Domowe bułki, które zrobisz w kilka chwil. Zwróć uwagę na sposób pieczenia

Nie ma to jak zapach świeżego pieczywa o poranku. Twoja kuchnia może od teraz zamienić się w piekarnię. Zachwyć smakiem i zapachem swoich domowników i już dziś przygotuj domowe bułki. Ich pieczenie to dosłownie chwila, a smakują lepiej niż z niektórych popularnych piekarni. Zobacz, jakie to proste.

ObrazekPyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Domowe bułki - wyjątkowy smak i zapach, który będzie unosił się w domu

Chyba nie ma lepszego śniadania od kanapek ze świeżymi, chrupiącymi i jeszcze ciepłymi bułeczkami. Zamiast wyruszać do piekarni z samego rana, możesz stać się piekarzem w swojej własnej kuchni. To naprawdę proste. Domowe bułki, których recepturę postanowiliśmy ci tu zaprezentować, to prawdziwy przysmak, który posmakuje wszystkim twoim domownikom. A ten zapach? Zbudzi nawet tych najwytrwalszych śpiochów. Domowe pieczywo może być naprawdę smaczne, jeśli przygotujesz je w odpowiedni sposób. My ci w tym pomożemy.

Obrazek
Bułki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jak przygotować i upiec domowe bułki?

Oczywiście, w wielu sklepach można znaleźć pół-gotowe bułki, które wystarczy podpiec, by otrzymać świeże pieczywo. Ich skład pozostawia jednak wiele do życzenia, dlatego dobrze będzie upiec bułki, przygotowując je od podstaw. Ten przepis, jak i samo pieczenie, na pewno cię zaskoczą. A wszystko zajmuje tylko chwilę.

Składniki:

  • 300 ml ciepłej wody
  • pół kilograma mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • odrobina oleju
  • 1,5 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Jeśli zamierzasz przygotować domowe bułki w ten sposób, to wiedz, że otrzymasz naprawdę pyszne i świeże pieczywo. Do miski wlej wodę i wkrusz drożdże. Kolejnym krokiem będzie przesianie mąki i dodanie soli. Przystąp do ręcznego wyrabiania ciasta. Gdy będzie odpowiednio wyrobione, to uformuj z niego kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło i drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie podziel je na dwie równe części. Z każdej z nich formuj kawałki w kształcie bułek i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Obrazek
Bułki - Pyszności; Foto Pixabay.com

Przed pieczeniem, ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na kolejne 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Na samym jego dnia ustaw naczynie żaroodporne z wodą. Na każdej z bułek zrób nacięcie i piecz je przez 15 minut. Gdy będą gotowe, to ostudź je na kratce.

Czas upiec coś słodkiego. Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na słodkie rogaliki z borówkami i budyniem:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej