Magda Gessler poleca na upały. Nie ma lepszej zupy na lato

Dla wielu tajemniczo brzmiące gazpacho jest kremową zupą, przyrządzaną na zimno. Doprawia się ją bardzo skromnie, najważniejszy w tej potrawie jest smak świeżych warzyw i ziół. Magda Gessler niejednokrotnie przyznawała, że jest wielką fanką tej hiszpańskiej zupy. Jej przepis na gazpacho jest bajecznie prosty. Koniecznie podawaj je w letnie, upalne dni!

Magda Gessler zdradziła swój patent na gazpacho Magda Gessler zdradziła swój patent na gazpacho
Źródło zdjęć: © Instagram: Magda Gessler (screenshot), Pixabay

Zupa gazpacho to tradycyjne danie pochodzące z Hiszpanii, a dokładniej z regionu Andaluzji. Przyrządza się ją na zimno, głównie z surowych warzyw i owoców, co sprawia, że jest idealna na gorące letnie dni. Podstawowymi składnikami gazpacho są pomidory, ogórki, papryka, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny lub sok z cytryny oraz sól. Te składniki są blendowane lub miażdżone w celu uzyskania jednolitej konsystencji. W niektórych wariantach dodaje się również chleb namoczony w wodzie lub oliwie z oliwek, co nadaje zupie kremowej tekstury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Najlepsze gazpacho. Jaki jest sekret Magdy Gessler?

Magda Gessler niejednokrotnie wspominała o swojej słabości do tej hiszpańskiej zupy. W autorskiej "Sexy kuchni" opowiadała o jej lekkości i świeżości, przez co danie to świetnie wpasowuje się w upalne dni. Restauratorka ostrzega, by nie kombinować ze smakiem — ten jest w warzywach. Sama doprawia zupę jedynie solą, świeżymi ziołami, czosnkiem i octem winnym.

Sekretem smaku gazpacho jest... brak wody w zupie. Jak podkreśla Magda Gessler, woda jest w warzywach, a płynną konsystencję całości nadaje sok ze świeżych pomidorów. Ważna jest również oliwa. Według ekspertki powinien to być oryginalny, andaluzyjski produkt. Ponadto nieodzownymi składnikami gazpacho jest ocet winny, czosnek, ogórki, pomidory w całości oraz papryka, która nadaje koloru i "pieprzności" potrawie.

Gazpacho może mieć różne warianty kolorystyczne, w zależności od składników użytych do jego przygotowania. Na przykład, tradycyjne gazpacho andaluzyjskie ma intensywny czerwony kolor ze względu na duże ilości pomidorów. Istnieją również warianty zielone, które zawierają więcej ogórków i ziół. Zupę gazpacho zwykle podaje się schłodzoną z różnymi dodatkami, np. pokrojonymi warzywami (tj. ogórki, papryki, cebula), grzankami, jajkami na twardo czy świeżymi ziołami.

Obrazek
Gazpacho to tradycyjne danie pochodzące z Hiszpanii, a konkretniej z regionu Andaluzji; Fot. Pixabay

Przepis na gazpacho Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 litr soku ze świeżych pomidorów,
  • 3 czerwone papryki,
  • 1 duży ogórek,
  • czosnek wedle uznania,
  • ok. 60 ml hiszpańskiej oliwy,
  • biały ocet winny,
  • sól,
  • mały pęczek kolendry,
  • mała cebula szalotka,
  • 2 awokado,
  • szczypta kuminu,
  • sok z jednej limonki.

Przygotowanie:

  1. Z papryki usuń gniazda nasienne.
  2. Ogórka obierz i usuń z niego nasiona.
  3. Cebulę, paprykę i ogórka pokrój na drobniejsze części.
  4. Do misy blendera wrzuć obrane ze skórki awokado, pokrojone warzywa, kolendrę, sok z limonki. Dodaj również sok z pomidorów oraz oliwę i szczyptę kuminu.
  5. Następnie dodaj kilka ząbków czosnku, wedle uznania.
  6. Zblenduj całość dokładnie. Dopraw solą i octem winnym do smaku. Zblenduj ponownie.
  7. Gotowe gazpacho można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze