Katarzyna Bosacka sprawdziła skład bułki tartej. Straszne, co w niej odkryła

Skoro skład zwykłej bułki tartej mógł wstrząsnąć doświadczoną w temacie różnych dziwactw produktów spożywczych Katarzyną Bosacką, to oznacza to, że musi tam być naprawdę źle. Co znalazło się w tym pozornie prostym i niewymagającym żadnego "udoskonalania" artykule? Zobaczmy.

Bułka tarta nie zawiera tylko bułki. Katarzyna Bosacka znowu w akcji
Bułka tarta nie zawiera tylko bułki. Katarzyna Bosacka znowu w akcji
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | AlesVeluscek, Katarzyna Bosacka "Wiem co jem"

Kiedy Katarzyna Bosacka idzie do sklepu, to żarty producentów żywności się kończą. Ta popularna dziennikarka nie ustaje w próbach wykreowania większej świadomości żywieniowej w społeczeństwie, a jej próby i starania można by podsumować bardzo prostym i krótkim przekazem: czytaj etykiety. To właśnie w tym miejscu można się dowiedzieć naprawdę sporo o produktach spożywczych, które kupujemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo

Najnowszym apelem Bosackiej jest zwrócenie uwagi na skład... bułki tartej. Ktoś mógłby spytać: naprawdę? Bułki tartej? Przecież to prosty produkt, którego zawartość nie powinna nas w żadnym stopniu zaskakiwać. No cóż, to, że nie powinna tego robić, jeszcze o niczym nie świadczy. Katarzyna Bosacka napisała o tym w ten sposób:

Czy bułka tarta nie powinna zawierać tylko… startej bułki? Teoretycznie tak, ale praktycznie nie. W sklepach roi się od gotowych bułek tartych, które mają całą litanię składników!

Bułka tarta, od której zaczniemy świecić

Czym jest wspomniana litania składników? Nie jest wesoło. Bułka tarta, której skład udostępniła Katarzyna Bosacka, to mnóstwo polepszaczy, których wcale nie musi tam być. Co dokładnie tam znajdziemy? No, to po kolei:

  • cukier (na drugim miejscu w składzie),
  • margaryna (z tłuszczem palmowym),
  • emulgatory,
  • aromaty,
  • polepszacze,
  • środek do przetwarzania mąki.

Można złapać się za głowę, prawda? Również Katarzyna Bosacka nie była zachwycona, widząc ten skład bułki tartej. Dziennikarka i specjalistka od świadomych zakupów przypomniała, że wszystko, co powinno znajdować się w tym produkcie spożywczym, to składniki, z których bułka została upieczona: drożdże, woda, mąką i sól.

Bosacka poleciła swoim czytelnikom przygotowanie swojej własnej bułki tartej w domu, co można przecież zrobić szybko i bezproblemowo. I jest tylko jedno "ale". Czy bułka, którą zmielimy w swoich własnych czterech ścianach, na pewno ma dobry skład? Oto jest pytanie!

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇