Jej cięty język i kulinarne triki pokochały miliony Polaków. Diwa polskiej gastronomii kończy 71 lat
Magda Gessler to niekwestionowana diwa polskiej sceny gastronomicznej. Od 14 lat przeprowadza rewolucje w restauracjach, ocenia kucharzy amatorów, a na swoim instagramowym profilu dzieli się kulisami życia prywatnego. Można ją kochać, można za nią nie przepadać, ale zdecydowanie nie można powiedzieć, że się jej nie zna.
10.07.2024 | aktual.: 10.07.2024 11:30
Magda Gessler obchodzi swoje 71. urodziny i ani myśli zwolnić tempa. Wciąż można podziwiać ją w nowym sezonie "Kuchennych Rewolucji" oraz w składzie jurorskim polskiej edycji "MasterChefa". Podróżuje, znajduje czas dla swoich dzieci oraz wnucząt i w pełni korzysta z życia. Kolorowe stroje i burza blond loków to jej nieodzowne znaki rozpoznawcze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kultowe cytaty Magdy Gessler
Przez lata obecności w polskich mediach Magda Gessler zebrała sporą rzeszę fanów, dla których rozpoznawczym hasłem jest "Besos". Cięty język, ostre riposty i bezpośredniość spowodowały, że wiele tekstów Magdy Gessler na stałe weszło do języka. Wszyscy znają kultowe "Dlaczego wy trujecie ludzi?", które zostało nawet wmontowane w czołówkę programu. Cytat ten pochodzi z 2. odcinka 6. sezonu show i z miejsca stał się internetowym memem, wykraczając daleko poza grono widzów. Chociaż emisja odbyła się we wrześniu 2012 roku, to tekst żywy jest do dziś. Podczas degustacji potraw restauratorka otrzymała niedogotowane, surowe mięso, które szybko zwróciła na kuchnię, rzucając z impetem talerzami.
Magda Gessler zdecydowanie nie przebiera w słowach i dosadnie komentuje restauracyjne wpadki:
- "Niedobre jest, śmierdzi knurem"
- "Wygląd jest, ilość jest, smaku nie ma"
- "Śmierdzi kwasem w taki sposób, jakby się spociła kobieta pracująca, albo Austriaczka, piorąca bieliznę nad rzeką"
- "To jest jak pułapka na myszy. A nuż wejdzie jakiś idiota i zje obiad"
- "Dlaczego pan go [kurczaka] tak zaszył ? Jakby panu zaszyli du*ę, to byłaby straszna rzecz"
- "No przecież ludziom dajecie jeść, nie świniom"
- "Golonka wygląda jak jajo świni. Wyje knurem! Huuu, huuu!"
Chociaż jest bezkompromisowa w wyrażaniu swojego zdania, to nie szczędzi pochwał, gdy restauracja na to zasłuży.
Najlepsze rewolucje Magdy Gessler
Chociaż znana jest również jako jurorka "MasterChefa", to największą popularność przyniosły jej "Kuchenne Rewolucje". Wiele lokali do dziś utrzymało się na rynku. Na instagramowym profilu programu ujawniono, że około 70 proc. restauracji, którym Magda Gessler pomogła w "Kuchennych Rewolucjach", nadal działa, co świadczy o skuteczności jej programu i trafności wprowadzanych zmian.
Warto jednak zaznaczyć, że prowadzenie restauracji to nie lada wyzwanie i nawet po "Kuchennych Rewolucjach" lokale te muszą mierzyć się z wieloma trudnościami. Niektórym z nich nie udaje się z przyczyn niezależnych od Magdy Gessler, takich jak zmiany trendów kulinarnych, problemy z konkurencją czy lokalizacją.
Sporą popularnością cieszy się łódzka restauracja "Imber", w której Magda Gessler wprowadziła mieszankę kuchni regionalnej z żydowską. Pomogła również warszawskiej "Gaumarjos", w której jedzenie było smaczne, ale lokal potrzebował promocji i sprawiła, że do "Marylin Bar" chętnie przyjeżdżają mieszkańcy Trójmiasta i okolic. W sieci znaleźć można również stronę z zaznaczonymi na mapie punktami, w których rewolucje zakończyły się sukcesem.
Magda Gessler dzieli się wskazówkami
Diwa dzieli się również przydatnymi wskazówkami, trikami i przepisami, które mają ułatwić adeptom domowych sztuk kulinarnych smaczne gotowanie. Magda Gessler słynie z zamiłowania do wysokiej jakości składników i dbałości o każdy szczegół w kuchni.
Magda Gessler słynie z zamiłowania do wysokiej jakości składników i dbałości o każdy szczegół w kuchni. Podpowiada, aby smak zupy pomidorowej podkręcić dodatkiem selera i zaznacza, że kluczem są smaczne, dojrzałe pomidory. Podpowiada również, jak odpowiednio przygotować gulasz, stopniowo obsmażając mięso, zrobić idealne schabowe, czy też jak podkręcić smak barszczu przy pomocy jabłek. Kotlety mielone radzi przygotować z trzech rodzajów mięs (cielęcego, wołowego i wieprzowego), a kalafior posłodzić podczas gotowania.
Dużo wskazówek zdradza w swoich programach, które uczą i bawią Polaków od przeszło 14 lat, dzieli się przepisami, a na jej instagramowym profilu możemy podejrzeć, co robi poza czasem ekranowym. Bez względu na to, czy ją lubisz, czy nie, musisz przyznać - energii Magdzie Gessler zdecydowanie nie brakuje.