Nie gulasz i nie leczo. To danie jednogarnkowe z kurczakiem sprawdza się w moim domu najlepiej

Z prostych i tanich składników przygotowuję pyszny obiad, który rozkochał w sobie zarówno mnie, jak i wszystkich pozostałych domowników. Danie jednogarnkowe z kurczakiem i warzywami to istny ideał: szybkie, smaczne, tanie i... z zapasem!

Danie jednogarnkowe z kurczakiem. Pomysł na udany obiad
Danie jednogarnkowe z kurczakiem. Pomysł na udany obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FormaA

04.07.2024 09:08

Dania jednogarnkowe mają w sobie tyle zalet, co żadne inne potrawy. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób, są podatne na różne zmiany i ustępstwa, sycą i karmią jak nic innego, a dodatkowo można je przygotować z dużym zapasem i mieć z głowy obiad na cały weekend. Być może pomyślisz sobie teraz, że to przesada, bo ten sam obiad serwowany przez 2 czy 3 dni niechybnie nam zbrzydnie. Cóż, być może inne tak, ale nie ten. To danie jednogarnkowe z kurczakiem jeszcze nigdy się nam nie znudziło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poniżej pokazuję przepis, który w moim domu sprawdził się najlepiej. Wśród wszystkich pozostałych dań jednogarnkowych to właśnie to stało się ostatnio naszym ulubionym. Gulasz — jasne, lubię, szkoda, że dzieci kręcą nosem. Leczo — pycha, chociaż podczas jego przygotowania zawsze mam wrażenie, że sam Robert Makłowicz wyjdzie zaraz z lodówki i powie mi, że to coś w garnku, to na pewno nie jest węgierskie leczo. Jak widzisz, przyczyn tego, że to właśnie potrawka z kurczaka stała się moim faworytem, jest naprawdę sporo!

Danie jednogarnkowe z kurczakiem

Składniki:

  • 1 kg ud z kurczaka bez kości,
  • 2 białe cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 7 ziemniaków,
  • 1 łyżka masła,
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (jeśli nie mam, zastępuje zwykłym wrzątkiem),
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Danie jednogarnkowe z kurczakiem. Po skrojeniu warzyw robi się praktycznie samo
Danie jednogarnkowe z kurczakiem. Po skrojeniu warzyw robi się praktycznie samo© Canva | Stanislav Ostranitsa
  1. Udka kroję na mniejsze kawałki. Cebule obieram i szatkuję. Czosnek rozgniatam, a selera, pietruszkę, marchew i ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
  2. Do garnka o grubym dnie wlewam trochę oleju i nastawiam średnią moc palnika. Najpierw podsmażam doprawione solą i pieprzem mięso, a następnie wykładam je na talerz. Teraz do tego samego tłuszczu dodaję masło i smażę cebulę, czosnek i wszystkie pozostałe warzywa.
  3. Do garnka z powrotem przekładam mięso. Dorzucam także ziele angielskie, listki laurowe, trochę słodkiej i ostrej papryki. Zalewam bulionem, przykrywam i całość duszę do miękkości.
  4. Na koniec raz jeszcze doprawiam solą i pieprzem i posypuję posiekaną natką pietruszki. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie