Żona rolnika robi obłędne ciasto z jabłkami. Nawet szarlotka nie smakuje tak dobrze

Uczestniczka programu "Rolnik szuka żony" zdradziła w mediach społecznościowych przepis na idealnie pyszne ciasto z jabłkami. Receptura pochodzi od jej babci, a cały majstersztyk tego jabłecznika polega na zastosowaniu pewnego sprytnego triku...

Ania Bardowska robi jabłecznik z przepisu swojej babci. Jest obłędnyAnia Bardowska robi jabłecznik z przepisu swojej babci. Jest obłędny
Źródło zdjęć: © Facebook, Instagram

Wiemy, że na świecie około 2,5 tysiąca restauracji zostało uhonorowanych gwiazdkami Michelina — najbardziej prestiżowym odznaczeniem w świecie gastronomii. Wiemy też, że Gordon Ramsay jest właścicielem blisko 60 restauracji na całym globie, a jego sława wykracza poza wszelkie kulinarne ramy. I wiecie co? I tak jesteśmy zdania, że w pieczeniu ciast nasze polskie babcie nie mają żadnej rozsądnej konkurencji. Są po prostu najlepsze, koniec, kropka, basta i howgh.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza czy tortilla? Oto jest pytanie. Z naszym patentem będziesz mieć 2w1

Z tego też powodu, kiedy w ręce wpada nam oryginalny babciny przepis na jabłecznik, nie możemy się wprost doczekać, aż wcielimy go w życie. Tym razem autorką receptury jest babcia Ani Bardowskiej, uczestniczki popularnego programu "Rolnik szuka żony". Celebrytka postanowiła pochwalić się przepisem w internecie. A na czym polega wspomniany wcześniej majstersztyk tego ciasta? Po pierwsze, na użyciu dużej ilości jabłek. Po drugie — na skropieniu jabłek sokiem z cytryny, dzięki czemu unikamy ryzyka zakalca.

Proste? Proste! A więc do dzieła. Oto przepis.

Jabłecznik z przepisu babci Ani Bardowskiej

Składniki:

  • 16-17 większych jabłek (uprzedzaliśmy, że będzie ich sporo!),
  • sok z 1 cytryny,
  • 650 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 jajka,
  • 200 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej, a następnie dodaj do niej jajka, cukier, śmietanę i zimne masło. Wyrób ciasto.
  2. Powstałą masę podziel na dwie części. Pierwszą z nich wyłóż dno blachy do pieczenia (nie zapomnij o papierze do pieczenia i natłuszczeniu), a drugą wstaw do lodówki.
  3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Skropl je sokiem z cytryny, a później odciśnij owoce z nadmiaru soku.
  4. Tak przygotowane jabłka wyłóż na spodzie ciasta z blachy. Przykryj drugim kawałkiem ciasta, wcześniej wyjętym z lodówki i rozwałkowanym. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 50 minut. Udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa