Nie gulasz i nie leczo. To danie jednogarnkowe z kurczakiem sprawdza się w moim domu najlepiej
Z prostych i tanich składników przygotowuję pyszny obiad, który rozkochał w sobie zarówno mnie, jak i wszystkich pozostałych domowników. Danie jednogarnkowe z kurczakiem i warzywami to istny ideał: szybkie, smaczne, tanie i... z zapasem!
04.07.2024 09:08
Dania jednogarnkowe mają w sobie tyle zalet, co żadne inne potrawy. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób, są podatne na różne zmiany i ustępstwa, sycą i karmią jak nic innego, a dodatkowo można je przygotować z dużym zapasem i mieć z głowy obiad na cały weekend. Być może pomyślisz sobie teraz, że to przesada, bo ten sam obiad serwowany przez 2 czy 3 dni niechybnie nam zbrzydnie. Cóż, być może inne tak, ale nie ten. To danie jednogarnkowe z kurczakiem jeszcze nigdy się nam nie znudziło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poniżej pokazuję przepis, który w moim domu sprawdził się najlepiej. Wśród wszystkich pozostałych dań jednogarnkowych to właśnie to stało się ostatnio naszym ulubionym. Gulasz — jasne, lubię, szkoda, że dzieci kręcą nosem. Leczo — pycha, chociaż podczas jego przygotowania zawsze mam wrażenie, że sam Robert Makłowicz wyjdzie zaraz z lodówki i powie mi, że to coś w garnku, to na pewno nie jest węgierskie leczo. Jak widzisz, przyczyn tego, że to właśnie potrawka z kurczaka stała się moim faworytem, jest naprawdę sporo!
Danie jednogarnkowe z kurczakiem
Składniki:
- 1 kg ud z kurczaka bez kości,
- 2 białe cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 7 ziemniaków,
- 1 łyżka masła,
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (jeśli nie mam, zastępuje zwykłym wrzątkiem),
- 3 listki laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Udka kroję na mniejsze kawałki. Cebule obieram i szatkuję. Czosnek rozgniatam, a selera, pietruszkę, marchew i ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
- Do garnka o grubym dnie wlewam trochę oleju i nastawiam średnią moc palnika. Najpierw podsmażam doprawione solą i pieprzem mięso, a następnie wykładam je na talerz. Teraz do tego samego tłuszczu dodaję masło i smażę cebulę, czosnek i wszystkie pozostałe warzywa.
- Do garnka z powrotem przekładam mięso. Dorzucam także ziele angielskie, listki laurowe, trochę słodkiej i ostrej papryki. Zalewam bulionem, przykrywam i całość duszę do miękkości.
- Na koniec raz jeszcze doprawiam solą i pieprzem i posypuję posiekaną natką pietruszki. Gotowe!