie składniki dosól i dopieprz do smaku.
  6. Wymieszaj ze sobą musztardę, jogurt i majonez. Sos przelej do sałatki i wymieszaj go z pozostałymi składnikami.
  7. Sałatka gotowa. Opcjonalnie, możesz posypać ją szczypiorkiem albo natką pietruszki.

Porady:

  1. Nie masz jednego ze składników wymienionych w przepisie? To nie problem. Możesz go pominąć lub zastąpić innym składnikiem, który masz w domu. Ogórki konserwowe możesz podmienić na kiszone lub świeże, majonez na jogurt (i odwrotnie), a zamiast musztardy możesz dodać łyżeczki keczupu.
  2. Por jest tutaj kluczowy. To właśnie od nadaje pożądaną chrupkość. Pamiętaj jednak o tym, aby sparzyć go przed podaniem — dzięki temu, nie będzie gorzki.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także