Oszukane tiramisu smakuje jak marzenie. Wszyscy uwielbiają za owocową wkładkę
Ten deser to kwintesencja wszystkiego, co najlepsze. Kremowe warstwy tiramisu przełamuje dodatek sezonowego dodatku. Przepis jest bajecznie prosty.
03.07.2024 12:46
Pomiędzy kremowymi warstwami o mocno śmietankowym smaku odnajdziesz owocowe nuty. To dość niespodziewane w tiramisu, ale w tym szaleństwie jest metoda. W sezonie na wspaniałe owoce leśne nie sposób nie poszukiwać inspiracji na ich wykorzystanie. A oto jedna z nich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owocowe tiramisu. Pyszny sposób na deser z owocami leśnymi
Przygotowanie owocowego tiramisu będzie świetnym pomysłem na wykorzystanie potencjału owoców leśnych w twojej kuchni. Przełamanie słodkiego deseru orzeźwiającą wkładką z lekko kwaśnych czarnych borówek czy jeżyn wyjdzie tylko na dobre. Nawet Włosi, niezbyt przychylnie patrzący na tego typu udziwnienia, akceptują tiramisu z owocami leśnymi. Autorem przepisu jest Marco Ghia, mediolańczyk, ekspert kuchni włoskiej, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Owoce leśne to przysmak, na który czekamy z niecierpliwością cały rok. Szczególną popularnością cieszą się czarne borówki, zwane potocznie jagodami. Największą zaletą owoców leśnych jest to, że przeważnie rosną z dala od ruchliwych ulic i zakładów przemysłowych. Są więc nie tylko smaczne i zdrowe, ale również mniej skażone zanieczyszczeniami. Warto z nich korzystać, póki trwa sezon.
Tiramisu z owocami leśnymi. Przepis
Składniki:
- 500 g owoców leśnych,
- 450 g serka mascarpone,
- 120 g cukru lub cukru pudru
- 4 żółtka jajek,
- 200 g ubitej śmietany,
- 60 ml wina Marsala (lub rumu, brandy albo mocnej kawy),
- podłużne biszkopty,
- 5 g kakao w proszku.
Przygotowanie:
- Owoce leśne przeciśnij przez sitko, aby pozbyć się soku.
- Mascarpone ubij z cukrem.
- Żółtka ubij z cukrem, a następnie dodaj do nich serek z cukrem i wino.
- Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Następnie dodaj ją do mieszanki z serkiem mascarpone.
- Biszkopty namocz w soku z owoców leśnych i ułóż je na spodzie naczynia, w którym przygotowujesz deser.
- Następnie ułóż warstwę z połowy kremu, na to znów biszkopty. Pozostały krem rozsmaruj na górze, posyp kakao i udekoruj owocami leśnymi.
- Tiramisu z owocami leśnymi wstaw do lodówki na kilka godzin, by nieco stężało.
Źródło: wloskaakademiakulinarna.pl/przepisy-l/tiramisu-z-owocami-lesnymi/