Nie gulasz i nie leczo. To danie jednogarnkowe z kurczakiem sprawdza się w moim domu najlepiej
Z prostych i tanich składników przygotowuję pyszny obiad, który rozkochał w sobie zarówno mnie, jak i wszystkich pozostałych domowników. Danie jednogarnkowe z kurczakiem i warzywami to istny ideał: szybkie, smaczne, tanie i... z zapasem!
Dania jednogarnkowe mają w sobie tyle zalet, co żadne inne potrawy. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób, są podatne na różne zmiany i ustępstwa, sycą i karmią jak nic innego, a dodatkowo można je przygotować z dużym zapasem i mieć z głowy obiad na cały weekend. Być może pomyślisz sobie teraz, że to przesada, bo ten sam obiad serwowany przez 2 czy 3 dni niechybnie nam zbrzydnie. Cóż, być może inne tak, ale nie ten. To danie jednogarnkowe z kurczakiem jeszcze nigdy się nam nie znudziło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdy stawiam je na stół, wszyscy przecierają oczy ze zdumienia. Po chwili słychać tylko chrupanie
Poniżej pokazuję przepis, który w moim domu sprawdził się najlepiej. Wśród wszystkich pozostałych dań jednogarnkowych to właśnie to stało się ostatnio naszym ulubionym. Gulasz — jasne, lubię, szkoda, że dzieci kręcą nosem. Leczo — pycha, chociaż podczas jego przygotowania zawsze mam wrażenie, że sam Robert Makłowicz wyjdzie zaraz z lodówki i powie mi, że to coś w garnku, to na pewno nie jest węgierskie leczo. Jak widzisz, przyczyn tego, że to właśnie potrawka z kurczaka stała się moim faworytem, jest naprawdę sporo!
Danie jednogarnkowe z kurczakiem
Składniki:
- 1 kg ud z kurczaka bez kości,
- 2 białe cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 7 ziemniaków,
- 1 łyżka masła,
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (jeśli nie mam, zastępuje zwykłym wrzątkiem),
- 3 listki laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Udka kroję na mniejsze kawałki. Cebule obieram i szatkuję. Czosnek rozgniatam, a selera, pietruszkę, marchew i ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
- Do garnka o grubym dnie wlewam trochę oleju i nastawiam średnią moc palnika. Najpierw podsmażam doprawione solą i pieprzem mięso, a następnie wykładam je na talerz. Teraz do tego samego tłuszczu dodaję masło i smażę cebulę, czosnek i wszystkie pozostałe warzywa.
- Do garnka z powrotem przekładam mięso. Dorzucam także ziele angielskie, listki laurowe, trochę słodkiej i ostrej papryki. Zalewam bulionem, przykrywam i całość duszę do miękkości.
- Na koniec raz jeszcze doprawiam solą i pieprzem i posypuję posiekaną natką pietruszki. Gotowe!