InspiracjeAnia Starmach rezygnuje z jagodzianek. Stawia na pochwałę prostoty

Ania Starmach rezygnuje z jagodzianek. Stawia na pochwałę prostoty

Pomysł na deser z jagodami leśnymi
Pomysł na deser z jagodami leśnymi
Źródło zdjęć: © Instagram: Ania Starmach (screenshot)

26.06.2024 16:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłów na wykorzystanie jagód leśnych? Jesteś w doskonałym miejscu. Przepis Ani Starmach pozwoli ci wykorzystać maksimum smaku, aromatu i soczystości wspaniałych czarnych borówek bez zbędnego udziwniania. To danie powinno obowiązkowo pojawić się na twoim stole w tym sezonie.

Cały rok czekamy na sezon na jagodę leśną. Zwykle kojarzymy ją z jagodziankami, czyli bułeczkami wypełnionymi owocowym wsadem. Ale czym byłoby letnie menu bez pysznych naleśników z jagodami leśnymi? To proste, ale jednocześnie tak satysfakcjonujące danie, że na długo zapada w pamięć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z jagodami leśnymi? Przepis Ani Starmach to hit lata

W sezonie na borówki czarne, zwane potocznie jagodami leśnymi, szukamy przepisów na jak najsmaczniejsze wykorzystanie przepysznych darów lasu. Jagodzianki to absolutny klasyk, ale niejedyne rozwiązanie. Zamiast kombinować, warto postawić na prostotę. Klasyka przecież obroni się sama. Dlatego też tak trudno opanować ślinianki, oglądając filmik, którym podzieliła się ostatnio znana kulinarna znawczyni Ania Starmach.

Pochwałą prostoty dla Ani Starmach przepis na naleśniki z jagodami. Znana kucharka po prostu zamknęła w naleśnikowym rulonie garść jagód leśnych, a następnie pokryła całość bitą śmietaną, oprószyła odświeżającą skórką cytrynową i posypała cukrem pudrem. Krótko, zwięźle i na temat.

Naleśniki z jagodami leśnymi Ani Starmach. Przepis

Składniki:

  • 6 cienkich naleśników,
  • 500 g borówki czarnej (jagody leśnej),
  • 125 ml słodkiej śmietanki dobrze schłodzonej,
  • 1 cytryna,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Na każdy naleśnik rozsyp garść borówek czarnych, a następnie zawiń delikatnie naleśnik.
  2. Śmietankę ubij na sztywno. Pamiętaj, by była dobrze schłodzona.
  3. Gotową bitą śmietaną udekoruj naleśniki. Oprósz je otartą skórką z cytryny (wcześniej warto sparzyć cytrynę).
  4. Całość posyp cukrem pudrem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
borówkijagodyczarne jagody