Ekspresowy lunch według Kardashianek. Przygotujesz nawet w biurowej kuchni

Miłośnicy tradycji wolą nazywać ten posiłek drugim śniadaniem, jednak określenie lunch zdobywa coraz większą popularność, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Jak przygotować go dosłownie w kilka minut? Skorzystajmy z porad członkiń najsłynniejszej celebryckiej rodziny świata…

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock/ Facebook
Katarzyna Gileta

Lunch to lekki posiłek, jadany zwykle w godzinach 12-14. Zazwyczaj dość szybki, gdyż – jak wykazały badania – Polacy mają jedną z najkrótszych przerw lunchowych w Europie. Trwa średnio zaledwie 25 minut, a tymczasem w Portugalii – blisko godzinę.

Nie powinniśmy o nim zapominać. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia należy bowiem spożywać 4-5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny, w międzyczasie unikając podjadania, szczególnie bogatych w proste węglowodany przekąsek. Taka regularność pomaga ustabilizować przemianę materii, a także przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej, o czym muszą pamiętać osoby zmagające się z nadwagą czy otyłością.

Specjaliści wyliczyli nawet optymalną porę na lunch. Najlepiej zasiąść do niego o godzinie… 12.38. I niekoniecznie przy biurku. Dla zdrowia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego, lepszym rozwiązaniem jest posiłek zjedzony poza biurem, najlepiej na świeżym powietrzu, choćby na ławeczce w parku.

Co jeść na lunch? Jak najwięcej warzyw, owoców i innych produktów bogatych w wartościowe składniki odżywcze. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie posiłku, skorzystajmy z porad Kardashianek, które przyrządzają pyszny lunch w… 5 minut. Oto ich propozycje.

Pomysł na lunch - chrupiący sandwich

Do jego przygotowania będziemy potrzebować opiekacza, w którym zrumieniamy dwie kromki chleba tostowego (najlepiej pełnoziarnistego). Następnie jedną z nich smarujemy hummusem, drugą sosem aioli, przyrządzonym dzień wcześniej z żółtek zmiksowanych z oliwą, roztartym czosnkiem, drobną solą morską i sokiem z cytryny. Między kromkami umieszczamy drobno pokrojoną cebulę, plasterek awokado i pomidora, liść sałaty oraz trochę kiełków.

Tost z awokado

Dzień wcześniej przygotowujemy pesto – liście bazylii (2 szklanki) miksujemy z oliwą (3 łyżki), czosnkiem (3 ząbki), orzeszkami piniowymi (3 łyżki), płatkami drożdżowymi (3 łyżki), wodą (łyżka) i solą. Pastą smarujemy dwie kromki opieczonego chleba, nakładamy pokrojone awokado, posypujemy płatkami chili i solą, do smaku.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Lunch według Kardashianek - sałatka caprese

Danie nie tylko smaczne i orzeźwiające, ale również niezwykle łatwe do wykonania. Potrawę stanowią plastry przełożonych na przemian pomidorów (powinny być dojrzałe i aromatyczne) oraz mozzarelli (za najlepszą uchodzi ser „di bufala”, czyli wyprodukowany z mleka bawolego, charakteryzujący się wspaniałym smakiem i delikatną strukturą). Polewamy je oliwą z oliwek lub mieszanką octu balsamicznego i syropu z cukru trzcinowego. Posypujemy grubo startym pieprzem, a na wierzchu układamy liście świeżej bazylii.

Przekąska z granolą

Mieszanka płatków zbożowych, rodzynek, orzechów i suszonych owoców po zalaniu jogurtem może stanowić sycący posiłek, świetny pomysł na lunch. Kardashianki dodają do granoli jogurt kokosowy, a także pokrojonego w plasterki banana i jabłko oraz jagody goji, wszystko posypują szczyptą cynamonu.

Fasolowy miszmasz

Tym razem przyda się kuchenka mikrofalowa, którą na szczęście znajdziemy w wielu polskich biurach. Do odpowiedniego naczynia dodajemy czarną fasolę z puszki (1/4 szklanki), pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną (1/4 szklanki), doprawiamy czosnkiem i cebulą w proszku, kminkiem, chili, solą i czarnym pieprzem. Na wierzch wylewamy dwa roztrzepana jajka. Nie mieszamy. Posypujemy wszystko tartym żółtym serem. Potrawę podgrzewamy w mikrofali przez około 2 minuty (czas zależy od mocy kuchenki). Podajmy z plasterkami awokado i pomidora.

Wybrane dla Ciebie

Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Naleśniki curry zawładnęły moją kuchnią. Są tak pyszne, że robię je co kilka dni
Naleśniki curry zawładnęły moją kuchnią. Są tak pyszne, że robię je co kilka dni
Zalewam kotlety ze schabu gazowanym napojem, a potem duszę je 10 minut. Wychodzą kruche i soczyste
Zalewam kotlety ze schabu gazowanym napojem, a potem duszę je 10 minut. Wychodzą kruche i soczyste
Te babeczki smakują jak szarlotka. Zrobisz je nawet ze starych jabłek
Te babeczki smakują jak szarlotka. Zrobisz je nawet ze starych jabłek