Wrzuciłam do garnka kilka składników. Bez sterty naczyń i straty czasu najadła się cała rodzina
Danie jednogarnkowe na bazie kurczaka i ziemniaków podbije podniebienia twoich najbliższych. Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub nie przemawia do ciebie spędzaniu czasu nad parującymi garnkami w upalne dni, ten przepis sprawdzi się doskonale.
11.06.2024 | aktual.: 11.06.2024 13:42
Dania jednogarnkowe - proste, szybkie, ale też nieodbiegające atrakcyjnością od bardziej skomplikowanych potraw - są świetnym sposobem na szybki obiad, którym naje się cała rodzina, ale też wyjściem awaryjnym, kiedy brakuje pomysłu i energii na pichcenie. A ten przepis na kurczaka z warzywami pokochają nie tylko miłośnicy prostych rozwiązań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Duszone udko z kurczaka z warzywami. Danie jednogarnkowe dla całej rodziny
Przyrządzając tę potrawę musisz pamiętać o jednej zasadzie - wszystkie chwyty dozwolone. W lodówce zalega kawałek pora? Śmiało dorzuć do garnka. Nie masz marchewki? Spokojnie, to danie jednogarnkowe zniesie wiele, trzeba by się sporo namęczyć, by je w jakikolwiek sposób zepsuć.
Zamiast ziemniaków możesz użyć klusek (chociaż wtedy nieco upada idea dania jednogarnkowego). Doskonałym dodatkiem będą też warzywa strączkowe, które powinny być istotnym elementem zdrowej diety ze względu na swoje właściwości (o tym pisaliśmy TUTAJ).
Zobacz także
Danie jednogarnkowe z kurczakiem i ziemniakami. Przepis
Składniki:
- 500 ml bulionu lub gorącej wody,
- 1 kg ud kurczaka,
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- 6 ziemniaków,
- 1 łyżka masła,
- 2 listki laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- papryka mielona słodka i ostra,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mięso z kurczaka oprósz solą i pieprzem, a następnie podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, aż zarumieni się z wszystkich stron.
- Przygotuj warzywa: ziemniaki wyszoruj lub obierz i pokrój w kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w piórka, a marchewkę, seler i pietruszkę pokrój w kosteczkę.
- Gotowe mięso zdejmij z patelni i podsmaż na niej cebulę, następnie dodaj masło i resztę warzyw i smaż, aż lekko się zarumienią. Dopraw całość papryką.
- Dodaj do warzyw mięso, liście laurowe, ziele angielskie i zalej całość bulionem.
- Danie jednogarnkowe duś na wolnym ogniu, aż składniki zmiękną. Na końcu dopraw solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki.