Domowe bułki, które zrobisz w kilka chwil. Zwróć uwagę na sposób pieczenia
Nie ma to jak zapach świeżego pieczywa o poranku. Twoja kuchnia może od teraz zamienić się w piekarnię. Zachwyć smakiem i zapachem swoich domowników i już dziś przygotuj domowe bułki. Ich pieczenie to dosłownie chwila, a smakują lepiej niż z niektórych popularnych piekarni. Zobacz, jakie to proste.
17.01.2023 14:00
Domowe bułki - wyjątkowy smak i zapach, który będzie unosił się w domu
Chyba nie ma lepszego śniadania od kanapek ze świeżymi, chrupiącymi i jeszcze ciepłymi bułeczkami. Zamiast wyruszać do piekarni z samego rana, możesz stać się piekarzem w swojej własnej kuchni. To naprawdę proste. Domowe bułki, których recepturę postanowiliśmy ci tu zaprezentować, to prawdziwy przysmak, który posmakuje wszystkim twoim domownikom. A ten zapach? Zbudzi nawet tych najwytrwalszych śpiochów. Domowe pieczywo może być naprawdę smaczne, jeśli przygotujesz je w odpowiedni sposób. My ci w tym pomożemy.
Jak przygotować i upiec domowe bułki?
Oczywiście, w wielu sklepach można znaleźć pół-gotowe bułki, które wystarczy podpiec, by otrzymać świeże pieczywo. Ich skład pozostawia jednak wiele do życzenia, dlatego dobrze będzie upiec bułki, przygotowując je od podstaw. Ten przepis, jak i samo pieczenie, na pewno cię zaskoczą. A wszystko zajmuje tylko chwilę.
Składniki:
- 300 ml ciepłej wody
- pół kilograma mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- odrobina oleju
- 1,5 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Jeśli zamierzasz przygotować domowe bułki w ten sposób, to wiedz, że otrzymasz naprawdę pyszne i świeże pieczywo. Do miski wlej wodę i wkrusz drożdże. Kolejnym krokiem będzie przesianie mąki i dodanie soli. Przystąp do ręcznego wyrabiania ciasta. Gdy będzie odpowiednio wyrobione, to uformuj z niego kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło i drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie podziel je na dwie równe części. Z każdej z nich formuj kawałki w kształcie bułek i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem, ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na kolejne 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Na samym jego dnia ustaw naczynie żaroodporne z wodą. Na każdej z bułek zrób nacięcie i piecz je przez 15 minut. Gdy będą gotowe, to ostudź je na kratce.
Czas upiec coś słodkiego. Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na słodkie rogaliki z borówkami i budyniem: