InspiracjeEkspresowy lunch według Kardashianek. Przygotujesz nawet w biurowej kuchni

Ekspresowy lunch według Kardashianek. Przygotujesz nawet w biurowej kuchni

Pyszności - Fot. Adobe Stock/ Facebook
Pyszności - Fot. Adobe Stock/ Facebook
Katarzyna Gileta
05.07.2023 07:45

Miłośnicy tradycji wolą nazywać ten posiłek drugim śniadaniem, jednak określenie lunch zdobywa coraz większą popularność, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Jak przygotować go dosłownie w kilka minut? Skorzystajmy z porad członkiń najsłynniejszej celebryckiej rodziny świata…

Lunch to lekki posiłek, jadany zwykle w godzinach 12-14. Zazwyczaj dość szybki, gdyż – jak wykazały badania – Polacy mają jedną z najkrótszych przerw lunchowych w Europie. Trwa średnio zaledwie 25 minut, a tymczasem w Portugalii – blisko godzinę.

Nie powinniśmy o nim zapominać. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia należy bowiem spożywać 4-5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny, w międzyczasie unikając podjadania, szczególnie bogatych w proste węglowodany przekąsek. Taka regularność pomaga ustabilizować przemianę materii, a także przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej, o czym muszą pamiętać osoby zmagające się z nadwagą czy otyłością.

Specjaliści wyliczyli nawet optymalną porę na lunch. Najlepiej zasiąść do niego o godzinie… 12.38. I niekoniecznie przy biurku. Dla zdrowia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego, lepszym rozwiązaniem jest posiłek zjedzony poza biurem, najlepiej na świeżym powietrzu, choćby na ławeczce w parku.

Co jeść na lunch? Jak najwięcej warzyw, owoców i innych produktów bogatych w wartościowe składniki odżywcze. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie posiłku, skorzystajmy z porad Kardashianek, które przyrządzają pyszny lunch w… 5 minut. Oto ich propozycje.

Pomysł na lunch - chrupiący sandwich

Do jego przygotowania będziemy potrzebować opiekacza, w którym zrumieniamy dwie kromki chleba tostowego (najlepiej pełnoziarnistego). Następnie jedną z nich smarujemy hummusem, drugą sosem aioli, przyrządzonym dzień wcześniej z żółtek zmiksowanych z oliwą, roztartym czosnkiem, drobną solą morską i sokiem z cytryny. Między kromkami umieszczamy drobno pokrojoną cebulę, plasterek awokado i pomidora, liść sałaty oraz trochę kiełków.

Tost z awokado

Dzień wcześniej przygotowujemy pesto – liście bazylii (2 szklanki) miksujemy z oliwą (3 łyżki), czosnkiem (3 ząbki), orzeszkami piniowymi (3 łyżki), płatkami drożdżowymi (3 łyżki), wodą (łyżka) i solą. Pastą smarujemy dwie kromki opieczonego chleba, nakładamy pokrojone awokado, posypujemy płatkami chili i solą, do smaku.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Lunch według Kardashianek - sałatka caprese

Danie nie tylko smaczne i orzeźwiające, ale również niezwykle łatwe do wykonania. Potrawę stanowią plastry przełożonych na przemian pomidorów (powinny być dojrzałe i aromatyczne) oraz mozzarelli (za najlepszą uchodzi ser „di bufala”, czyli wyprodukowany z mleka bawolego, charakteryzujący się wspaniałym smakiem i delikatną strukturą). Polewamy je oliwą z oliwek lub mieszanką octu balsamicznego i syropu z cukru trzcinowego. Posypujemy grubo startym pieprzem, a na wierzchu układamy liście świeżej bazylii.

Przekąska z granolą

Mieszanka płatków zbożowych, rodzynek, orzechów i suszonych owoców po zalaniu jogurtem może stanowić sycący posiłek, świetny pomysł na lunch. Kardashianki dodają do granoli jogurt kokosowy, a także pokrojonego w plasterki banana i jabłko oraz jagody goji, wszystko posypują szczyptą cynamonu.

Fasolowy miszmasz

Tym razem przyda się kuchenka mikrofalowa, którą na szczęście znajdziemy w wielu polskich biurach. Do odpowiedniego naczynia dodajemy czarną fasolę z puszki (1/4 szklanki), pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną (1/4 szklanki), doprawiamy czosnkiem i cebulą w proszku, kminkiem, chili, solą i czarnym pieprzem. Na wierzch wylewamy dwa roztrzepana jajka. Nie mieszamy. Posypujemy wszystko tartym żółtym serem. Potrawę podgrzewamy w mikrofali przez około 2 minuty (czas zależy od mocy kuchenki). Podajmy z plasterkami awokado i pomidora.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także