PrzepisCiastaŻona rolnika robi obłędne ciasto z jabłkami. Nawet szarlotka nie smakuje tak dobrze

Żona rolnika robi obłędne ciasto z jabłkami. Nawet szarlotka nie smakuje tak dobrze

Ania Bardowska robi jabłecznik z przepisu swojej babci. Jest obłędny
Ania Bardowska robi jabłecznik z przepisu swojej babci. Jest obłędny
Źródło zdjęć: © Facebook, Instagram
07.11.2023 09:32

Uczestniczka programu "Rolnik szuka żony" zdradziła w mediach społecznościowych przepis na idealnie pyszne ciasto z jabłkami. Receptura pochodzi od jej babci, a cały majstersztyk tego jabłecznika polega na zastosowaniu pewnego sprytnego triku...

Wiemy, że na świecie około 2,5 tysiąca restauracji zostało uhonorowanych gwiazdkami Michelina — najbardziej prestiżowym odznaczeniem w świecie gastronomii. Wiemy też, że Gordon Ramsay jest właścicielem blisko 60 restauracji na całym globie, a jego sława wykracza poza wszelkie kulinarne ramy. I wiecie co? I tak jesteśmy zdania, że w pieczeniu ciast nasze polskie babcie nie mają żadnej rozsądnej konkurencji. Są po prostu najlepsze, koniec, kropka, basta i howgh.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tego też powodu, kiedy w ręce wpada nam oryginalny babciny przepis na jabłecznik, nie możemy się wprost doczekać, aż wcielimy go w życie. Tym razem autorką receptury jest babcia Ani Bardowskiej, uczestniczki popularnego programu "Rolnik szuka żony". Celebrytka postanowiła pochwalić się przepisem w internecie. A na czym polega wspomniany wcześniej majstersztyk tego ciasta? Po pierwsze, na użyciu dużej ilości jabłek. Po drugie — na skropieniu jabłek sokiem z cytryny, dzięki czemu unikamy ryzyka zakalca.

Proste? Proste! A więc do dzieła. Oto przepis.

Jabłecznik z przepisu babci Ani Bardowskiej

Składniki:

  • 16-17 większych jabłek (uprzedzaliśmy, że będzie ich sporo!),
  • sok z 1 cytryny,
  • 650 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 jajka,
  • 200 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej, a następnie dodaj do niej jajka, cukier, śmietanę i zimne masło. Wyrób ciasto.
  2. Powstałą masę podziel na dwie części. Pierwszą z nich wyłóż dno blachy do pieczenia (nie zapomnij o papierze do pieczenia i natłuszczeniu), a drugą wstaw do lodówki.
  3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Skropl je sokiem z cytryny, a później odciśnij owoce z nadmiaru soku.
  4. Tak przygotowane jabłka wyłóż na spodzie ciasta z blachy. Przykryj drugim kawałkiem ciasta, wcześniej wyjętym z lodówki i rozwałkowanym. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 50 minut. Udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także