Rewolucyjne, podwójne schabowe według Magdy Gessler. Mięsożercy będą wniebowzięci

Masz ochotę na kultowe danie w nowej odsłonie? Kotlety schabowe według Magdy Gessler są fantastyczne! Restauratorka połączyła schab środkowy ze schabem karkowym. W ten sposób powstało rewelacyjne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Poniżej podajemy przepis.

ObrazekRewolucyjne podwójne schabowe według Magdy Gessler - Pyszności; Foto: instagram.com/magdagessler_official; Canva.com
Agnieszka

Soczyste kultowe danie obiadowe

Obrazek
Posiłek - Pysznosci; Foto: Canva.com

Z reguły kotleta schabowego przygotowujemy z jednej części mięsa. Niektórzy wybierają schab z kością, inni bez. Usmażone mięso jest pokryte chrupiącą, złotą panierką. Jeśli jednak lubisz odkrywać nowe smaki - polecamy wypróbować przepis na to kultowe danie według Magdy Gessler. Restauratorka udowadnia nam, że schabowe wcale nie muszą bazować na jednej części mięsa.

Magda Gessler podzieliła się fantastycznym przepisem na podwójne kotlety schabowe. Okazuje się, że w ich skład wchodzi nie tylko schab środkowy, ale również schab karkowy. Dzięki temu danie jest wyjątkowo soczyste i smaczne.

Podwójne schabowe według przepisu Magdy Gessler

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności

Podwójne kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler zaskakują smakiem! Wspaniale współgrają z dodatkiem ziemniaków i pysznej kapusty. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, to sprawdź ten rewelacyjny przepis Magdy Gessler.

Składniki:

  • 400 g schabu karkowego
  • 400 g schabu środkowego
  • 3 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 6 - 8 łyżek bułki tartej
  • 2 cebule
  • 4 łyżki smalcu
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Mięso pokrój ostrym nożem na plastry. Następnie rozbij je tłuczkiem. W kolejnym kroku dopraw mięso solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso odłóż na 30 minut. 

W międzyczasie obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Plaster schabu środkowego wysmaruj startą cebulą, a następnie przykryj go płatem schabu karkowego. Powtórz czynność dla pozostałych kotletów.

Kotlety obtocz w mące, a następnie zamocz w jajku. Na końcu obtocz je w bułce tartej. Kotlety schabowe smaż z obu stron (po 2 - 3 minuty z każdej strony) na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe danie powinno odznaczać się piękną, złotą panierką. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczarkową zupę z dodatkiem koniaku krok po kroku. Potrawa jest wyjątkowo kremowa i aromatyczna. Każdy miłośnik grzybów powinien jej spróbować.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę