PoradyMasło czy margaryna? Znany dietetyk wprost powiedział fanom, co jest zdrowsze

Masło czy margaryna? Znany dietetyk wprost powiedział fanom, co jest zdrowsze

Ostatnie miesiące to czas nieustannych podwyżek produktów spożywczych. Największe skoki cen można było zauważyć w przypadku masła. W takiej sytuacji, większość osób postanowiła przerzucić się na odrobinę tańszą margarynę. Czy to było jednak dobre posunięcie? Odwieczny dylemat - masło czy margaryna, pomógł nam rozwiązać polski dietetyk Michał Wrzosek.

Masło czy margaryna - Pyszności; Foto Canva.com i screen z https://www.instagram.com/michal_wrzosek/ oraz kadr z materiału na kanale YouTube Flora
Masło czy margaryna - Pyszności; Foto Canva.com i screen z https://www.instagram.com/michal_wrzosek/ oraz kadr z materiału na kanale YouTube Flora

01.02.2023 11:00

Masło czy margaryna- który produkt warto wybrać?

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie zrobienie kanapki czy usmażenie jajecznicy bez dodatku masła. Ten popularny produkt jest używany praktycznie od zawsze, jednak jego ceny w ostatnim czasie budzą pewne przerażenie. Jeszcze nie tak dawno, za kostkę masła trzeba było zapłacić nawet 10 zł za opakowanie 200 g. Obecnie jest nieco taniej, ale cena tego produktu i tak nie należy do najniższych. W takiej sytuacji, większość konsumentów zdecydowała się przerzucić na nieco tańszą margarynę. Czy był to jednak dobry krok? Niekoniecznie.

Analizując odwieczny spór - masło czy margaryna, trzeba jasno podkreślić, że większość konsumentów wybierze masło. Nieco innego zdania jest polski dietetyk Michał Wrzosek, który wziął pod lupę skład tradycyjnego masła ekstra 200 g Mleczna Dolina i opakowania margaryny Flora. Do jakich wniosków doszedł? Będziecie zaskoczeni!

Czy faktycznie margaryna jest zdrowsza od masła?

Odpowiadając na pytanie masło czy margaryna, trzeba jasno podkreślić, że wybór margaryny na pewno budzi zaskoczenie. Michał Wrzosek, na swoim profilu na Instagramie, podkreśla, że:

Margaryna jest zdrowsza niż masło, pomimo tego, że jest mniej naturalna. Margaryny do smarowania pieczywa nie produkuje się już przez uwodornienie, ale powstaje przez przeestryfikowanie tłuszczów i ten proces nie psuje budowy kwasów tłuszczowych.

Z jakich powodów, margaryna jest zdrowsza od masła? Wrzosek zauważył, że:

Masło ma dużo więcej niezdrowych, nasyconych kwasów tłuszczowych od margaryny - masło ma 65%, a Flora - 7%. Masło ma też mniej zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zamiana 10% kalorii z masła na margarynę zmniejsza stężenie złego cholesterolu LDL. Jeśli kochasz masło i jesteś zdrowy, to nie jedz go za dużo.

A jakie jest twoje zdanie na ten temat? Który produkt wybierzesz w sklepie?

Zobacz recepturę na wyjątkowe kotlety mielone ze słoika. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie