Wiele osób myśli, że są trujące. Uspokoją burzę w jelitach i podkręcą odporność
Wyglądają dość niepozornie - ot, czarne owoce na drzewie. Panuje przekonanie, że są trujące, jednak warto zebrać je do koszyka i zamienić w dżem czy nalewkę. To bomba zdrowia i witamin w małej kulce.
10.07.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:18
Czeremchę łatwo znaleźć w całej Europie, w Polsce występuje dziko na całym obszarze, najczęściej w wilgotnych lasach, nad rzekami i jeziorami. Najczęściej znaleźć można dwa gatunku: zwyczajna oraz amerykańska. Pierwsza z nich owocuje w sierpniu, druga we wrześniu lub październiku. Warto zapisać to w kalendarzu i wybrać się na zbiory.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy czeremcha jest jadalna?
Choć od wieków wykorzystywana w medycynie ludowej, wciąż pokutuje mylne przekonanie o jej trujących owocach. Miąższ jest w pełni jadalny, unikać należy jedynie pestek. Owoce czeremchy mają słodko-kwaśny smak i intensywny aromat. Zawierają witaminę C, potas, wapń, fosfor, karotenoidy, flawonoidy, antyoksydanty, rutynę i błonnik. To właśnie te substancje sprawiają, że czeremcha staje się tak cenna.
Błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, wspomagając trawienie i zapobiegając zaparciom. Przetwory i suszone owoce czeremchy pomagają w walce z dolegliwościami żołądkowo-jelitowym, takimi jak biegunka czy zatrucia pokarmowe. Zawarte w nich pektyny działają prebiotycznie, czyli stymulują wzrost i aktywność pożytecznych bakterii jelitowych, tworząc korzystną mikroflorę. To z kolei wpływa na prawidłowe trawienie, przyswajanie składników odżywczych i wzmacnia odporność organizmu.
Owoce czeremchy dobre na zdrowie
Zarówno owoce, jak i kora czeremchy zawierają związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, które pomagają łagodzić objawy chorób reumatycznych. Hamują one produkcję mediatorów stanu zapalnego, co przyczynia się do zmniejszenia bólu, obrzęków i sztywności stawów. Napary z kwiatów i liści czeremchy wykazują działanie uspokajające i rozluźniające. Zawarte w nich olejki eteryczne i flawonoidy łagodzą stany lękowe i napięcie nerwowe, ułatwiając zasypianie i poprawiając jakość snu. Napary te mogą być również pomocne w łagodzeniu objawów stresu i zmęczenia.
Czeremcha jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu i chroni przed infekcjami. O naparze z czeremchy powinny pomyśleć również kobiety. Napój ten może łagodzić obfite miesiączki i krwawienia międzymiesiączkowe, bóle menstruacyjne i objawy PMS.
Jak wykorzystać czeremchę w kuchni?
Kwaśny posmak owoców czeremchy doskonale sprawdza się w przetworach. Domowe dżemy, marmolady i konfitury z czeremchy będą smacznym dodatkiem do deserów. Z owoców przygotować można również soki, nalewki i syropy.