Katarzyna Bosacka ostrzega. "Dawno nie widziałam tak złego produktu spożywczego"

Katarzyna Bosacka - jak sama to ujęła - złapała się za głowę, widząc skład umieszczony na butelce z malinową zaprawą do napojów. "To nie powinno być dopuszczone do sprzedaży" - napisała w mediach społecznościowych.

Katarzyna Bosacka ostrzega przed tym produktemKatarzyna Bosacka ostrzega przed tym produktem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Katarzyna Bosacka (screenshot)

Zaprawa jest bazą do stworzenia napojów po rozcieńczeniu np. z wodą. Zdjęcie etykiety jednego z takich produktów trafiło do Katarzyny Bosackiej, po czym z prędkością światła obiegło internet i wywołało lawinę komentarzy. To ze względu na budzący kontrowersję skład produktu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwukolorowy tort naleśnikowy od razu przyciąga oko. Świetnie też smakuje

Chemia w najczystszej postaci. Bosacka złapała się za głowę

Katarzyna Bosacka, dziennikarka i edukatorka konsumencka, opublikowała w mediach społecznościowych wpis na temat malinowej zaprawy do napojów. Ekspertka nie gryzła się w język i napisała wprost, że skład produktu to czysta chemia.

"Dawno nie widziałam tak złego składu produktu spożywczego. Zdjęcie otrzymałam od mojej obserwatorki i obie złapałyśmy się za głowę po jego przeczytaniu" - napisała Bosacka na Facebooku. "To nie powinno być dopuszczone do sprzedaży. To 'chemia' w najczystszej postaci".

Bosackiej wtórują internauci. Pod postem dziennikarki umieszczonym w mediach społecznościowych publikują komentarze, a przez większość z nich przewija się pytanie odnośnie tego, kto dopuścił taki produkt do sprzedaży. "Kupiłam to kiedyś - zafarbowało blat, gdy coś się wylało na niego" - dodała jedna z internautek na Facebooku.

Skład zaprawy malinowej. Katarzyna Bosacka ostrzega

Co takiego znalazło się w malinowej zaprawie? Na pewno nie maliny. Te, i to w postaci zagęszczonego soku malinowego, pojawiły się niemalże na końcu listy, w zatrważającej ilości - 0,1 proc. Na pierwszym miejscu produktu widnieje woda, następny jest regulator kwasowości, a później aż pięć substancji słodzących:

  • cyklaminian sodu,
  • sacharynian sodu,
  • acesulfam K,
  • aspartam (czyli słodziki, o których mówi się, że mogą być potencjalnie rakotwórcze),
  • cukier.

To jednak nie koniec. Na liście składników malinowej zaprawy znajdziemy również sztuczne aromaty, zagęstnik w postaci soli sodowej karboksymetylocelulozy, barwnik (karmel amoniakalano-siarczynowy) oraz dwa konserwanty (których powinniśmy unikać) - sorbinian potasu i benzoesan sodu. Całość wieńczy informacja producenta o kolejnych barwnikach (azorubina i czerwień koszenilowa), które mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"