Oszukane tiramisu smakuje jak marzenie. Wszyscy uwielbiają za owocową wkładkę

Ten deser to kwintesencja wszystkiego, co najlepsze. Kremowe warstwy tiramisu przełamuje dodatek sezonowego dodatku. Przepis jest bajecznie prosty.

Tiramisu z owocaim smakuje jak marzenieTiramisu z owocaim smakuje jak marzenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomiędzy kremowymi warstwami o mocno śmietankowym smaku odnajdziesz owocowe nuty. To dość niespodziewane w tiramisu, ale w tym szaleństwie jest metoda. W sezonie na wspaniałe owoce leśne nie sposób nie poszukiwać inspiracji na ich wykorzystanie. A oto jedna z nich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Owocowe tiramisu. Pyszny sposób na deser z owocami leśnymi

Przygotowanie owocowego tiramisu będzie świetnym pomysłem na wykorzystanie potencjału owoców leśnych w twojej kuchni. Przełamanie słodkiego deseru orzeźwiającą wkładką z lekko kwaśnych czarnych borówek czy jeżyn wyjdzie tylko na dobre. Nawet Włosi, niezbyt przychylnie patrzący na tego typu udziwnienia, akceptują tiramisu z owocami leśnymi. Autorem przepisu jest Marco Ghia, mediolańczyk, ekspert kuchni włoskiej, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Owoce leśne to przysmak, na który czekamy z niecierpliwością cały rok. Szczególną popularnością cieszą się czarne borówki, zwane potocznie jagodami. Największą zaletą owoców leśnych jest to, że przeważnie rosną z dala od ruchliwych ulic i zakładów przemysłowych. Są więc nie tylko smaczne i zdrowe, ale również mniej skażone zanieczyszczeniami. Warto z nich korzystać, póki trwa sezon.

Tiramisu z owocami leśnymi
Tiramisu z owocami leśnymi © Adobe Stock

Tiramisu z owocami leśnymi. Przepis

Składniki:

  • 500 g owoców leśnych,
  • 450 g serka mascarpone,
  • 120 g cukru lub cukru pudru
  • 4 żółtka jajek,
  • 200 g ubitej śmietany,
  • 60 ml wina Marsala (lub rumu, brandy albo mocnej kawy),
  • podłużne biszkopty,
  • 5 g kakao w proszku.

Przygotowanie:

  1. Owoce leśne przeciśnij przez sitko, aby pozbyć się soku.
  2. Mascarpone ubij z cukrem.
  3. Żółtka ubij z cukrem, a następnie dodaj do nich serek z cukrem i wino.
  4. Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Następnie dodaj ją do mieszanki z serkiem mascarpone.
  5. Biszkopty namocz w soku z owoców leśnych i ułóż je na spodzie naczynia, w którym przygotowujesz deser.
  6. Następnie ułóż warstwę z połowy kremu, na to znów biszkopty. Pozostały krem rozsmaruj na górze, posyp kakao i udekoruj owocami leśnymi.
  7. Tiramisu z owocami leśnymi wstaw do lodówki na kilka godzin, by nieco stężało.

Źródło: wloskaakademiakulinarna.pl/przepisy-l/tiramisu-z-owocami-lesnymi/

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej