NewsyMagda Gessler o jedzeniu na weselach. Jej słowa oburzą Polaków

Magda Gessler o jedzeniu na weselach. Jej słowa oburzą Polaków

Magda Gessler znana jest z ciętych ripost. Tym razem postanowiła ocenić tradycyjne polskie wesela. Nie zostawiła na nich suchej nitki. Jej słowa brzmią kontrowersyjnie i mogą oburzyć wiele osób.

Adobe Stock/Facebook/Magda Gessler
Adobe Stock/Facebook/Magda Gessler

26.06.2023 | aktual.: 26.06.2023 14:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Najwięcej wesel odbywa się latem i na wiosnę. Wiele osób wyprawia imprezę w czasie, gdy pogoda jest najlepsza. Magdzie Gessler nie mieści się więc w głowie, że wybierają dania, które... zupełnie nie pasują do pogody. Jej zdaniem powinniśmy na przykład zrezygnować z podawania na stół rosołu.

Magda Gessler ostro o weselnych daniach:"Prymitywne instynkty naszego narodu"

Reporter Faktu, Maciej Lechoński postanowił przeprowadzić wywiad z restauratorką. Gessler opowiedziała o tym, co myśli o polskich weselach. Stwierdziła, że Polacy nie wiedzą, w jaki sposób dobierać dania do pogody. Najbardziej dostało się flaczkom i bigosowi. Tutaj celebrytka nie szczędziła słów krytyki.

- Jeśli bigos jest zimą, to tak. Ale jeżeli jest latem - to nie. Raczej rosół powinniśmy zamienić na chłodnik, szczawiową, botwinę - mówiła.

Jej zdaniem nie powinniśmy podawać tak ciężkich i sytych dań latem, kiedy temperatura zmusza nas do jedzenia lekkich potraw.

Magda Gessler nie wyraziła się pozytywnie o bigosie (Wikimedia Commons)
Magda Gessler nie wyraziła się pozytywnie o bigosie (Wikimedia Commons)

Restauratorka skrytykowała brak jednego ważnego produktu

Zupełnie nie podoba jej się także to, że na stołach prawie nigdy nie ma ryb. Wiele osób nie chce ich serwować ze względu na to, że mają bardzo intensywny zapach.

- To już są prymitywne instynkty naszego narodu, że nie jest przyzwyczajony do ryb, bo nigdy świeżych ryb nie dostawał, tylko mrożone - stwierdziła Magda Gessler. Jej słowa na pewno nie spodobają się wielu osobom. Mogą wywołać ogromne oburzenie wśród Polaków.

- Ryba nie śmierdzi, jest najlepszą dietą, jaka może być, a polskie ryby jeziorne są zdrowe i bez rtęci i takie należy jeść - dodała.

Mięso ryb jeść warto. Zdaniem ekspertów powinniśmy to robić co najmniej dwa razy w tygodniu. Te produkty są delikatne w smaku, łatwe do przyrządzenia i zawierają mnóstwo ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych.

Magda Gesslerrybybigos