Ania Starmach rezygnuje z jagodzianek. Stawia na pochwałę prostoty

Szukasz pomysłów na wykorzystanie jagód leśnych? Jesteś w doskonałym miejscu. Przepis Ani Starmach pozwoli ci wykorzystać maksimum smaku, aromatu i soczystości wspaniałych czarnych borówek bez zbędnego udziwniania. To danie powinno obowiązkowo pojawić się na twoim stole w tym sezonie.

Pomysł na deser z jagodami leśnymi Pomysł na deser z jagodami leśnymi
Źródło zdjęć: © Instagram: Ania Starmach (screenshot)

Cały rok czekamy na sezon na jagodę leśną. Zwykle kojarzymy ją z jagodziankami, czyli bułeczkami wypełnionymi owocowym wsadem. Ale czym byłoby letnie menu bez pysznych naleśników z jagodami leśnymi? To proste, ale jednocześnie tak satysfakcjonujące danie, że na długo zapada w pamięć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe

Co zrobić z jagodami leśnymi? Przepis Ani Starmach to hit lata

W sezonie na borówki czarne, zwane potocznie jagodami leśnymi, szukamy przepisów na jak najsmaczniejsze wykorzystanie przepysznych darów lasu. Jagodzianki to absolutny klasyk, ale niejedyne rozwiązanie. Zamiast kombinować, warto postawić na prostotę. Klasyka przecież obroni się sama. Dlatego też tak trudno opanować ślinianki, oglądając filmik, którym podzieliła się ostatnio znana kulinarna znawczyni Ania Starmach.

Pochwałą prostoty dla Ani Starmach przepis na naleśniki z jagodami. Znana kucharka po prostu zamknęła w naleśnikowym rulonie garść jagód leśnych, a następnie pokryła całość bitą śmietaną, oprószyła odświeżającą skórką cytrynową i posypała cukrem pudrem. Krótko, zwięźle i na temat.

Naleśniki z jagodami leśnymi Ani Starmach. Przepis

Składniki:

  • 6 cienkich naleśników,
  • 500 g borówki czarnej (jagody leśnej),
  • 125 ml słodkiej śmietanki dobrze schłodzonej,
  • 1 cytryna,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Na każdy naleśnik rozsyp garść borówek czarnych, a następnie zawiń delikatnie naleśnik.
  2. Śmietankę ubij na sztywno. Pamiętaj, by była dobrze schłodzona.
  3. Gotową bitą śmietaną udekoruj naleśniki. Oprósz je otartą skórką z cytryny (wcześniej warto sparzyć cytrynę).
  4. Całość posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji