PoradyPięć największych błędów podczas pieczenia ciast

Pięć największych błędów podczas pieczenia ciast

Pięć największych błędów podczas pieczenia ciast
Agnieszka
27.05.2022 09:21

Czy wiesz dlaczego w twoim cieście pojawił się zakalec? Jeśli nie, to przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się jakie to pięć największych błędów podczas pieczenia ciast popełniamy najczęściej.

Obraz

Co to jest zakalec?

Zakalec jest to surowe, niewyrośnięte ciasto, które zazwyczaj odkrywamy po świeżym przekrojeniu naszego wypieku. Ta niemiła niespodzianka często powstaje na skutek popełnienia błędu podczas przygotowywania ciasta. Jaki to błąd?

Pięć największych błędów podczas pieczenia ciast

  • Składniki mają temperatury pokojowej
pixabay.com
pixabay.com

Bardzo często, gdy przygotowujemy ciasto drożdżowe bądź biszkoptowe, nie zwracamy uwagi na temperaturę składników. Wyjmujemy je prosto z lodówki i od razu przystępujemy do pracy nad wypiekiem. Jest to zły zwyczaj - składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

  • Niedokładnie odmierzone składniki
pixabay.com
pixabay.com

Jeśli chcesz, aby wypiek wyszedł idealnie, to zawsze dokładnie odmierzaj składniki! Metoda odmierzania 'na oko' jest bardzo ryzykowna i może doprowadzić do powstania zakalca.

  • Mąka nie została przesiana
Obraz

Przesiewanie mąki wraz z pozostałymi suchymi składnikami bardzo pozytywnie wpływa na wypiek. To właśnie dzięki temu upieczone ciasto jest puszyste i delikatne. Przesiewanie mąki ma jeszcze jeden pozytywną cechę - usuwa zanieczyszczenia, które przez przypadek mogą się upiec wraz z ciastem.

  • Za dużo owoców
pixabay.com‎
pixabay.com‎

Jeśli dobrze odmierzasz składniki, to uda ci się uniknąć tego błędu. Jednak zdarza się, że owoce traktowane są trochę inaczej niż reszta produktów i dodawane 'na oko'.  Jest to bardzo często powtarzany błąd, a jedyne, do czego prowadzi to zakalec. Duża ilość owoców obciąża nasze ciasta i nic dziwnego, że nie może urosnąć tak, jakbyśmy tego chcieli.

Warto pamiętać również, aby przed dodaniem owoców delikatnie je osuszyć papierowym ręcznikiem. Dzięki temu usuniemy nadmiar wody i zmniejszymy ryzyko powstania zakalca.

  • Otwieranie piekarnika podczas pieczenia
pixabay.com
pixabay.com

Ciasta drożdżowe i biszkoptowe są wyjątkowo wrażliwe na zmiany temperatur podczas ich pieczenia. W związku z tym nie powinno się wtedy otwierać piekarnika. Ciasto musi być wypieczone w określonej temperaturze. Za każdym razem, gdy otwieramy piekarnik, temperatura pieczenia maleje.

Już teraz wiesz, jakich błędów uniknąć w przyszłości, aby twoje ciasto wyszło idealnie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także