Wrzuciłam do garnka kilka składników. Bez sterty naczyń i straty czasu najadła się cała rodzina

Danie jednogarnkowe na bazie kurczaka i ziemniaków podbije podniebienia twoich najbliższych. Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub nie przemawia do ciebie spędzaniu czasu nad parującymi garnkami w upalne dni, ten przepis sprawdzi się doskonale.

Danie jednogarnkowe z kurczakiem zdaje egzamin Danie jednogarnkowe z kurczakiem zdaje egzamin
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dania jednogarnkowe - proste, szybkie, ale też nieodbiegające atrakcyjnością od bardziej skomplikowanych potraw - są świetnym sposobem na szybki obiad, którym naje się cała rodzina, ale też wyjściem awaryjnym, kiedy brakuje pomysłu i energii na pichcenie. A ten przepis na kurczaka z warzywami pokochają nie tylko miłośnicy prostych rozwiązań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają

Duszone udko z kurczaka z warzywami. Danie jednogarnkowe dla całej rodziny

Przyrządzając tę potrawę musisz pamiętać o jednej zasadzie - wszystkie chwyty dozwolone. W lodówce zalega kawałek pora? Śmiało dorzuć do garnka. Nie masz marchewki? Spokojnie, to danie jednogarnkowe zniesie wiele, trzeba by się sporo namęczyć, by je w jakikolwiek sposób zepsuć.

Zamiast ziemniaków możesz użyć klusek (chociaż wtedy nieco upada idea dania jednogarnkowego). Doskonałym dodatkiem będą też warzywa strączkowe, które powinny być istotnym elementem zdrowej diety ze względu na swoje właściwości (o tym pisaliśmy TUTAJ).

Udka duszone z ziemniakami to świetny patent na danie jednogarnkowe
Udka duszone z ziemniakami to świetny patent na danie jednogarnkowe © Pixabay

Danie jednogarnkowe z kurczakiem i ziemniakami. Przepis

Składniki:

  • 500 ml bulionu lub gorącej wody,
  • 1 kg ud kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • 6 ziemniaków,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • papryka mielona słodka i ostra,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso z kurczaka oprósz solą i pieprzem, a następnie podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, aż zarumieni się z wszystkich stron.
  2. Przygotuj warzywa: ziemniaki wyszoruj lub obierz i pokrój w kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w piórka, a marchewkę, seler i pietruszkę pokrój w kosteczkę.
  3. Gotowe mięso zdejmij z patelni i podsmaż na niej cebulę, następnie dodaj masło i resztę warzyw i smaż, aż lekko się zarumienią. Dopraw całość papryką.
  4. Dodaj do warzyw mięso, liście laurowe, ziele angielskie i zalej całość bulionem.
  5. Danie jednogarnkowe duś na wolnym ogniu, aż składniki zmiękną. Na końcu dopraw solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników