Bosacka spojrzała na etykietę wędliny i zamarła. W składzie skórki wieprzowe i sojowe białko

Katarzyna Bosacka nie gryzła się w język, publikując wpis na temat składu pewnej wędliny. "Kto zabroni nadać nazwę z sufitu wziętą, choć polędwica to mięso z części lędźwiowej zwierzęcia?" - wskazała na Instagramie. Grzeszków jest jednak o wiele więcej.

Katarzyna Bosacka o składzie wędlin Katarzyna Bosacka o składzie wędlin
Źródło zdjęć: © Canva: FACTORY16, Instagram: Katarzyna Bosacka (screenshot)

Katarzyna Bosacka, dziennikarka i edukatorka konsumencka, przyjrzała się etykiecie wędliny "Polędwiczówki" i postanowiła podzielić się wyczytanymi rewelacjami na Instagramie. Skład wyrobu dalece odbiega od idealnego, a przynajmniej przyzwoitego. Na pierwszym miejscu nie znajdziecie mięsa, a tym bardziej polędwicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Scones w wytrawnej wersji. Angielski przysmak, który na stałe zagości się w twoim menu

Katarzyna Bosacka sprawdziła skład wędliny. "Kto producentowi zabroni"

Katarzyna Bosacka opublikowała wpis na Instagramie, w którym pokrótce opisuje skład wędliny "Polędwiczkówki". Już sama nazwa wywołała u Bosackiej zdziwienie, gdyż - jak się okazało - omawiana wędlina z polędwicą nie miała nic wspólnego. W składzie produktu widnieje, że powstał on z połączonych kawałków mięsa piersi kurczaka. A polędwica, jak wyjaśnia edukatorka konsumencka, to mięso z części lędźwiowej zwierzęcia.

Co istotne, samego mięsa z kurczaka w składzie wędliny jest niewiele, bo tylko 38 proc., a na pierwszym miejscu znajduje się woda. Wyrób uzupełniają skórki wieprzowe i białko sojowe, do tego w składzie znajdziemy zagęstniki, trifosforany i glutaminian sodu.

"No ale, pardąsik, wędliny BARONI pewnie jedzą baronowie, a może nawet baroni, więc ekskuze mła, jest arystokratycznie i światowo! Słowem: Bon apetit!" - ironizuje na końcu wpisu Katarzyna Bosacka.

Co robi sojowe białko w wędlinach?

Dodatki do żywności, czyli wszelkie konserwanty, barwniki, są zwykle (choć nie zawsze) niechcianymi składnikami produktów z punktu widzenia konsumenta. Również dodatek białka sojowego w wędlinie może wywoływać konsternację - w jakim więc celu jest on dodawany do mięsnych wyrobów?

- Odpowiedź jest prosta: soja, zwłaszcza modyfikowana genetycznie, jest tania. Jest znacznie tańsza niż mięso, a co za tym idzie, białko sojowe dodaje się po to, by podczas produkcji wędliny można było użyć mniej mięsa i część jego masy zastąpić właśnie soją - możemy przeczytać na stronie swiatrolnika.info.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej