Jak zrobić idealny kotlet schabowy? Zobacz patenty największych gwiazd kulinarnych w Polsce
Idealny kotlety schabowy nie istnieje? Powiedz to Magdzie Gessler, Ani Starmach, Ewie Wachowicz i innym gwiazdom polskiej sceny kulinarnej. Każda z tych osób ma własne patenty na to tradycyjne danie. Zobacz i sam zadecyduj, porady której gwiazdy imponują ci najbardziej!
07.11.2023 12:54
Autorski przepis na kotlety schabowe to coś, co zaprezentowała już prawdopodobnie każda polska gwiazda kulinarna. Bo jakżeby pominąć w swoim kucharskim portfolio tego klasyka, którego nad Wisłą je się i szanuje od niepamiętnych czasów? Toż to nie wypada. Nawet jeśli wydawać by się komuś mogło, że gwiazdy nie pochylą się nad zwykłym schaboszczakiem.
W odmęcie dań skomplikowanych, wytwornych, a niekiedy również bardzo egzotycznych, zwykły kotlet schabowy wydaje się przecież trywialnie łatwy. Ale czy na pewno tak jest? Z całą pewnością nie zgodzi się tym każdy, kto choć raz dostał okropnego, niedoprawionego, twardego jak podeszwa schaboszczaka z odchodzącą od mięsa panierką. Takie doświadczenie zostawia blizny na całe życie. I jedno jest pewne — żadna z poniżej wymienionych gwiazd nie zdzierżyłaby takiego mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A jednak sposoby tych kulinarnych celebrytów na osiągnięcie idealnych kotletów znacznie się od siebie różnią. Zobacz to zestawienie i porównaj je ze sobą. Daj nam też znać, od której z tych gwiazd chciałbyś zjeść schaboszczaka. Jesteśmy tego niezmiernie ciekawi!
Magda Gessler
Królowa TVN-u i zdecydowanie najbardziej rozpoznawalna twarz polskiej sceny kulinarnej musiała znaleźć się na pierwszym miejscu tej wyliczanki. Gessler zachwyciła nas jakiś czas temu, prezentując niebywały dotąd przepis na... podwójne schabowe. Powstają z części karkowej i środkowej schabu i są mięsne jak nic innego. Pełny przepis znajdziesz tutaj.
Ewa Wachowicz
Druga w kolejce idzie słynna Ewa Wachowicz, kucharka, autorka książek, producentka telewizyjna i była miss Polonia. Według niej najlepszy kotlet schabowy powstaje ze schabu z kością. Gwiazda zdradziła również, że zamiast bułki tartej używa do tego przepisu mąki orkiszowej. Smażenie odbywa się tradycyjnie, na smalcu. Dobrze byłoby również, żeby mięso miało otoczkę z tłuszczu.
Tomasz Jakubiak
Jeden z najsympatyczniejszych polskich szefów kuchni i juror "MasterChefa" radzi, żeby panierkę na schabowe przygotować nie z samej bułki tartej, lecz połączenia tego składnika z... parmezanem. Kucharz doprawia go również czosnkiem niedźwiedzim. Całość smaży na maśle klarowanym.
Ania Starmach
Koleżanka wymienionego wcześniej Jakubiaka i nasza faworytka jeśli chodzi o łatwe i szybkie przepisy, również wie, jak przyrządzić idealnego schabowego. Nie ma tu też wielkiego zaskoczenia — schemat jest prosty, ale skuteczny. Ania Starmach wykonuje tradycyjny przepis, ale zwraca szczególną uwagę na to, żeby nie uszkodzić mięsa podczas rozbijania. Gwiazda poleca więc umieścić schab między dwoma kawałkami folii spożywczej. Smaży na oleju rzepakowym.
Robert Makłowicz
Czy zestawienie kulinarnych gwiazd Polski mogłoby zaistnieć bez słynnego Roberta Makłowicza? Krytyk kulinarny ma swoje zdanie na każdy temat, również schabowego. Gwiazdor uważa, że to danie tak naprawdę pochodzi z Austrii, od tamtejszego sznycla. Kotlet schabowy Makłowicza powstaje natomiast tylko i wyłącznie z dobrej jakości mięsa, bo mężczyzna gardzi przemysłową hodowlą jak niczym innym. Krytyk, jeśli już przygotowuje schab, to korzysta z tego z kością i dusi go między innymi w... cydrze.