Przygotuj sałatkę zielonej bogini na obiad. Będziesz czuć się lekko i rześko
Zielona sałatka bogini w zdrowy i smaczny sposób rozgoni nudę na talerzu. Świetnie smakuje zarówno jako dodatek do mięs, składnik zawijanej tortilli z kurczakiem czy też po prostu zdrowa i lekka przekąska. Co najważniejsze- przygotujesz ją również w mgnieniu oka.
04.10.2023 19:59
Sałatka zielonej bogini największą popularność zdobyła na Tik Toku, gdzie szybko stała się viralem. Zdrowa inspiracja na przekąskę to świetny sposób na to, aby w codziennej diecie zagościło więcej warzyw. Zielona kapusta to baza tej sałatki, którą dodatkowo wzbogacają ogórki i posiekany szczypiorek. Całość dodatkowo wzbogaca pyszny, zielony dressing. Świetnie sprawdzi się jako zdrowy i smaczny akcent na spotkaniach z przyjaciółmi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka zielonej bogini
Uważa się, że sałatka ta powstała w latach dwudziestych XX wieku w San Francisco jako hołd złożony aktorowi ze sztuki "Green Goddess" (zielona bogini). Bez względu na to, jakie był jej początki, warto zaprosić ją do swojej kuchni.
Składniki:
- 1/2 główki zielonej kapusty,
- 3 ogórki,
- 1 pęczek szczypiorku.
Dressing
- 1 szklanka szpinaku baby,
- 1 szklanka świeżej bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała szalotka,
- sok z 2 cytryn,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 1/4 szklanki orzechów nerkowca,
- 1/3 szklanki startego parmezanu lub płatków drożdżowych,
- 1 łyżeczka soli,
- czipsy z tortilli do podania.
Sposób przygotowania:
- Kapustę i szczypiorek drobno siekam. Ogórka kroję w drobną kostkę.
- Do blendera przekładam szpinak, bazylię, czosnek, sok z cytryny, oliwę, parmezan i orzechy oraz sól. Blenduję na gładki sos. W wersji wegańskiej tarty parmezan zastępuję płatkami drożdżowymi.
- Do pokrojonych warzyw dodaję dressing. Serwuję całość w towarzystwie chipsów z tortilli.
Do czego serwować sałatkę?
Ziołowe, delikatnie pikantne nuty sprawiają, że sałatka idealnie komponuje się z lżejszymi daniami, jak grillowane piersi z kurczaka, wrapy, tacosy czy pieczony kurczak. Świetnie smakuje też samodzielnie. Możesz podać do niej podpieczone w piekarniku kawałki tortilli lub nachosy, które świetnie urozmaicą konsystencję.