PrzepisFitPrzygotuj sałatkę zielonej bogini na obiad. Będziesz czuć się lekko i rześko

Przygotuj sałatkę zielonej bogini na obiad. Będziesz czuć się lekko i rześko

Sałatka zielonej bogini- Pyszności
Sałatka zielonej bogini- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube

04.10.2023 19:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zielona sałatka bogini w zdrowy i smaczny sposób rozgoni nudę na talerzu. Świetnie smakuje zarówno jako dodatek do mięs, składnik zawijanej tortilli z kurczakiem czy też po prostu zdrowa i lekka przekąska. Co najważniejsze- przygotujesz ją również w mgnieniu oka.

Sałatka zielonej bogini największą popularność zdobyła na Tik Toku, gdzie szybko stała się viralem. Zdrowa inspiracja na przekąskę to świetny sposób na to, aby w codziennej diecie zagościło więcej warzyw. Zielona kapusta to baza tej sałatki, którą dodatkowo wzbogacają ogórki i posiekany szczypiorek. Całość dodatkowo wzbogaca pyszny, zielony dressing. Świetnie sprawdzi się jako zdrowy i smaczny akcent na spotkaniach z przyjaciółmi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka zielonej bogini

Uważa się, że sałatka ta powstała w latach dwudziestych XX wieku w San Francisco jako hołd złożony aktorowi ze sztuki "Green Goddess" (zielona bogini). Bez względu na to, jakie był jej początki, warto zaprosić ją do swojej kuchni.

Sekretem jest dressing- Pyszności
Sekretem jest dressing- Pyszności© YouTube

Składniki:

  • 1/2 główki zielonej kapusty,
  • 3 ogórki,
  • 1 pęczek szczypiorku.

Dressing

  • 1 szklanka szpinaku baby,
  • 1 szklanka świeżej bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała szalotka,
  • sok z 2 cytryn,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/4 szklanki orzechów nerkowca,
  • 1/3 szklanki startego parmezanu lub płatków drożdżowych,
  • 1 łyżeczka soli,
  • czipsy z tortilli do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i szczypiorek drobno siekam. Ogórka kroję w drobną kostkę.
  2. Do blendera przekładam szpinak, bazylię, czosnek, sok z cytryny, oliwę, parmezan i orzechy oraz sól. Blenduję na gładki sos. W wersji wegańskiej tarty parmezan zastępuję płatkami drożdżowymi.
  3. Do pokrojonych warzyw dodaję dressing. Serwuję całość w towarzystwie chipsów z tortilli.

Do czego serwować sałatkę?

Ziołowe, delikatnie pikantne nuty sprawiają, że sałatka idealnie komponuje się z lżejszymi daniami, jak grillowane piersi z kurczaka, wrapy, tacosy czy pieczony kurczak. Świetnie smakuje też samodzielnie. Możesz podać do niej podpieczone w piekarniku kawałki tortilli lub nachosy, które świetnie urozmaicą konsystencję.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl