Nie gulasz i nie leczo. To danie jednogarnkowe z kurczakiem sprawdza się w moim domu najlepiej

Z prostych i tanich składników przygotowuję pyszny obiad, który rozkochał w sobie zarówno mnie, jak i wszystkich pozostałych domowników. Danie jednogarnkowe z kurczakiem i warzywami to istny ideał: szybkie, smaczne, tanie i... z zapasem!

Danie jednogarnkowe z kurczakiem. Pomysł na udany obiadDanie jednogarnkowe z kurczakiem. Pomysł na udany obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FormaA

Dania jednogarnkowe mają w sobie tyle zalet, co żadne inne potrawy. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób, są podatne na różne zmiany i ustępstwa, sycą i karmią jak nic innego, a dodatkowo można je przygotować z dużym zapasem i mieć z głowy obiad na cały weekend. Być może pomyślisz sobie teraz, że to przesada, bo ten sam obiad serwowany przez 2 czy 3 dni niechybnie nam zbrzydnie. Cóż, być może inne tak, ale nie ten. To danie jednogarnkowe z kurczakiem jeszcze nigdy się nam nie znudziło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy stawiam je na stół, wszyscy przecierają oczy ze zdumienia. Po chwili słychać tylko chrupanie

Poniżej pokazuję przepis, który w moim domu sprawdził się najlepiej. Wśród wszystkich pozostałych dań jednogarnkowych to właśnie to stało się ostatnio naszym ulubionym. Gulasz — jasne, lubię, szkoda, że dzieci kręcą nosem. Leczo — pycha, chociaż podczas jego przygotowania zawsze mam wrażenie, że sam Robert Makłowicz wyjdzie zaraz z lodówki i powie mi, że to coś w garnku, to na pewno nie jest węgierskie leczo. Jak widzisz, przyczyn tego, że to właśnie potrawka z kurczaka stała się moim faworytem, jest naprawdę sporo!

Danie jednogarnkowe z kurczakiem

Składniki:

  • 1 kg ud z kurczaka bez kości,
  • 2 białe cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 7 ziemniaków,
  • 1 łyżka masła,
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (jeśli nie mam, zastępuje zwykłym wrzątkiem),
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Danie jednogarnkowe z kurczakiem. Po skrojeniu warzyw robi się praktycznie samo
Danie jednogarnkowe z kurczakiem. Po skrojeniu warzyw robi się praktycznie samo © Canva | Stanislav Ostranitsa
  1. Udka kroję na mniejsze kawałki. Cebule obieram i szatkuję. Czosnek rozgniatam, a selera, pietruszkę, marchew i ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
  2. Do garnka o grubym dnie wlewam trochę oleju i nastawiam średnią moc palnika. Najpierw podsmażam doprawione solą i pieprzem mięso, a następnie wykładam je na talerz. Teraz do tego samego tłuszczu dodaję masło i smażę cebulę, czosnek i wszystkie pozostałe warzywa.
  3. Do garnka z powrotem przekładam mięso. Dorzucam także ziele angielskie, listki laurowe, trochę słodkiej i ostrej papryki. Zalewam bulionem, przykrywam i całość duszę do miękkości.
  4. Na koniec raz jeszcze doprawiam solą i pieprzem i posypuję posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa