Magda Gessler poleca na upały. Nie ma lepszej zupy na lato
Dla wielu tajemniczo brzmiące gazpacho jest kremową zupą, przyrządzaną na zimno. Doprawia się ją bardzo skromnie, najważniejszy w tej potrawie jest smak świeżych warzyw i ziół. Magda Gessler niejednokrotnie przyznawała, że jest wielką fanką tej hiszpańskiej zupy. Jej przepis na gazpacho jest bajecznie prosty. Koniecznie podawaj je w letnie, upalne dni!
03.06.2024 16:24
Zupa gazpacho to tradycyjne danie pochodzące z Hiszpanii, a dokładniej z regionu Andaluzji. Przyrządza się ją na zimno, głównie z surowych warzyw i owoców, co sprawia, że jest idealna na gorące letnie dni. Podstawowymi składnikami gazpacho są pomidory, ogórki, papryka, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny lub sok z cytryny oraz sól. Te składniki są blendowane lub miażdżone w celu uzyskania jednolitej konsystencji. W niektórych wariantach dodaje się również chleb namoczony w wodzie lub oliwie z oliwek, co nadaje zupie kremowej tekstury.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze gazpacho. Jaki jest sekret Magdy Gessler?
Magda Gessler niejednokrotnie wspominała o swojej słabości do tej hiszpańskiej zupy. W autorskiej "Sexy kuchni" opowiadała o jej lekkości i świeżości, przez co danie to świetnie wpasowuje się w upalne dni. Restauratorka ostrzega, by nie kombinować ze smakiem — ten jest w warzywach. Sama doprawia zupę jedynie solą, świeżymi ziołami, czosnkiem i octem winnym.
Sekretem smaku gazpacho jest... brak wody w zupie. Jak podkreśla Magda Gessler, woda jest w warzywach, a płynną konsystencję całości nadaje sok ze świeżych pomidorów. Ważna jest również oliwa. Według ekspertki powinien to być oryginalny, andaluzyjski produkt. Ponadto nieodzownymi składnikami gazpacho jest ocet winny, czosnek, ogórki, pomidory w całości oraz papryka, która nadaje koloru i "pieprzności" potrawie.
Gazpacho może mieć różne warianty kolorystyczne, w zależności od składników użytych do jego przygotowania. Na przykład, tradycyjne gazpacho andaluzyjskie ma intensywny czerwony kolor ze względu na duże ilości pomidorów. Istnieją również warianty zielone, które zawierają więcej ogórków i ziół. Zupę gazpacho zwykle podaje się schłodzoną z różnymi dodatkami, np. pokrojonymi warzywami (tj. ogórki, papryki, cebula), grzankami, jajkami na twardo czy świeżymi ziołami.
Przepis na gazpacho Magdy Gessler
Składniki:
- 1 litr soku ze świeżych pomidorów,
- 3 czerwone papryki,
- 1 duży ogórek,
- czosnek wedle uznania,
- ok. 60 ml hiszpańskiej oliwy,
- biały ocet winny,
- sól,
- mały pęczek kolendry,
- mała cebula szalotka,
- 2 awokado,
- szczypta kuminu,
- sok z jednej limonki.
Przygotowanie:
- Z papryki usuń gniazda nasienne.
- Ogórka obierz i usuń z niego nasiona.
- Cebulę, paprykę i ogórka pokrój na drobniejsze części.
- Do misy blendera wrzuć obrane ze skórki awokado, pokrojone warzywa, kolendrę, sok z limonki. Dodaj również sok z pomidorów oraz oliwę i szczyptę kuminu.
- Następnie dodaj kilka ząbków czosnku, wedle uznania.
- Zblenduj całość dokładnie. Dopraw solą i octem winnym do smaku. Zblenduj ponownie.
- Gotowe gazpacho można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.