Magda Gessler o jedzeniu na weselach. Jej słowa oburzą Polaków

Magda Gessler znana jest z ciętych ripost. Tym razem postanowiła ocenić tradycyjne polskie wesela. Nie zostawiła na nich suchej nitki. Jej słowa brzmią kontrowersyjnie i mogą oburzyć wiele osób.

ObrazekAdobe Stock/Facebook/Magda Gessler
Paulina Hermann

Najwięcej wesel odbywa się latem i na wiosnę. Wiele osób wyprawia imprezę w czasie, gdy pogoda jest najlepsza. Magdzie Gessler nie mieści się więc w głowie, że wybierają dania, które... zupełnie nie pasują do pogody. Jej zdaniem powinniśmy na przykład zrezygnować z podawania na stół rosołu.

Magda Gessler ostro o weselnych daniach:"Prymitywne instynkty naszego narodu"

Reporter Faktu, Maciej Lechoński postanowił przeprowadzić wywiad z restauratorką. Gessler opowiedziała o tym, co myśli o polskich weselach. Stwierdziła, że Polacy nie wiedzą, w jaki sposób dobierać dania do pogody. Najbardziej dostało się flaczkom i bigosowi. Tutaj celebrytka nie szczędziła słów krytyki.

- Jeśli bigos jest zimą, to tak. Ale jeżeli jest latem - to nie. Raczej rosół powinniśmy zamienić na chłodnik, szczawiową, botwinę - mówiła.

Jej zdaniem nie powinniśmy podawać tak ciężkich i sytych dań latem, kiedy temperatura zmusza nas do jedzenia lekkich potraw.

Obrazek
Magda Gessler nie wyraziła się pozytywnie o bigosie (Wikimedia Commons)

Restauratorka skrytykowała brak jednego ważnego produktu

Zupełnie nie podoba jej się także to, że na stołach prawie nigdy nie ma ryb. Wiele osób nie chce ich serwować ze względu na to, że mają bardzo intensywny zapach.

- To już są prymitywne instynkty naszego narodu, że nie jest przyzwyczajony do ryb, bo nigdy świeżych ryb nie dostawał, tylko mrożone - stwierdziła Magda Gessler. Jej słowa na pewno nie spodobają się wielu osobom. Mogą wywołać ogromne oburzenie wśród Polaków.

- Ryba nie śmierdzi, jest najlepszą dietą, jaka może być, a polskie ryby jeziorne są zdrowe i bez rtęci i takie należy jeść - dodała.

Mięso ryb jeść warto. Zdaniem ekspertów powinniśmy to robić co najmniej dwa razy w tygodniu. Te produkty są delikatne w smaku, łatwe do przyrządzenia i zawierają mnóstwo ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe