Katarzyna Bosacka sprawdziła skład bułki tartej. Straszne, co w niej odkryła

Skoro skład zwykłej bułki tartej mógł wstrząsnąć doświadczoną w temacie różnych dziwactw produktów spożywczych Katarzyną Bosacką, to oznacza to, że musi tam być naprawdę źle. Co znalazło się w tym pozornie prostym i niewymagającym żadnego "udoskonalania" artykule? Zobaczmy.

Bułka tarta nie zawiera tylko bułki. Katarzyna Bosacka znowu w akcji
Bułka tarta nie zawiera tylko bułki. Katarzyna Bosacka znowu w akcji
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | AlesVeluscek, Katarzyna Bosacka "Wiem co jem"

Kiedy Katarzyna Bosacka idzie do sklepu, to żarty producentów żywności się kończą. Ta popularna dziennikarka nie ustaje w próbach wykreowania większej świadomości żywieniowej w społeczeństwie, a jej próby i starania można by podsumować bardzo prostym i krótkim przekazem: czytaj etykiety. To właśnie w tym miejscu można się dowiedzieć naprawdę sporo o produktach spożywczych, które kupujemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo

Najnowszym apelem Bosackiej jest zwrócenie uwagi na skład... bułki tartej. Ktoś mógłby spytać: naprawdę? Bułki tartej? Przecież to prosty produkt, którego zawartość nie powinna nas w żadnym stopniu zaskakiwać. No cóż, to, że nie powinna tego robić, jeszcze o niczym nie świadczy. Katarzyna Bosacka napisała o tym w ten sposób:

Czy bułka tarta nie powinna zawierać tylko… startej bułki? Teoretycznie tak, ale praktycznie nie. W sklepach roi się od gotowych bułek tartych, które mają całą litanię składników!

Bułka tarta, od której zaczniemy świecić

Czym jest wspomniana litania składników? Nie jest wesoło. Bułka tarta, której skład udostępniła Katarzyna Bosacka, to mnóstwo polepszaczy, których wcale nie musi tam być. Co dokładnie tam znajdziemy? No, to po kolei:

  • cukier (na drugim miejscu w składzie),
  • margaryna (z tłuszczem palmowym),
  • emulgatory,
  • aromaty,
  • polepszacze,
  • środek do przetwarzania mąki.

Można złapać się za głowę, prawda? Również Katarzyna Bosacka nie była zachwycona, widząc ten skład bułki tartej. Dziennikarka i specjalistka od świadomych zakupów przypomniała, że wszystko, co powinno znajdować się w tym produkcie spożywczym, to składniki, z których bułka została upieczona: drożdże, woda, mąką i sól.

Bosacka poleciła swoim czytelnikom przygotowanie swojej własnej bułki tartej w domu, co można przecież zrobić szybko i bezproblemowo. I jest tylko jedno "ale". Czy bułka, którą zmielimy w swoich własnych czterech ścianach, na pewno ma dobry skład? Oto jest pytanie!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej