Magda Gessler poleca na upały. Nie ma lepszej zupy na lato

Dla wielu tajemniczo brzmiące gazpacho jest kremową zupą, przyrządzaną na zimno. Doprawia się ją bardzo skromnie, najważniejszy w tej potrawie jest smak świeżych warzyw i ziół. Magda Gessler niejednokrotnie przyznawała, że jest wielką fanką tej hiszpańskiej zupy. Jej przepis na gazpacho jest bajecznie prosty. Koniecznie podawaj je w letnie, upalne dni!

Magda Gessler zdradziła swój patent na gazpacho Magda Gessler zdradziła swój patent na gazpacho
Źródło zdjęć: © Instagram: Magda Gessler (screenshot), Pixabay

Zupa gazpacho to tradycyjne danie pochodzące z Hiszpanii, a dokładniej z regionu Andaluzji. Przyrządza się ją na zimno, głównie z surowych warzyw i owoców, co sprawia, że jest idealna na gorące letnie dni. Podstawowymi składnikami gazpacho są pomidory, ogórki, papryka, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny lub sok z cytryny oraz sól. Te składniki są blendowane lub miażdżone w celu uzyskania jednolitej konsystencji. W niektórych wariantach dodaje się również chleb namoczony w wodzie lub oliwie z oliwek, co nadaje zupie kremowej tekstury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Najlepsze gazpacho. Jaki jest sekret Magdy Gessler?

Magda Gessler niejednokrotnie wspominała o swojej słabości do tej hiszpańskiej zupy. W autorskiej "Sexy kuchni" opowiadała o jej lekkości i świeżości, przez co danie to świetnie wpasowuje się w upalne dni. Restauratorka ostrzega, by nie kombinować ze smakiem — ten jest w warzywach. Sama doprawia zupę jedynie solą, świeżymi ziołami, czosnkiem i octem winnym.

Sekretem smaku gazpacho jest... brak wody w zupie. Jak podkreśla Magda Gessler, woda jest w warzywach, a płynną konsystencję całości nadaje sok ze świeżych pomidorów. Ważna jest również oliwa. Według ekspertki powinien to być oryginalny, andaluzyjski produkt. Ponadto nieodzownymi składnikami gazpacho jest ocet winny, czosnek, ogórki, pomidory w całości oraz papryka, która nadaje koloru i "pieprzności" potrawie.

Gazpacho może mieć różne warianty kolorystyczne, w zależności od składników użytych do jego przygotowania. Na przykład, tradycyjne gazpacho andaluzyjskie ma intensywny czerwony kolor ze względu na duże ilości pomidorów. Istnieją również warianty zielone, które zawierają więcej ogórków i ziół. Zupę gazpacho zwykle podaje się schłodzoną z różnymi dodatkami, np. pokrojonymi warzywami (tj. ogórki, papryki, cebula), grzankami, jajkami na twardo czy świeżymi ziołami.

Obrazek
Gazpacho to tradycyjne danie pochodzące z Hiszpanii, a konkretniej z regionu Andaluzji; Fot. Pixabay

Przepis na gazpacho Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 litr soku ze świeżych pomidorów,
  • 3 czerwone papryki,
  • 1 duży ogórek,
  • czosnek wedle uznania,
  • ok. 60 ml hiszpańskiej oliwy,
  • biały ocet winny,
  • sól,
  • mały pęczek kolendry,
  • mała cebula szalotka,
  • 2 awokado,
  • szczypta kuminu,
  • sok z jednej limonki.

Przygotowanie:

  1. Z papryki usuń gniazda nasienne.
  2. Ogórka obierz i usuń z niego nasiona.
  3. Cebulę, paprykę i ogórka pokrój na drobniejsze części.
  4. Do misy blendera wrzuć obrane ze skórki awokado, pokrojone warzywa, kolendrę, sok z limonki. Dodaj również sok z pomidorów oraz oliwę i szczyptę kuminu.
  5. Następnie dodaj kilka ząbków czosnku, wedle uznania.
  6. Zblenduj całość dokładnie. Dopraw solą i octem winnym do smaku. Zblenduj ponownie.
  7. Gotowe gazpacho można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇