PrzepisCiasto bez pieczeniaOszukane tiramisu smakuje jak marzenie. Wszyscy uwielbiają za owocową wkładkę

Oszukane tiramisu smakuje jak marzenie. Wszyscy uwielbiają za owocową wkładkę

Tiramisu z owocaim smakuje jak marzenie
Tiramisu z owocaim smakuje jak marzenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

03.07.2024 12:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ten deser to kwintesencja wszystkiego, co najlepsze. Kremowe warstwy tiramisu przełamuje dodatek sezonowego dodatku. Przepis jest bajecznie prosty.

Pomiędzy kremowymi warstwami o mocno śmietankowym smaku odnajdziesz owocowe nuty. To dość niespodziewane w tiramisu, ale w tym szaleństwie jest metoda. W sezonie na wspaniałe owoce leśne nie sposób nie poszukiwać inspiracji na ich wykorzystanie. A oto jedna z nich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe tiramisu. Pyszny sposób na deser z owocami leśnymi

Przygotowanie owocowego tiramisu będzie świetnym pomysłem na wykorzystanie potencjału owoców leśnych w twojej kuchni. Przełamanie słodkiego deseru orzeźwiającą wkładką z lekko kwaśnych czarnych borówek czy jeżyn wyjdzie tylko na dobre. Nawet Włosi, niezbyt przychylnie patrzący na tego typu udziwnienia, akceptują tiramisu z owocami leśnymi. Autorem przepisu jest Marco Ghia, mediolańczyk, ekspert kuchni włoskiej, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Owoce leśne to przysmak, na który czekamy z niecierpliwością cały rok. Szczególną popularnością cieszą się czarne borówki, zwane potocznie jagodami. Największą zaletą owoców leśnych jest to, że przeważnie rosną z dala od ruchliwych ulic i zakładów przemysłowych. Są więc nie tylko smaczne i zdrowe, ale również mniej skażone zanieczyszczeniami. Warto z nich korzystać, póki trwa sezon.

Tiramisu z owocami leśnymi
Tiramisu z owocami leśnymi © Adobe Stock

Tiramisu z owocami leśnymi. Przepis

Składniki:

  • 500 g owoców leśnych,
  • 450 g serka mascarpone,
  • 120 g cukru lub cukru pudru
  • 4 żółtka jajek,
  • 200 g ubitej śmietany,
  • 60 ml wina Marsala (lub rumu, brandy albo mocnej kawy),
  • podłużne biszkopty,
  • 5 g kakao w proszku.

Przygotowanie:

  1. Owoce leśne przeciśnij przez sitko, aby pozbyć się soku.
  2. Mascarpone ubij z cukrem.
  3. Żółtka ubij z cukrem, a następnie dodaj do nich serek z cukrem i wino.
  4. Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Następnie dodaj ją do mieszanki z serkiem mascarpone.
  5. Biszkopty namocz w soku z owoców leśnych i ułóż je na spodzie naczynia, w którym przygotowujesz deser.
  6. Następnie ułóż warstwę z połowy kremu, na to znów biszkopty. Pozostały krem rozsmaruj na górze, posyp kakao i udekoruj owocami leśnymi.
  7. Tiramisu z owocami leśnymi wstaw do lodówki na kilka godzin, by nieco stężało.

Źródło: wloskaakademiakulinarna.pl/przepisy-l/tiramisu-z-owocami-lesnymi/

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także