PoradyWiele osób myśli, że są trujące. Uspokoją burzę w jelitach i podkręcą odporność

Wiele osób myśli, że są trujące. Uspokoją burzę w jelitach i podkręcą odporność

Czeremcha - Pyszności
Czeremcha - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 13smile

10.07.2024 15:54, aktual.: 15.07.2024 13:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wyglądają dość niepozornie - ot, czarne owoce na drzewie. Panuje przekonanie, że są trujące, jednak warto zebrać je do koszyka i zamienić w dżem czy nalewkę. To bomba zdrowia i witamin w małej kulce.

Czeremchę łatwo znaleźć w całej Europie, w Polsce występuje dziko na całym obszarze, najczęściej w wilgotnych lasach, nad rzekami i jeziorami. Najczęściej znaleźć można dwa gatunku: zwyczajna oraz amerykańska. Pierwsza z nich owocuje w sierpniu, druga we wrześniu lub październiku. Warto zapisać to w kalendarzu i wybrać się na zbiory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy czeremcha jest jadalna?

Choć od wieków wykorzystywana w medycynie ludowej, wciąż pokutuje mylne przekonanie o jej trujących owocach. Miąższ jest w pełni jadalny, unikać należy jedynie pestek. Owoce czeremchy mają słodko-kwaśny smak i intensywny aromat. Zawierają witaminę C, potas, wapń, fosfor, karotenoidy, flawonoidy, antyoksydanty, rutynę i błonnik. To właśnie te substancje sprawiają, że czeremcha staje się tak cenna.

czeremcha
czeremcha© Licencjodawca | Andreas Steidlinger

Błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, wspomagając trawienie i zapobiegając zaparciom. Przetwory i suszone owoce czeremchy pomagają w walce z dolegliwościami żołądkowo-jelitowym, takimi jak biegunka czy zatrucia pokarmowe. Zawarte w nich pektyny działają prebiotycznie, czyli stymulują wzrost i aktywność pożytecznych bakterii jelitowych, tworząc korzystną mikroflorę. To z kolei wpływa na prawidłowe trawienie, przyswajanie składników odżywczych i wzmacnia odporność organizmu.

Owoce czeremchy dobre na zdrowie

Zarówno owoce, jak i kora czeremchy zawierają związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, które pomagają łagodzić objawy chorób reumatycznych. Hamują one produkcję mediatorów stanu zapalnego, co przyczynia się do zmniejszenia bólu, obrzęków i sztywności stawów. Napary z kwiatów i liści czeremchy wykazują działanie uspokajające i rozluźniające. Zawarte w nich olejki eteryczne i flawonoidy łagodzą stany lękowe i napięcie nerwowe, ułatwiając zasypianie i poprawiając jakość snu. Napary te mogą być również pomocne w łagodzeniu objawów stresu i zmęczenia.

Z czeremchy można przyrządzić zdrowotny syrop
Z czeremchy można przyrządzić zdrowotny syrop© Getty Images | 2022 Getty Images

Czeremcha jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu i chroni przed infekcjami. O naparze z czeremchy powinny pomyśleć również kobiety. Napój ten może łagodzić obfite miesiączki i krwawienia międzymiesiączkowe, bóle menstruacyjne i objawy PMS.

Jak wykorzystać czeremchę w kuchni?

Kwaśny posmak owoców czeremchy doskonale sprawdza się w przetworach. Domowe dżemy, marmolady i konfitury z czeremchy będą smacznym dodatkiem do deserów. Z owoców przygotować można również soki, nalewki i syropy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także