Magda Gessler poleca na upały. Nie ma lepszej zupy na lato

Dla wielu tajemniczo brzmiące gazpacho jest kremową zupą, przyrządzaną na zimno. Doprawia się ją bardzo skromnie, najważniejszy w tej potrawie jest smak świeżych warzyw i ziół. Magda Gessler niejednokrotnie przyznawała, że jest wielką fanką tej hiszpańskiej zupy. Jej przepis na gazpacho jest bajecznie prosty. Koniecznie podawaj je w letnie, upalne dni!

Magda Gessler zdradziła swój patent na gazpacho Magda Gessler zdradziła swój patent na gazpacho
Źródło zdjęć: © Instagram: Magda Gessler (screenshot), Pixabay

Zupa gazpacho to tradycyjne danie pochodzące z Hiszpanii, a dokładniej z regionu Andaluzji. Przyrządza się ją na zimno, głównie z surowych warzyw i owoców, co sprawia, że jest idealna na gorące letnie dni. Podstawowymi składnikami gazpacho są pomidory, ogórki, papryka, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny lub sok z cytryny oraz sól. Te składniki są blendowane lub miażdżone w celu uzyskania jednolitej konsystencji. W niektórych wariantach dodaje się również chleb namoczony w wodzie lub oliwie z oliwek, co nadaje zupie kremowej tekstury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Najlepsze gazpacho. Jaki jest sekret Magdy Gessler?

Magda Gessler niejednokrotnie wspominała o swojej słabości do tej hiszpańskiej zupy. W autorskiej "Sexy kuchni" opowiadała o jej lekkości i świeżości, przez co danie to świetnie wpasowuje się w upalne dni. Restauratorka ostrzega, by nie kombinować ze smakiem — ten jest w warzywach. Sama doprawia zupę jedynie solą, świeżymi ziołami, czosnkiem i octem winnym.

Sekretem smaku gazpacho jest... brak wody w zupie. Jak podkreśla Magda Gessler, woda jest w warzywach, a płynną konsystencję całości nadaje sok ze świeżych pomidorów. Ważna jest również oliwa. Według ekspertki powinien to być oryginalny, andaluzyjski produkt. Ponadto nieodzownymi składnikami gazpacho jest ocet winny, czosnek, ogórki, pomidory w całości oraz papryka, która nadaje koloru i "pieprzności" potrawie.

Gazpacho może mieć różne warianty kolorystyczne, w zależności od składników użytych do jego przygotowania. Na przykład, tradycyjne gazpacho andaluzyjskie ma intensywny czerwony kolor ze względu na duże ilości pomidorów. Istnieją również warianty zielone, które zawierają więcej ogórków i ziół. Zupę gazpacho zwykle podaje się schłodzoną z różnymi dodatkami, np. pokrojonymi warzywami (tj. ogórki, papryki, cebula), grzankami, jajkami na twardo czy świeżymi ziołami.

Obrazek
Gazpacho to tradycyjne danie pochodzące z Hiszpanii, a konkretniej z regionu Andaluzji; Fot. Pixabay

Przepis na gazpacho Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 litr soku ze świeżych pomidorów,
  • 3 czerwone papryki,
  • 1 duży ogórek,
  • czosnek wedle uznania,
  • ok. 60 ml hiszpańskiej oliwy,
  • biały ocet winny,
  • sól,
  • mały pęczek kolendry,
  • mała cebula szalotka,
  • 2 awokado,
  • szczypta kuminu,
  • sok z jednej limonki.

Przygotowanie:

  1. Z papryki usuń gniazda nasienne.
  2. Ogórka obierz i usuń z niego nasiona.
  3. Cebulę, paprykę i ogórka pokrój na drobniejsze części.
  4. Do misy blendera wrzuć obrane ze skórki awokado, pokrojone warzywa, kolendrę, sok z limonki. Dodaj również sok z pomidorów oraz oliwę i szczyptę kuminu.
  5. Następnie dodaj kilka ząbków czosnku, wedle uznania.
  6. Zblenduj całość dokładnie. Dopraw solą i octem winnym do smaku. Zblenduj ponownie.
  7. Gotowe gazpacho można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe