Wiele osób myśli, że są trujące. Uspokoją burzę w jelitach i podkręcą odporność

Wyglądają dość niepozornie - ot, czarne owoce na drzewie. Panuje przekonanie, że są trujące, jednak warto zebrać je do koszyka i zamienić w dżem czy nalewkę. To bomba zdrowia i witamin w małej kulce.

Czeremcha - PysznościCzeremcha - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 13smile
Ewa Malinowska

Czeremchę łatwo znaleźć w całej Europie, w Polsce występuje dziko na całym obszarze, najczęściej w wilgotnych lasach, nad rzekami i jeziorami. Najczęściej znaleźć można dwa gatunku: zwyczajna oraz amerykańska. Pierwsza z nich owocuje w sierpniu, druga we wrześniu lub październiku. Warto zapisać to w kalendarzu i wybrać się na zbiory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Czy czeremcha jest jadalna?

Choć od wieków wykorzystywana w medycynie ludowej, wciąż pokutuje mylne przekonanie o jej trujących owocach. Miąższ jest w pełni jadalny, unikać należy jedynie pestek. Owoce czeremchy mają słodko-kwaśny smak i intensywny aromat. Zawierają witaminę C, potas, wapń, fosfor, karotenoidy, flawonoidy, antyoksydanty, rutynę i błonnik. To właśnie te substancje sprawiają, że czeremcha staje się tak cenna.

czeremcha
czeremcha © Licencjodawca | Andreas Steidlinger

Błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, wspomagając trawienie i zapobiegając zaparciom. Przetwory i suszone owoce czeremchy pomagają w walce z dolegliwościami żołądkowo-jelitowym, takimi jak biegunka czy zatrucia pokarmowe. Zawarte w nich pektyny działają prebiotycznie, czyli stymulują wzrost i aktywność pożytecznych bakterii jelitowych, tworząc korzystną mikroflorę. To z kolei wpływa na prawidłowe trawienie, przyswajanie składników odżywczych i wzmacnia odporność organizmu.

Owoce czeremchy dobre na zdrowie

Zarówno owoce, jak i kora czeremchy zawierają związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, które pomagają łagodzić objawy chorób reumatycznych. Hamują one produkcję mediatorów stanu zapalnego, co przyczynia się do zmniejszenia bólu, obrzęków i sztywności stawów. Napary z kwiatów i liści czeremchy wykazują działanie uspokajające i rozluźniające. Zawarte w nich olejki eteryczne i flawonoidy łagodzą stany lękowe i napięcie nerwowe, ułatwiając zasypianie i poprawiając jakość snu. Napary te mogą być również pomocne w łagodzeniu objawów stresu i zmęczenia.

Z czeremchy można przyrządzić zdrowotny syrop
Z czeremchy można przyrządzić zdrowotny syrop © Getty Images | 2022 Getty Images

Czeremcha jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu i chroni przed infekcjami. O naparze z czeremchy powinny pomyśleć również kobiety. Napój ten może łagodzić obfite miesiączki i krwawienia międzymiesiączkowe, bóle menstruacyjne i objawy PMS.

Jak wykorzystać czeremchę w kuchni?

Kwaśny posmak owoców czeremchy doskonale sprawdza się w przetworach. Domowe dżemy, marmolady i konfitury z czeremchy będą smacznym dodatkiem do deserów. Z owoców przygotować można również soki, nalewki i syropy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości