Piekłaś ciasto, ale wyszedł Ci zakalec. Oto co się stanie, gdy zdecydujesz się go zjeść
Chcecie upiec pyszne ciastu, a tu ogromny pech. Zamiast idealnego wypieku wyszedł okropny zakalec. Zastanawiacie się, czy musisz go wyrzucać. Może dałoby radę go zjeść? Jeśli macie jakieś wątpliwości, to zaraz je rozwiejemy.
06.06.2023 | aktual.: 06.06.2023 11:05
Wpadki podczas gotowania i pieczenia zdarzają się nawet najwspanialszym mistrzom kuchni. Kiedy widzicie, że placek nie jest puszysty, tylko wygląda na niedopieczony i wilgotny, macie poczucie, że zrobiliście coś źle. Taki wypiek ląduje często w koszu, ale wiele osób zapewne zastanawia się, czy coś się stanie, jeśli go skosztuje.
Zobacz także
Zakalec nie jest dla wszystkich. Uważajcie też na ilość
W wielu domach uczono, że niedopieczone ciasto jest niebezpieczne dla zdrowia i trzeba je wyrzucić. Jak jest w rzeczywistości? Okazuje się, że taki placek nie musi od razu lądować w śmietniku. Możecie nawet się nim zajadać - oczywiście w rozsądnych ilościach. Musicie pamiętać, że zakalec jest ciężkostrawny i jeśli przesadzicie, możecie mieć problemy żołądkowe. Ponadto pojawiają się też wzdęcia, bóle brzucha i uczucie ciężkości.
Jeśli zmagacie się ze schorzeniami układu pokarmowego, pod żadnym pozorem nie sięgajcie po takie ciasto. Zaostrzenie objawów chorobowych po takiej "uczcie" jest bardziej niż prawdopodobne.
Dlaczego ciasto czasem nie wychodzi? Przyczyn jest kilka
Pewnie zastanawiacie się, co się wydarzyło, że placek się nie dopiekł. Wymienia się kilka powodów takiego stanu rzeczy:
- za długie mieszanie składników - wystarczy tylko połączyć składniki,
- stosowanie złych zamienników - lepiej nie zastępujcie masła margaryną i dopasujcie odpowiednią mąkę do wypieku,
- otwieranie drzwi piekarnika podczas pieczenia - pod żadnym pozorem tego nie róbcie,
- zbyt krótki czas pieczenia - starajcie się trzymać tak długo, jak wskazuje przepis, a potem zastosujcie metodę "suchego patyczka",
- mieszanie placka w różne strony.
Sposoby na uniknięcie zakalca w cieście
Na szczęście możemy zrobić kilka rzeczy, dzięki którym jest większe prawdopodobieństwo, że placek się dopiecze. Pierwsza: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Druga: trzeba dokładnie utrzeć masło z cukrem. Trzecia: produkty dodawajcie w odpowiedniej kolejności. Czwarta: ciasto wkładajcie do rozgrzanego już piekarnika. Piąta: odsączajcie owoce z zalewy. Dzięki tym sposobom zakalec nie pojawi się na wypieku.